Το προηγούμενο που προκάλεσε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προ ημερών διακόπτοντας την συνεδρίαση της Ολομέλειας λόγω απαρτίας, επικαλέστηκε η αντιπολίτευση η οποία επιχείρησε να «μπλοκάρει» την διαδικασία ψήφισης επί του συνόλου του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄.

ΝΔ, Ποτάμι και ΠαΣοΚ τόνισαν προς τον προεδρεύοντα Γ. Μπαλάφα ότι θα πρέπει η ψηφοφορία να αναβληθεί για άλλη μέρα ή να διακοπεί η συνεδρίαση προκειμένου να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των βουλευτών και να υπάρχει απαρτία. Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι από την Ρώμη που βρίσκεται η κυρία Κωνσταντοπούλου θα είναι σφόδρα ενοχλημένη αν μάθει ότι έγινε η ψηφοφορία χωρίς απαρτία, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χ. Θεοχάρης ζήτησε να μην έχουμε δυο μέτρα και σταθμά επισημαίνοντας ότι η κυρία Κωνσταντοπούλου έθεσε θέμα απαρτίας κατά την συζήτηση νομοσχεδίου, πόσω μάλλον όταν ο Κανονισμός της Βουής θέτει ζήτημα απαρτίας για την ψηφοφορία, ενώ για λόγους τάξης ζήτησε να αναβληθεί η ψηφοφορία.

Επίσης, από το ΠαΣοΚ ο Ι. Κουτσούκος κάλεσε το προεδρείο να διαπιστώσει «πού μας οδηγούν οι αυταρχικές μεθοδεύσεις της Προέδρου της Βουλής» και να αποφασίσει «να λειτουργεί με ενιαία κριτήρια για να μην οδηγηθούμε σε ευτελισμό». «Να γίνει μάθημα για την Πρόεδρο της Βουλής για να μην οδηγούμαστε σε αντιφατικές διαδικασίες ευτελισμού των κοινοβουλευτικών διαδικασιών», είπε ο κ. Κουτσούκος.

Αποστάσεις Μπαλάφα

Ο προεδρεύων επέμεινε ότι η Βουλή πρέπει και μπορεί να ψηφίσει επί του συνόλου του νομοσχεδίου. «Έχουν τη δική τους λογική οι τοποθετήσεις» των εκπροσώπων των κομμάτων, είπε, αλλά δήλωσε: «Με λογική συνεννόησης μπορώ να διαπιστώσω την ύπαρξη απαρτίας και ζητώ να προχωρήσουμε στην ψήφιση επί του συνόλου του νομοσχεδίου», όπως και έγινε.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε αμέσως μετά ότι «αυτό το οποίο έγινε θα είναι ένα προηγούμενο για το πώς θα λαμβάνει αποφάσεις η Βουλή». «Φτηνές δικαιολογίες οι οποίες μεταφέρουν το βάρος των καθυστερήσεων της Προέδρου της Βουλής στο Σώμα, δεν θα γίνουν δεκτές», υπογράμμισε, ενώ ο κ. Μπαλάφας δήλωσε: «Ό,τι έγινε σήμερα έγινε με το πνεύμα και το γράμμα του Κανονισμού της Βουλής και σωστά προχωρήσαμε».