Με τη φράση «οποια άλλη απόδειξη ότι δεν είναι πανάκεια για τον τόπο ο ιδιωτικός τομέας», ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην διακοπή του σήματος της Digea αλλά και επικαλέστηκε ιδεολογικής φύσης αντιπαράθεση στην Ολομέλεια για το εάν μπορεί και πρέπει το Δημόσιο να έχει την ευθύνη και την πρόνοια να είναι πάροχος του δικτύου ψηφιακής εκπομπής.

«Το πρωί είχαμε διακοπή σήματος», είπε ο κ. Παππάς, για να επισημάνει πως «όταν συζητάμε για τις μεγάλες υποδομές πρέπει να βλέπουμε την διεθνή εμπειρία, την εμπειρία στη χώρα μας και να κάνουμε τις παρατηρήσεις μας χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, ώστε να δικαιολογούμε τον ρόλο μας σε σχέση με τον ρεαλισμό των προτάσεών μας».

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση της Τρίτης επί του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε ειδικώς στην «ρητή προσθήκη» που υποχρεώνει την κυβέρνηση να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ3 με διοικούσα επιτροπή, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως μπορεί να γίνει ένα κανάλι που αναδεικνύει τα θέματα της Περιφέρειας και για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Εξάλλου, ο κ. Παππάς απέρριψε ως αβάσιμα, μη εφικτά, ή ασύμβατα με την πραγματικότητα, σημεία κριτικής των κομμάτων της αντιπολίτευσης (μεταξύ αυτών για την κατάργηση του Εποπτικού Συμβουλίου, την μη επιστροφή των συμβασιούχων, ανεξαρτησίας της ΕΡΤ, αποκλεισμού των συνδικαλιστών κ.α.) ενώ προέβη και σε βελτιώσεις του νομοσχέδιου.

Αφού κάλεσε τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, τόνισε πως «ξεκινάει μια καινούργια μέρα για το τηλεοπτικό τοπίο στην Ελλάδα. Η χώρα θα ξαναγίνει ευνομούμενη ως προς τα τηλεοπτικά της. Κι αυτό είναι το πρώτο και σημαντικό μεγάλο βήμα προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που δυστυχώς ακολουθούσαμε τα τελευταία χρόνια».

Πολιτική κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης την Δευτέρα

Πολιτική «κόντρα» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ξέσπασε την Δευτέρα στην Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς εξαπέλυσε κριτική κατά των επικριτών της κυβέρνησης λέγοντας ότι κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ «θα το κόψουν οι δανειστές, λες και είναι οι ντουντούκες των δανειστών» και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί την προεκλογική της δέσμευση.

Παράλληλα, πάντως, έθεσε ως πρόκριμα την συναίνεση, δηλώνοντας ότι στόχος είναι «να αποδώσουμε όλοι μαζί στην ελληνική κοινωνία έναν φορέα που δικαιούται, με αξιοπιστία διαρκή που δεν θα διαρκεί όσο ένας πολιτικός κύκλος». «Νομοθετούμε όχι μόνο για να αποκαταστήσουμε μια αδικία αλλά για έναν αξιόπιστο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα», ανέφερε ο κ. Παππάς.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «μπορεί κάποιοι να θέλουν την διαιώνιση του άναρχου ραδιοτηλεοπτικού τοπίου», ωστόσο δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι και δεν μας απασχολούν οι αντιδράσεις όσων θεωρούν ότι μπορούν να έχουν θεσμική, φορολογική και οικονομική ασυλία εις το διηνεκές». Μάλιστα προανήγγειλε ότι σε επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί από κοινού με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζη, θα έρθει και το θέμα των ραδιοτηλεοπτικών αδειών.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη αντέδρασε δηλώνοντας ότι το κόμμα της και η υπόλοιπη αντιπολίτευση «δεν πρόκειται να δεχθούν και να αποδεχθούν την προπαγανδιστική τακτική που έχετε ξεκινήσει να μας ενοχοποιήσετε». «Εσείς δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε και λέτε ότι είμαστε ΄΄ντουντούκες΄΄ και προσπαθείτε να μας ταυτίσετε με τους δανειστές και τους τροϊκανούς», σημείωσε, ενώ διερωτήθηκε «ποιους αποκαλείτε ντουντούκες; Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εκπροσωπούν λαό. Ο λαός είναι ντουντούκες;». Μάλιστα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «εσείς είστε 5η Φάλαγγα και ντουντούκες των δανειστών, εσείς και τα non-paper».

Διακοπή 10′ στη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ΕΡΤ

Δεκάλεπτη διακοπή αποφάσισε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, στην οποία έχει προγραμματιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920».

Η κ. Κωνσταντοπούλου άνοιξε τη συνεδρίαση στις 12:20 (σ.σ. με βάση τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου η συνεδρίαση έπρεπε να ξεκινήσει στις 12:00), αλλά διαπιστώνοντας ότι δεν υπάρχει η απαρτία (75 βουλευτές) που επιβάλλει ο Κανονισμός της Βουλής διέκοψε για δέκα λεπτά, προκειμένου να προσέλθουν στην αίθουσα οι βουλευτές και να ξεκινήσει η συζήτηση.