Με την ακρόαση εκπροσώπων των φορέων της γενικής κυβέρνησης συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα.

Εντωμεταξύ, χθες, Τετάρτη, επικράτησε «μπάχαλο» στην αρμόδρια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής όπου ξεκίνησε η σχετική συζήτηση. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ήταν σφοδρές και χρειάστηκε να διακοπεί δύο φορές για λίγα λεπτά η συνεδρίαση, προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις.

Η απόφαση του προεδρεύοντα Ευ. Διαμαντόπουλου να δώσει πρώτα τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα αποτέλεσε την αφορμή για τις σφοδρές αντιδράσεις, της αντιπολίτευσης που ήθελε να τοποθετηθεί επί της διαδικασίας της συζήτησης. «Είναι Βουλή εδώ. Δεν έχει δουλειά η κυβέρνηση με την διαδικασία της επιτροπής», είπε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδος, ενώ φωνές ακούγονταν από την πτέρυγα της ΝΔ. «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να ξεκινήσουμε έτσι», διαμαρτυρήθηκε ο κ. Διαμαντόπουλος, ενώ οι ενστάσεις συνεχίστηκαν ότι «δεν μπορεί να προηγηθεί ο υπουργός που δεν είναι καν βουλευτής», όπως είπε ο κ. Λοβέρδος.

Ωστόσο, ο προεδρεύων επέμενε να δώσει τον λόγο πρώτα στον κ. Μάρδα εξηγώντας στην επιτροπή ότι θέλει να μιλήσει επί του διαδικαστικού και μετά θα υπάρξουν οι τοποθετήσεις των κομμάτων. Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν με τους βουλευτές να μην επιτρέπουν στον υπουργό να ξεκινήσει, ενώ δεν έλειψαν και οι ακραίες αντεγκλήσεις με βουλευτές του ΠαΣοΚ να φωνάζουν στον κ. Διαμαντόπουλο: «Καλά είπε ο Πανούσης πώς σας εκλέγουν».

«Κατηγορείτε άλλους για τρομολάγνους αλλά σεβαστείτε την αίθουσα και τον υπουργό», απάντησε ο προεδρεύων, ο οποίος μάλιστα είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην αίθουσα είναι «ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί…». «Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος και αγωγή ρε τρομοκράτη. Μάθε πρώτα τον Κανονισμό και μετά έλα να προεδρεύσεις», ακούστηκε να του λέει ο Άδ. Γεωργιάδης, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, με τον κ. Διαμαντόπουλο να του λέει ότι «δεν ξεκινήσαμε καθόλου καλά και αυτό δείχνει την διάθεσή σας». «Εκτίθεστε σε όλους. Να ανακαλέσετε. Δεν είναι αυτή διαδικασία», είπε στον βουλευτή της ΝΔ.

Μέσα στον ορυμαγδό των αντιδράσεων ο κ. Μάρδας πήρε τον λόγο και είπε σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό της συζήτησης η πρόταση της κυβέρνησης είναι να γίνει μια συνεδρίαση για να κλείσει το θέμα. Η τοποθέτησή του αυτή πυροδότησε νέο γύρο αντιδράσεων καθώς θεωρήθηκε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να συζητηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την μορφή του κατεπείγοντος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί περαιτέρω σύγχυση.

Μετά από μια πρώτη διακοπή της συνεδρίασης ο προεδρεύων πήρε το λόγο και πρότεινε να συζητηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επί της αρχής και επί των άρθρων σε μια ενότητα. Ο εισηγητής της ΝΔ Χρ. Δήμας εξέφρασε την διαφωνία του σχετικά με το ότι δεν είχαν την δυνατότητα να ακουστούν οι φορείς ζητώντας «να δεχθούμε τους εκπροσώπους τους και να ακούσουμε τις απόψεις τους».

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Χ. Θεοχάρης είπε ότι «δεν κατανοούμε τους λόγους που πρέπει να ακολουθήσουμε μια διαδικασία κατεπείγουσα». «Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα που δεν μπορούμε να συζητήσουμε διεξοδικά», σημείωσε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «φυγομαχεί». «Δεν θέλετε να ακούσετε τους φορείς γιατί δεν σας συμφέρει. Δεν θέλετε να τους ακούσετε αλλά θέλετε τα χρήματά τους», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η ΠΝΠ παράγει ήδη έννομα αποτελέσματα. «Ο χώρος της Βουλής είναι για επεξεργασία και ψήφιση. Δεν υπάρχει κανένας λόγος κατεπείγουσας διαδικασίας. Να πάτε σε μια κανονική διαδικασία που θα δώσει το χρόνο στους φορείς να κληθούν κανονικά. Το ότι θέλετε να αποφύγετε την κριτική δεν συνιστά λόγο να αποφύγετε την κανονική διαδικασία», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ.

