Για ωμό θεσμικό κυνισμό που θέτει βαθυ πρόβλημα ηθικής της δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Τώρα έχουμε ένα νέο υβρίδιο: και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και κατεπείγουσα νομοθετική διαδικασία» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι η ΠΝΠ περιβάλλεται με το κύρος του νόμου, ώστε η κυβέρνηση να είναι βέβαιη ότι εξαλείφονται ποινικές ευθύνες.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε αν πιστεύουν ότι με τη συγκέντρωση των ταμειακών διαθεσίμων του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην ΤτΕ, «κάνετε αντίσταση στον Σόιμπλε και τον Ντράγκι»:

«Συμμορφώνεστε με αυτό που έχει γίνει στις επιταγές της τρόικας. Εξέδωσαν ανακοίνωση στις Βρυξέλλες μόλις εκδόθηκε η ΠΝΠ στην Αθήνα και σας επαινούν γιατί επιτέλους συγκεντρώνονται όλα τα διαθέσιμα του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην ΤτΕ. Σας τα πήραν και αυτά μέσα από τα χέρια για να κολλήσει η χώρα με την πλάτη στον τοίχο εν όψει της διαπραγμάτευσης, χωρίς ρευστό, στεγνώνει η χώρα για να γίνει πιο δύσκολη η διαπραγματευτική θέση της χώρας.

» Όπως έγινε με τα 11 δισ. του ΤΧΣ που εμείς τα είχαμε για την προληπτική πιστωτική γραμμή και εσείς τα δώσατε στον κ. Ρέγκλινγκ με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και μετά ζητούσατε πίσω το 1,2 δισ. που δώσατε κατά λάθος.»

Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε, απευθυνόμενος στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης: «Η τραγική αυτή ιστορία, η διελκυστίνδα εβδομάδα-εβδομάδα να νομίζουμε ότι κερδίζουμε χρόνο, μέχρι πού θα πάει; Μέχρι το απόλυτο ταμειακό αδιέξοδο;

» Και πώς θα γυρίσετε τα λεφτά; Από τη ροή των δημοσίων εσόδων; Και αν υπάρχει υστέρηση στα δημόσια έσοδα; Από τις δόσεις που θα μας δώσουν οι ξένοι που δεν τις θέλαμε και τώρα εκλιπαρούμε να τις πάρουμε; Έστω λίγες;»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση δεν κλείνει τη διαπραγμάτευση, «όχι γιατί υπάρχει δυσκολία με τους έξω, αλλά γιατί υπάρχει δυσκολία με τους μέσα».

Ούτε μπρος ούτε πίσω. Κάθε μέρα αντιφατικά μηνύματα: ένα ήπιο ένα σκληρό. Και η βλάβη δεν αφορά μόνο την οικονομία, αφορά την εθνική ισχύ, τόνισε, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕ για το μεταναστευτικό, εκφράζοντας την απορία για το ποια τελικά ήταν η θέση της Ελλάδας: «Εμένα δεν με ικανοποιεί η απόφαση για τριπλασιασμό των κονδυλίων της Frontex. Η Ελλάδα τι είπε; Όταν αυτό είναι το μείζον θέμα ασφάλειας, κοινωνικής συνοχής και ανθρωπισμού για πρόσφυγες και μετανάστες; Τίποτα.»

«Δυστυχώς ή ευτυχώς θα δικαιωθούμε: Είτε θα προσχωρήσετε στην πολιτική μας, είτε μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή θα καταλάβετε τα ψέματα και τις ψευδαισθήσεις» ανέφερε.