Συνάντηση με τον Αργύρη Σφουντούρη, ο οποίος επέζησε της σφαγής του Διστόμου σε ηλικία τεσσάρων ετών, είχε την Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Η πολιτεία δεν ξεχνά» δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι στο πρόσωπό του κ. Σφουντούρη αποτυπώνεται ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας, αλλά και ένα κομμάτι του χρέους που έχουμε απέναντι στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

«Τα τελευταία 20 χρόνια που αγωνιζόμουν δεν ήμουν πάντα σίγουρος ότι η Πολιτεία μας δεν ξεχνά αλλά τώρα το πιστεύω» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Σφουντούρης.

Τον κ. Σφουντούρη συνόδευε στο Προεδρικό Μέγαρο ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος.

Νωρίτερα, ο κ.Σφουντούρης είχε γίνει δεκτός και από τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα «να συνεχίσει τον αγώνα που ξεκίνησε, κυρίως βέβαια στο θέμα των αποζημιώσεων που παλεύω εγώ εδώ και 20 χρόνια με τη Γερμανία, και εύχομαι παρά πολύ να ανοίξουμε τον δρόμο που πάντα προσπαθούν να τον κλείσουν οι Γερμανοί».

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια. Του είπε ακόμα ότι υπάρχει διεθνές συμβούλιο εμπειρογνωμόνων που αναζητά τον καλύτερο νομικό δρόμο.

Σε ερώτηση εάν θα συμμετάσχει στην επιτροπή της Βουλής για τις γερμανικές οφειλές, ο κ. Σφουντούρης είπε ότι πως αυτό δεν έχει του έχει ζητηθεί.

Ο πρωθυπουργός χάρισε στον κ. Σφουντούρη ένα ομοίωμα περιστεριού που συμβολίζει την ειρήνη και εκείνος του έδωσε το βιβλίο του με τίτλο Πενθώ για τη Γερμανία» που κυκλοφόρησε πριν από μία εβδομάδα.