Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν κατανοούν το περιβάλλον, μέσα στο οποίο ζει και κινείται η χώρα, σχολιάζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, απαντώντας στις επικρίσεις του προέδρου της ΝΔ και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα αίτια διόγκωσης του μεταναστευτικού ρεύματος τον τελευταίο καιρό, αποδίδοντας το φαινόμενο στη ρητορική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βενιζέλος, χθες Κυριακή, μιλώντας στον Alpha είπε: «Γιατί τώρα έρχονται 10.000 πρόσφυγες ή μετανάστες; Έχει αλλάξει κάτι στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες; Όχι. Μάλλον καλύτερα πάνε τα πράγματα σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Έχουμε καινούριες εξελίξεις μόνο στην Υεμένη. Δεν έχουμε καινούργιες εξελίξεις στη Συρία, ή στη Λιβύη. Αυτό που άλλαξε είναι η ρητορική της κυβέρνησης».

Το ζήτημα δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές, σημειώνουν οι κύκλοι του Μαξίμου και προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η Ιταλία έχει δεχτεί 24.000 μετανάστες και πρόσφυγες τον τελευταίο μήνα.

«Καταδεικνύει αυτό που η αντιπολίτευση δεν αποδέχεται, παραδομένη σε μικροπολιτικές σκοπιμότητες: Ότι, το ζήτημα δεν είναι ελληνικό, αλλά διεθνές» ανέφεραν πηγές.

Σχολιάζοντας τη δήλωση Βενιζέλου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει «μαύρα μεσάνυχτα» για το τι συμβαίνει σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και τις άλλες χώρες.

«Πρέπει να είναι ο μόνος που δεν έχει πληροφορηθεί την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε Συρία και Ιράκ, την εισβολή τζιχαντιστών στο στρατόπεδο προσφύγων Γιαρμούκ που ανάγκασε όσους σώθηκαν (από τις 110.000 κατοίκους του) να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, την ανατίναξη πανάρχαιων μνημείων. Αλήθεια, ειδήσεις δεν παρακολουθεί;» ανέφεραν.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν: «Η κυβέρνηση δεν άλλαξε καμιά ρητορική. Οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος δεν κατανοούν, όμως, το περιβάλλον στο οποίο ζει και κινείται η χώρα. Δεν μπορεί να υποστηρίζει ένα πρώην Αντιπρόεδρος Κυβέρνησης και πρώην Υπουργός Εξωτερικών ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα σε Συρία και Λιβύη. Δεν είναι καλό και για τη χώρα…».

ΠαΣοΚ: Κυβέρνηση της εθνικολαϊκιστικής τερατογένεσης

Για «ερασιτεχνικούς, ιδεοληπτικούς και ανεύθυνους χειρισμούς της κυβέρνησης» ως προς το μεταναστευτικό/προσφυγικό, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή του ως απάντηση στα όσα σχολίασε η κυβέρνηση επί σχετικών δηλώσεων του Προέδρου του κόμματος Ευ. Βενιζέλος.

Και σημειώνει ότι «η κυβέρνηση της εθνικολαϊκιστικής τερατογένεσης ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ μέσα σε λίγες εβδομάδες, με διαφωνίες υπουργών και γραφικές επιπολαιότητες: έστρεψε το ενδιαφέρον των διακινητών προς την Ελλάδα που εμφανίζεται από την ίδια την κυβέρνηση της ως βολική πύλη εισόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να θέσει με οργανωμένο και πρακτικό το ζήτημα της συνεργασίας του ευρωπαϊκού Νότου και της ορθής ερμηνείας και τροποποίησης του Δουβλίνο 2, κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα εκτός Σένγκεν και τα ελληνικά διαβατήρια και ταξιδιωτικά έγγραφα σε απαξίωση (και) κατέστησε ξανά το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών ζήτημα λειτουργίας του κέντρου της Αθήνας και αντοχής των υποδομών στα νησιά του Αιγαίου».

Το ΠΑΣΟΚ τονίσει ότι «τώρα η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να τα εξηγήσει δήθεν όλα αυτά με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. Η κρίση στις χώρες αυτές υπάρχει δυστυχώς εδώ και χρόνια. Το μόνο που άλλαξε είναι ότι τώρα την ευθύνη των χειρισμών στην Ελλάδα την έχουν οι ίδιοι άνθρωποι που ως αντιπολίτευση υπονόμευσαν συνειδητά την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής. Κάνουν ως κυβέρνηση αυτά που έλεγαν ως αντιπολίτευση και οι συνέπειες είναι αυτές που βλέπουμε».