Μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση, αντίθετη εν πολλοίς με τα όσα εμφανίζεται να επιθυμεί και να επιδιώκει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παραθέτει σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο περιοδικό Crash ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Στο άρθρο, που έχει χαρακτήρα μανιφέστου, ο κ. Λαφαζάνης στην ουσία εκτιμά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και περιγράφει τις εναλλακτικές προοπτικές της χώρας, οικονομικές και πολιτικές. επί της ουσίας σε σύγκρουση με την ΕΕ και πάντως εκτός των πολιτικών και οικονομικών ορίων της.

Ενδεικτικά ο υπουργός Παραγωγικής ανασυγκρότησης αναφέρεται στις συμμαχίες με την Ρωσία, την Κίνα, τη Βραζιλία, τη Λατινική Αμερική, την Ινδία, τον Αραβικό κόσμο, τη ζώνη της Αφρικής «και ασφαλώς στο χώρο της Μεσογειακής Λεκάνης».

«Μακάρι να προκύψει μια συμφωνία που θα αντιπροσωπεύει έναν «έντιμο συμβιβασμό», αν και ο όρος αυτός είναι αδόκιμος, ρευστός και χωράει τα πάντα και τίποτα», σημείωνει ο κ. Λαφαζάνης και προσθέτει: «ωστόσο, οι λεγόμενοι εταίροι και το ΔΝΤ δεν ζητάνε από την κυβέρνησή μας μια συμφωνία που θα σέβεται στοιχειωδώς την επιβίωση του ελληνικού λαού και την πρόσφατη ριζοσπαστική λαϊκή ετυμηγορία. Τα πιο σκληρά και αδίστακτα κατεστημένα κέντρα σε Βερολίνο, Βρυξέλλες και ΔΝΤ αυτό που θέλουν από τη χώρα μας είναι «γη και ύδωρ». Ζητάνε υποταγή και παράδοση. Ζητάνε νέα μέτρα μείωσης συντάξεων και μισθών, ξεπούλημα της χώρας, νέους φόρους και νέες απορρυθμίσεις. Η κυβέρνησή μας δεν πρόκειται να υποταχθεί ούτε να παραδοθεί.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνυπογράψει ποτέ νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί συμφωνία που θα είναι ασύμβατη με τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις».