Αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του κ. Κοτζιά.

Ερωτηθείς για τη σύνδεση της οικονομίας με την εξωτερική πολιτική, που έθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι «η εξωτερική πολιτική έχει πάντα σχέση με τα οικονομικά, αλλά μπορεί να βοηθάει στην ενίσχυση της οικονομίας, καθώς δεν είναι πάντα αντίστροφη η σχέση».

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία, λέγοντας ότι θα πάει «εξοπλισμένος και με τις σκέψεις των άλλων κομμάτων», χαρακτηρίζοντας «πολύ ενδιαφέρουσα» τη συζήτηση γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «δημιουργική συζήτηση που έγινε με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, τους εμπειρογνώμονες και την ηγεσία του διοικητικού προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών».

Σχετικά με την πρόσκληση για συμμετοχή στο ΕΣΕΠ εκπροσώπων της Χρυσής Αυγής, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι «το προεδρείο της Βουλής καλεί ομόφωνα σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής τη ΧΑ. Αντίστοιχα ένας θεσμός που προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπως το Kοινοβούλιο, οφείλει να καλεί αυτούς που καλούνται στη Βουλή».

Νωρίτερα, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στη σύνδεση της οικονομίας ως «τον βασικότερο παράγοντα εθνικής ισχύος» με την εξωτερική πολιτική «ως δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» σε «μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή».

«Μια νεκρωμένη οικονομία δεν μπορεί να υποστηρίξει μία ενεργητική πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι «πλέον είναι βέβαιο ότι η πορεία της οικονομίας επηρεάζει και την πορεία των εθνικών θεμάτων».

Ο κ. Κουμουτσάκος, όπως ανακοίνωσε, τόνισε στο συμβούλιο ότι μία «ρήξη με τους εταίρους θα είναι καταστροφή», επισημαίνοντας ότι «απαιτείται άμεσα μία έντιμη συμφωνία», καθώς «αυτό επηρεάζει το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας να ασκήσει μία αποτελεσματική εξωτερική πολιτική στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων».

Το ΕΣΕΠ, όπως είπε, «είναι ένας θεσμός οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενημέρωσης και της μέγιστης δυνατής συναίνεσης για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», που «προϋποθέτει μία πλήρη ουσιαστική και έντιμη ενημέρωση για όλα τα θέματα. Προσβλέπουμε στο επόμενο ΕΣΕΠ που θα αφορά το Κυπριακό και εμείς ζητήσαμε και ακόμα ένα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι στη «σημερινή στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση στα βασικά σημεία υπήρξε μία συναντίληψη, αλλά εκφράστηκαν, όσον αφορά στους τακτικούς χειρισμούς, διάφορες απόψεις ως εποικοδομητικό συμπλήρωμα των σκέψεων του ΥΠΕΞ».

Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπ.Δανέλλης δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης: «Εμείς στο Ποτάμι πιστεύουμε πως αποτελεί εθνικό καθήκον για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας ιδιαίτερα σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, η συνεννόηση και η προσπάθεια επίτευξης της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στο σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τον τόπο και την κοινωνία. Ένα παραπάνω στα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Εμείς, πρόσθεσε, «πιστεύουμε και στηρίζουμε τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και δεσμευόμαστε ότι η γλώσσα μας και οι προτάσεις μας θα είναι πολιτικές και όχι κομματικές».