Με αλλαγές φτάνει για συζήτηση και ψήφιση ως τις 5 Μαΐου στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τις επαναπροσλήψεις απολυμένων και την αποκατάσταση αδικιών που αφορούν «διαθέσιμους» και άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Έχουν αποσυρθεί σε σχέση με την προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου οι διατάξεις που αφορούσαν: τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, τη μετατροπή των θέσεων στις οποίες υπηρετούν υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) σε οργανικές θέσεις μονίμων δημοσίων υπαλλήλων (αφορούσε τη μονιμοποίηση 30.000-40.000 υπαλλήλων ΙΔΑΧ) και η ρύθμιση για την κάρτα του πολίτη.

Και οι τρεις ρυθμίσεις θα επανέλθουν ύστερα από περαιτέρω και σε βάθος επεξεργασία, σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς. Πάντως, αναφορικά με την κάρτα του πολίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα, Δευτέρα, δήλωσε ότι προχωρούν ήδη πιλοτικές εφαρμογές της, όπως η κάρτα σίτισης, σε συνεννόηση με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρία Θεανώ Φωτίου. Διευκρίνισε ότι η κάρτα του πολίτη για το σύνολο των πολιτών θα εισαχθεί όταν θα υπάρξει η τεχνική δυνατότητα για την εφαρμογή της.

Για τη Δημοτική Αστυνομία

Αλλαγές έχουν επέλθει στην τελική εκδοχή του νομοσχεδίου και όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε ότι οι δημοτικοί αστυνομικοί που είχαν ενταχθεί στην ΕΛ.ΑΣ. θα επανέλθουν στις θέσεις τους στους δήμους από όπου προέρχονται. Όμως, τελικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, ύστερα από συνεννόηση με τον αναπληρωτή υπουργό, με αρμοδιότητα την Προστασία του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση, ώστε να καλυφθούν ανάγκες σχετικά με την ασφάλεια, μεταξύ άλλων, κατά την τουριστική περίοδο, δέχθηκε ένας αριθμός 350 πρώην δημοτικών αστυνομικών από τους 1.540 να παραμείνει στην ΕΛ.ΑΣ.

Όμως, όσοι από τους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς αλλά και πρώην σχολικούς φύλακες έχουν μετακινηθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Το ζήτημα των σωφρονιστικών υπαλλήλων που προέρχονται από πρώην δημοτικούς αστυνομικούς και σχολικούς φύλακες θα επανεξεταστεί μετά το επόμενο εξάμηνο, στο πλαίσιο της μεγάλης κινητικότητας που προωθεί η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλληλους.

Οι υπόλοιποι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί μπορούν να επιστρέψουν στον δήμο που ανήκαν ή να τεθούν στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο θα λάβει υπόψη του τον τόπο εργασίας, ώστε να τους τοποθετήσει σε δήμους της περιοχής αυτής ή σε θέσεις που υπάρχουν σε εκεί υπηρεσίες του Δημοσίου.

Το σχέδιο νόμου για τις επαναπροσλήψεις έχει κατατεθεί στη Βουλή, η συζήτηση στις επιτροπές έχει ολοκληρωθεί και πλέον μένει να συζητηθεί και να ψηφισθεί στην Ολομέλεια της Βουλής – ως απώτερο χρονικό όριο για την ψήφισή του τέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση η 5η Μαΐου.

Στο… περίμενε για μονιμοποίηση οι καθαρίστριες με συμβάσεις έργου

Δεν περιλαμβάνονται στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο οι καθαρίστριες με συμβάσεις έργου, όπως και άλλοι εργαζόμενοι σε δήμους και υπηρεσίες. Μόνο για τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου υπάρχουν διατάξεις και επομένως περιλαμβάνονται οι αορίστου χρόνου καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών. Και αυτό διότι, όπως εξήγησε ο κ. Κατρούγκαλος, υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, καθώς από την αναθεώρηση του 2001 απαγορεύεται η μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Η «καθαρή λύση» θα ήταν να προκηρυχθούν θέσεις για καθαρίστριες/ιστές ως μόνιμες, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες. Όμως λόγω δημοσιονομικής στενότητας αυτό δεν μπορεί να γίνει, υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Έτσι, προανήγγειλε ότι ως προς το θέμα των καθαριστριών με σύμβαση έργου, η πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται να κάνει δεκτή τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχει κατατεθεί και προβλέπει την παράταση των ατομικών συμβάσεων μέχρι το τέλος του 2015. Έτσι, επιδιώκεται να δοθεί μια προσωρινή λύση με την παράταση των ισχυουσών συμβάσεων έργου μέχρι το τέλος του χρόνου και η σύναψη νέων με την ίδια διάρκεια για όσες καθαρίστριες έχουν λήξει οι συμβάσεις τους.

Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο

Το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και η αξιολόγηση προσωπικού θα βρίσκεται στον πυρήνα του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που φιλοδοξεί να το θέσει σε δημόσια διαβούλευση μέσα στον Μάιο. Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και την αξιολόγηση προσωπικού, η κυβέρνηση, όπως σημείωσε σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Κατρούγκαλος επιδιώκει να δώσει «ένα χτύπημα στις πελατειακές λογικές πατρωνίας». Η αναφορά αυτή είναι ευθεία βολή κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τη σημερινή πολιτική ηγεσία, επί χρόνια διαιώνισαν, και στο επίπεδο της ιεραρχίας στη δημοσιοϋπαλληλία, τις πελατειακές σχέσεις και τον πολιτικό έλεγχο.