Στη σύσταση μικτής κατευθυντήριας επιτροπής συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου σε θέματα Άμυνας συμφώνησαν ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στη μεταξύ τους συνάντηση στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του κ. Καμμένου στη χώρα.

Επικεφαλής της επιτροπής τέθηκαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών και οι εργασίες της θα αρχίσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Επίσης, ο κ. Καμμένος και ο Αλ Σίσι συζήτησαν για τον αμυντικό σχεδιασμό των δύο χωρών μόλις καθοριστεί η ΑΟΖ Ελλάδος και Αιγύπτου.

Με την επίσκεψή του στο Ελ Αλαμέιν όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Αίγυπτο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Στην ελληνική αποστολή η οποία επιστρέφει την Τρίτη στην Αθήνα συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και ‘Αμυνας της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην ιστορική μάχη, με την 1η Ταξιαρχία -τρία τάγματα πεζικού, ένα σύνταγμα πεδινού πυροβολικού και ένα σύνταγμα αντιαρματικών πυροβόλων- υπό το συνταγματάρχη Π. Κατσώτα και ήταν ενταγμένη στην 50η αγγλική μεραρχία. Κατά την επιχείρηση αντιπερισπασμού του 13ου Σώματος Στρατού στο νότιο τομέα -το βράδυ της 23ης προς 24ης Οκτωβρίου- η ελληνική ταξιαρχία έπαιξε σπουδαίο ρόλο.