Σε μία από τις σκληρότερες δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί εδώ και χρόνια αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ο Ντέιβιντ Πιρς χαρακτήρισε ως «βαθιά μη φιλική ενέργεια» («profoundly unfriendly act») την ψήφιση από την κυβέρνηση του νόμου που επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση τρομοκρατών όπως ο Σάββας Ξηρός για ιατρικούς λόγους.

Για το ζήτημα δε αυτό υπήρξε και απευθείας παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι προς τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα.

Απαντώντας δε σε ερώτηση του «Βήματος» για το αν η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θα μπορούσε να επηρεάσει την υποστήριξη που η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει στην Ελλάδα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, ο κ. Πιρς απάντησε: «Είναι τιμή για εμένα να στέκομαι εδώ ως αμερικανός πρεσβευτής διότι πιστεύω ότι έχω την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Αυτή η σχέση είναι πολύ σημαντική για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ΗΠΑ εύχονται τα καλύτερα για την Ελλάδα και θέλουν να δουν την Ελλάδα να αναδύεται από αυτή την παρατεταμένη τρομερή οικονομική κρίση η οποία συνεχίζεται επί πολύ μεγάλο διάστημα. Θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να βγαίνει ισχυρότερη και σταθερή ώστε να παίζει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή. Ξέρετε όμως…», πρόσθεσε, «δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε τέτοια πράγματα. Και δεν είναι πραγματικά λογικό να περιμένει κανείς ότι θα το πράτταμε. Ελπίζω λοιπόν ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Η κίνηση Πιρς, η οποία ήλθε μόνο λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει στις 20.45 ώρα Ελλάδος ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, αντικατοπτρίζει τη βαθιά ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε μία δε καθαρά συμβολική επιλογή, κατά την επίσημη δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εκλήθησαν εσπευσμένα στην αμερικανική πρεσβεία το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κ. Πιρς στεκόταν μπροστά από την πλακέτα που βρίσκεται στην είσοδο του κυρίου κτιρίου και στην οποία αναγράφονται τα ονόματα των πέντε μελών της αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα που έχουν πέσει νεκροί από τις σφαίρες της «17 Νοέμβρη», των Ρίτσαρντ Γουέλς, Τζορτζ Τσάντες, Νικόλαου Βελούτσου, Ουίλιαμ Νορντίν και Ρόναλντ Στιούαρτ.

Ο συνήθως ολιγόλογος Πιρς εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» για τον νόμο. Όπως είπε, «η αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης έχει περιοριστεί στις επίσημες επαφές, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να υπάρχει θετική ανταπόκριση σε ορισμένες από τις ανησυχίες που είχαμε εγείρει, ιδιωτικώς, για συγκεκριμένες πτυχές του νομοσχεδίου». Ο ίδιος είπε ότι στις 2 Απριλίου είχε απευθείας συνομιλία για το θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο στον οποίο ξεκαθάρισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα εξέφραζε την κατανόησή της («We would not understand it») για πιθανή αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού.

«Το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Πιρς, «είναι ότι καταδικασθέντες τρομοκράτες πρέπει να εκτίουν τις πλήρεις ποινές τους στη φυλακή. Όχι στην άνεση των σπιτιών τους, περιτριγυρισμένοι από τους φίλους, τις οικογένειες και τους συνεργάτες τους. Η απελευθέρωση τέτοιων δολοφόνων από τη φυλακή ατιμάζει τη μνήμη όσων σκοτώθηκαν και παραβιάζει τα δικαιώματα των μελών των οικογενειών τους των οποίων οι ζωές συνετρίβησαν».

Ύστερα ήλθε η φράση – κλειδί: «Αν ο Σάββας Ξηρός, ή οποιοσδήποτε άλλος έχει βάψει τα χέρια του με αίμα αμερικανών διπλωματών ή μελών της αμερικανικής αποστολής, αποφυλακιστεί, αυτό θα θεωρηθεί ως βαθιά μη φιλική ενέργεια». Όπως είπε ο κ. Πιρς, η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μακρά συνεργασία σε θέματα αντιτρομοκρατίας και το εν λόγω νομοσχέδιο δεν είναι συνεπές με αυτή τη συνεργασία. «Δεν πρόκειται απλά για ένα ανθρωπιστικό ζήτημα, είναι επίσης ένα σημαντικό ζήτημα ασφαλείας» πρόσθεσε.

Καθησυχάζει η κυβέρνηση για τον Σάββα Ξηρό

Ο Σάββας Ξηρός δεν αποφυλακίζεται, αλλά τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον Σάββα Ξηρό, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

«Εμείς έχουμε δυο φορές ευαισθησία για την τρομοκρατία, διότι τα εγκλήματα αυτά έγιναν στο όνομα της Αριστεράς» σημείωναν οι ίδιες πηγές.

Σε ερώτηση για «την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού» επισήμαιναν ότι σεβόμαστε και τιμούμε την μνήμη των θυμάτων, αλλά η Δημοκρατία δεν μπορεί να εκδικείται και οφείλει να είναι γενναιόδωρη.

Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού δεν μιλάμε για αποφυλάκιση, αλλά για κατ’ οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι ο νόμος στοχεύει στο να μπει μια τάξη στο χάος των φυλακών.