«Ούτε κατεπείγον ήρθε, ούτε τίποτα…», σχολίασε ο κ. Διαμαντόπουλος, ενώ το ΚΚΕ δια του Ν. Καραθανασόπουλου είπε ότι «οι ΠΝΠ δεν αποτελούν μέσο συζήτησης και νομοθετικής διαδικασίας και δίνουν το δικαίωμα στην κυβέρνηση να νομοθετεί χωρίς την σύμφωνη γνώμη της Βουλής και αυτό είναι κατακριτέο». Και ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει την ΠΝΠ.

Σε παρέμβασή της η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση και να κληθούν αύριο Πέμπτη (23.4.15) οι φορείς, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν δήμοι που έχουν επενδύσει με 5,8% επιτόκιο, όπως ο δήμος Π. Φαλήρου, ο οποίος έχει επενδύσει 7 εκ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και αν τα «σπάσει» κάνει ζημιά στους δημότες του και πάει για παράβαση καθήκοντος. «Να ακούσετε τους φορείς και μετά να ψηφίσετε», είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Παίρνοντας τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης είπε ότι «εάν μεταδίδεται η συζήτηση αυτή από το Κανάλι της Βουλής, θα δείχνει μια Βουλή η οποία είναι το λιγότερο αναντίστοιχη με τις ανάγκες της κοινωνίας και μια υποκριτική εκπροσώπηση» και αναφέρθηκε στο παρελθόν των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου λέγοντας ότι ψηφίζονταν όχι μόνον δίχως να ακουστούν οι φορείς, αλλά με συνοπτικές διαδικασίες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αλλοιωμένες, ενώ σε μια περίπτωση, για την ΕΡΤ, δεν πέρασε καν από την Βουλή. Επιτέθηκε δε σε όσους «επιδιώκουν να εκθέσουν την χώρα σε μια εικόνα χρεοκοπίας» και χαρακτήρισε την διαδικασία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου ως «αναγκαστική από τις εξελίξεις».

«Δεν είναι κάτι που μας χαροποιεί. Είναι απροσδόκητες οι εξελίξεις και δεν θέλουμε να αιφνιδιαστούμε», διευκρίνισε, τονίζοντας ότι «θέλουμε πολιτικά να θωρακίσουμε τη χώρα εν όψει της διαπραγμάτευσης». Ο κ. Φίλης δέχθηκε την πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη και έτσι μετά από μια δεύτερη διακοπή και τις απαραίτητες συνεννοήσεις αποφασίστηκε να κληθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς (ΚΕΔΕ, Ένωση Περιφερειών, οι Πρυτάνεις κ.ά.). Πάντως, όπως ανακοίνωσε ο κ. Διαμαντόπουλος, μετά την ακρόαση φορέων θα προχωρήσει η επιτροπή στην ψήφιση της ΠΝΠ.

Μετά από όλα αυτά, ο κ. Μάρδας πήρε το λόγο και είπε ότι ο λόγος ύπαρξης αυτής της πράξης είναι ότι λίγο πριν το Πάσχα διαπιστώθηκε απόκλιση στα έσοδα Απριλίου που μαζί με και κάποιες πρόσθετες δαπάνες που υπήρξαν, δημιουργούσαν κενό από τις 22 Απριλίου μέχρι τις 27 Απριλίου και πέραν, κενό το οποίο δεν μπορούσε να καλυφθεί από τα έσοδα από ληξιπρόθεσμες οφειλές και ΦΠΑ που θα πληρώνονταν στο τέλος του μήνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο στόχος της κυβέρνησης να διαθέτει την «μέγιστη δυνατή ρευστότητα για να αντιμετωπιστεί το όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί στο μέλλον», την ανάγκασε να νομοθετήσει με ΠΝΠ λόγω της ταχύτητας της δράσης που επιβάλλουν οι παρούσες συνθήκες.