Μετωπική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη και του βουλευτή του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδου σημειώθηκε στην Βουλή με αφορμή τα ενεργειακά. Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει συγγνώμη για την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική αποκαλώντας τον μάλιστα «εκπρόσωπο της δραχμής», ενώ ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για «πέμπτη φάλαγγα των δανειστών».

«Τελείτε σε απόλυτη και πλήρη σύγχυση. Βεβαίως υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που διαπνέει αυτά που λέτε. Είναι η πέμπτη φάλαγγα. Υπάρχει μια πέμπτη φάλαγγα που δεν θέλει να ακούσει την οποιαδήποτε κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, που λειτουργεί ως υπαλληλία των πιστωτών, των Media που αν ακούσουν κάτι για γερμανική Ευρώπη το θεωρούν ότι είναι κατά της χώρας», του απάντησε ο Π. Λαφαζάνης.

«Λυπάμαι που μου ζητάτε να ζητήσω συγγνώμη για πράγματα που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης προσθέτοντας ότι «αυτή ώρα η χώρα διαπραγματεύεται και όλοι θέλουμε μία λύση συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και το πρόγραμμά μας». «Εγώ σέβομαι και στηρίζω αυτή την προσπάθεια και εσείς έρχεστε και λέτε να ζητήσουμε συγγνώμη από αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε περιπέτεια», είπε στον κ. Λοβέρδο. Ενώ αναφερθείς στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ότι «είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο».

«Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε και ρωτάτε;», αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει: «Όχι κ. Λοβέρδο, δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που μας επιβάλλει να τεμαχίσουμε και να ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ, ότι η ΡΑΕ μπορεί αυθαίρετα να επιβάλλει αυξήσεις στα ήδη υψηλά τιμολόγια, που να απαγορεύει να περάσει ρωσικός αγωγός με ρωσικό αέριο. Μπορεί να ενοχλούνται κάποια κέντρα στη Ε.Ε., όμως εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα, δεν είναι προτεκτοράτο κανενός, ούτε μπανανία».

Ο κ. Λοβέρδος επιτέθηκε στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης λέγοντάς του: «Είστε ο κύριος εκπρόσωπος στο θέμα της δραχμής, αλλά η μάχη σας είναι χαμένη». «Είστε ο κύριος εκπρόσωπος της δραχμής και όσων κομπραδόρικων συμφερόντων έχουν συνδεθεί με αυτή. Όχι βέβαια συνειδητά, αλλά ως πολιτική συναρμολόγηση», είπε, ενώ πρόσθεσε: «Απήντησε ο οπαδός της δραχμής, ο οπαδός της πτώχευσης και αυτός που υπερασπίζεται τη ρήξη. Είστε ο ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής μέσα στην κυβέρνηση. Είστε ο σκληρότερος κριτής για όσα λέει έξω από την Ελλάδα ο Πρωθυπουργός. Είστε θλιβερή μειοψηφία στη χώρα. Το σχέδιο Β που επικαλείστε δεν θα περάσει».

Ο κ. Λαφαζάνης αντεπιτέθηκε κάνοντας λέγοντας για «παραλήρημα ενοχής» του κ. Λοβέρδου για τον οποίο είπε: «Στο πρόσωπό του βλέπουμε την Ελλάδα των μνημονίων. Την Ελλάδα εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και στα χάλια που είμαστε. Είστε συνυπεύθυνος, συνένοχος, συναυτουργός για την κρίση και υπεύθυνος για την διάλυση του τομέα της υγείας, της εργασίας, της παιδείας».