Με τέσσερα δεσμευτικά «ναι» για τον στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας και ένα «ναι» με αστερίσκους απαντούν οι πολίτες στην κυβέρνηση για την τακτική που ακολουθεί στη διαπραγμάτευση αλλά και στο επιχείρημά της ότι η κοινωνία εξακολουθεί να εμπιστεύεται τις επιλογές του Αλ. Τσίπρα και των συνεργατών του.
Σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της ΚάπαResearchπου πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα, οι Ελληνες απαντούν ξεκάθαρα «ναι» υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ευρώ, στο ΝΑΤΟ και υπέρ μιας νέας συμφωνίας με τους δανειστές, έστω κι αν αυτή είναι επώδυνη. Ταυτόχρονα απαντούν μάλλον «ναι» όταν ερωτώνται αν εξακολουθούν να στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο κόμμα και μάλιστα με μεγαλύτερη διαφορά από τη ΝΔ σε σχέση με αυτήν των εκλογών του Ιανουαρίου, αλλά σαφώς μικρότερη σε σχέση με τα δυσθεώρητα ύψη όπου είχε φθάσει τις πρώτες ημέρες της νέας διακυβέρνησης.
Μεγάλη διαφορά από τη ΝΔ


Αν είχαμε σήμερα εκλογές, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση της ΚάπαResearch, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατελάμβανε ένα ποσοστό 36,9% έναντι 21,7% της ΝΔ καταγράφοντας μια διαφορά σχεδόν διπλάσια από αυτήν των εθνικών εκλογών έναντι του αντιπάλου της. Φαίνεται όμως ότι το ποσοστό αυτό του κυβερνώντος κόμματος βρίσκεται σε πτώση σε σχέση με τις πρώτες μετρήσεις μετά τις εκλογές, προφανώς λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που έχει προκαλέσει στην οικονομία η στρατηγική της στη διαπραγμάτευσή της. Κερδισμένο των τελευταίων εβδομάδων από τις πολιτικές εξελίξεις εμφανίζεται το Ποτάμι, που αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με 7,3%, ενώ όλα τα άλλα κόμματα κινούνται περίπου στα εκλογικά τους ποσοστά χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές.
Το κυρίαρχο στοιχείο της δημοσκόπησης όμως είναι η ολοένα αυξανόμενη ανησυχία της κοινής γνώμης για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας που επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από τρία χρόνια.Πέντε στους 10 πολίτες θεωρούν ότι η χώρα βαδίζει προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 70% θεωρεί ότι ο κίνδυνος της εξόδου από το ευρώ παραμένει πιθανός μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Ωστόσο η πλειοψηφία (42,1%) εκτιμά ότι στο τέλος η κυβέρνηση θα υποχωρήσει και θα συμβιβαστεί.
Λόγω του κινδύνου αυτού αλλά και της ψυχολογίας που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνίαοι πολίτες τοποθετούνται σαφώς, χωρίς να αφήνουν περιθώριο παρερμηνείας για τις επιθυμίες τους. Το 79,4% των πολιτών επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το 71,9% λέει «ναι» στη συμφωνία με τους δανειστές, το 73,7% «ναι» στην παραμονή στο ΝΑΤΟ και το 72,9% επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική που ακολουθεί η κυβέρνηση έναντι των θεσμών, αυτή εξακολουθεί να διχάζει τους Ελληνες, αν και μόνο ένα ποσοστό 12,9% επιλέγει τη ρήξη.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι, ενώ πριν από δύο μήνες η ελπίδα ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα που επικρατούσε για την κυβέρνηση Τσίπρα, σήμερα κυριαρχεί η ανησυχία. Από τον περασμένο Φεβρουάριο όσο παρατείνεται η αβεβαιότητα τόσο αυξάνονται ο φόβος (κατά 22,1%), η δυσφορία (κατά 36,3%) και ο θυμός (κατά 29,9%).
Διχασμένη η κοινή γνώμη


Σε ό,τι αφορά εξάλλου τις επιδόσεις της κυβέρνησης ανά τομέα και ανά υπουργείο, με εξαίρεση τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, το ως σήμερα έργο της κυβέρνησης στους επί μέρους τομείς κρίνεται αρνητικά. Ο βαθμός έγκρισης της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποχωρεί αισθητά από το 60,6% του Φεβρουαρίου 2015 στο 49,1%, ενώ γενικώς η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη ως προς την κυβέρνησή της, με το 47,6% να αποδοκιμάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης που δεν έχουν εφαρμοστεί οι πολίτες αναμένουν περισσότερο την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ (71,8%), την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (67,5%), την έξοδο της οικονομίας από το Μνημόνιο (60,1%) και την αύξηση του κατώτατου μισθού (54,6%).
Ωστόσο μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται καταλληλότερη για να διαχειριστεί τις κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες της χώρας (52,2%). Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, με τον Αντώνη Σαμαρά να έχει πλέον υποχωρήσει στην τέταρτη θέση, μετά τον Π. Καμμένο και τον Στ. Θεοδωράκη.
Δημοφιλέστερος υπουργός παραμένει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, με τους Π. Κουρουμπλή, Ν. Κοτζιά και Γ. Σταθάκη να ακολουθούν και τους Ι. Βαρουφάκη, Π. Νικολούδη και Γ. Σακελλαρίδη να συμπληρώνουν την επτάδα των μελών της κυβέρνησης που εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο δημοφιλίας, με όλους τους άλλους να εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