Η τρομοκρατία βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στην Ουάσινγκτον.

Ο κ. Κέρι εξέφρασε την δημόσια ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού, ενώ ο έλληνας υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι δεν πρόκειται για απελευθέρωση αλλά για μια διαφορετική μορφή κράτησης.

«Οι προσπάθειές μας ενάντια στην τρομοκρατία είναι σημαντικές για το μέλλον. Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για το γεγονός ότι αυτοί που διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας και βρίσκονται στη φυλακή, πρέπει να παραμείνουν φυλακή και ελπίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε όλα τα ζητήματα, διότι η σχέση των χωρών μας είναι τόσο σημαντική. Ευχόμαστε η νέα κυβέρνηση σε αυτήν την συγκυρία να αντεπεξέλθει και θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτήν την προσπάθεια» ήταν το σχόλιο του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

«Εχουμε ισχυρές σχέσεις και είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σε καιρούς δύσκολους. Γνωρίζουμε πολύ καλά τις θυσίες που κλήθηκαν οι Ελληνες να κάνουν, λόγω των προκλήσεων στον τομέα της οικονομίας Υπάρχουν όμως και οι προκλήσεις σε ό,τι αφορά την τρομοκρατία και την καταπολέμησή της» είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

«Είμαστε πεπεισμένοι για την ικανότητα της Ελλάδας να προβεί σε μεταρρυθμίσεις, και να κάνει μια νέα πορεία προς τα εμπρός. Ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε τη συνεργασία μεταξύ της Αμερικής και της Ευρώπης σχετικά με την υποστήριξή μας στην Ουκρανία, την ανάγκη να ενθαρρύνουμε τη Ρωσία με κάθε δυνατό τρόπο να τηρήσει τη συμφωνία και να φέρουμε ειρήνη στην περιοχή».

«Είμαι εδώ» απάντησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών «ως φίλος με κάποιον που εργάζεται μαζί μας για την δημοκρατία και την ειρήνη, εναντίον της τρομοκρατίας και ελπίζω η σχέση μας να εμβαθύνει προς την συνεργασία».

«Νομίζω» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς «ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους δεν θα αφήσει ελεύθερο κανένα τρομοκράτη, Θα είναι μόνο μια αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα ελευθερωθεί».

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι εξήγησε στον κ. Κέρι τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης με αφορμή το νομοσχέδιο για τις φυλακές και την αντίδραση των ΗΠΑ για το ενδεχόμενο αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού:

«Είναι μια στάση που προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονός ότι – όπως εξήγησα στον κ. υπουργό – υπάρχουν 11 αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές.

»Επίσης εξήγησα ότι ουδείς από τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος, αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του με τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος».

«Είναι γνωστή η σημασία που δίνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στα ζητήματα της τρομοκρατίας» σημείωσε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος προσκάλεσε τον κ. Κέρι να έρθει στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ θα παρέμβουν υπέρ της Ελλάδας για θέματα οικονομίας, απάντησε: «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της Ελλάδας και της γύρω περιοχής και με αυτό το κριτήριο συζητούν με όλους». Στη συνέχεια ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων AIPAC και B’nai B’rith, στην ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου ο υπουργός πρόκειται να παραμείνει έως την Πέμπτη, προβλέπονται επίσης συναντήσεις με τη Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Σούζαν Ράις, και με ηγετικά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Ν. Κοτζιάς επισκέπτεται την Ουάσιγκτον σε μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς η επίσκεψη και οι επαφές του έρχονται και ως συνέχεια των επαφών του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη – με αποτέλεσμα να τονιστεί και το γεωπολιτικό ζήτημα – αλλά και της συνόδου της G20, στο περιθώριο της οποίας πρωτοστάτησε το ζήτημα της Ελλάδας τις τελευταίες μέρες.

Μιλώντας, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Κέρι, στους έλληνες ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε εκτενώς στο γνωστό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Είπε μάλιστα σε ένα σημείο ότι η Αθήνα, αν και κατανοεί τις ευαισθησίες της αμερικανικής πλευράς, «αυτές δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στην ουσία του νόμου».

Εξηγώνταςπεραιτέρωτη στάση της ελληνικής πλευράς, ο υπουργός είπε ότι αυτή «προσδιορίζεται και καθορίζεται από το γεγονόςότι υπάρχουν 11καταδικαστικές για την Ελλάδα αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γύρω από τα θέματα των συνθηκών στις φυλακές. Επίσης, εξήγησαότι ουδείς από αυτούς τους καταδικασθέντες που θα εμπίπτουν στις διατάξεις του καινούριου νόμου δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος αλλά πρόκειται να είναι κρατούμενος, υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή στο σπίτι του υπό τις συνθήκες που προβλέπει ο νόμος και οι τροποποιήσεις που γίνανε».

Σε σχέση με τα υπόλοιπα ζητήματα, είναι εμφανές ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς για τη ρωσο-ουκρανική κρίση αλλά και για τις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Ρωσία. «Μας εξήγησαν τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής απέναντι στη Ρωσία και στο πρόβλημα της Ουκρανίας. Τους εξηγήσαμε τις καλές και παραδοσιακές σχέσεις που έχουμε με τη Ρωσία, τη βοήθεια που δίνουμε αυτήν την εποχή στην Ουκρανία, όπως, επίσης, ερωτηθήκαμε για το τελευταίο ταξίδι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τους εξηγήσαμε ότι είναι μια συμφωνία οικονομικά συμφέρουσα και με οικονομικές προοπτικές για τη χώρα» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.