Μήνυμα στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της χώρας ότι «η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται» έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση.

«Όσοι νομίζουν ότι θα εκβιάσουν την Δημοκρατία και θα διαρρήξουν την ενότητα της χώρας είναι γελασμένοι» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να συνδράμει το έργο της ΕΛ.ΑΣ. και διαβεβαίωσε ότι εργάζεται για να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των αστυνομικών και για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν σταδιακά οι αδικίες και στο μισθολογικό επίπεδο.

«Ο τρόπος λειτουργίας της Αστυνομίας αντανακλά το επίπεδο της Δημοκρατίας μίας χώρας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι μία Αστυνομία που θα είναι αξιόμαχη, θα λειτουργεί αποτελεσματικά και θα τηρεί κατά γράμμα το Σύνταγμα και τους νόμους».

Όπως τόνισε η Αστυνομία πρέπει να είναι φιλική προς τους πολίτες και να σέβεται τα ατομικά δικαιώματα.

Απευθυνόμενος προς τους αξιωματικούς της Αστυνομίας είπε ότι «το γόητρο της Αστυνομίας και ο μεγάλος σεβασμός της κοινωνίας δεν κερδίζονται με υπερβάλλοντα ζήλο και κατάχρηση εξουσίας αλλά με εκπαίδευση και σεβασμό στους νόμους και συνείδηση ότι πάνω από όλα ασκείται ένα λειτούργημα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το στοίχημα είναι η διασφάλιση της τάξης παράλληλα με τον σεβασμό του Συντάγματος.

«Η Αστυνομία θα πρέπει να είναι έτοιμη να επέμβει όπου χρειάζεται, να είναι φιλική προς τον πολίτη και να αντανακλά το επίπεδο της Δημοκρατίας» είπε και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη παλιές νοοτροπίες και κάθε είδους προκαταλήψεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε τρεις βασικούς άξονες με τους οποίους θα ασχοληθεί η κυβέρνηση: τους όρους εργασίας των αστυνομικών, την εκπαίδευσή τους και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας. «Οι τομές θα γίνουν με διαφάνεια, διάλογο και μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μηδενική ανοχή στη διαφθορά και στην παρανομία εντός της Αστυνομίας, μιλώντας για κάθετη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Έκανε, επίσης, λόγο για την ύπαρξη οργανωμένων θυλάκων εντός του Σώματος. «Δεν πιστεύω ότι ο Αστυνομικός δεν πρέπει να έχει πολιτικές πεποιθήσεις. Δεν είναι όμως ανεκτή η δημιουργία ομάδας που επιβάλλει στην Αστυνομία πολιτικά κίνητρα και αντιδημοκρατικές πρακτικές. Τέτοια φαινόμενα θα αντιμετωπίζονται ριζικά και άμεσα» είπε.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικότερα σε σχέδιο τριών αξόνων για την επιτυχία του στόχου αυτού του διπλού ρόλου της αστυνομίας, κάτι που αφορά και στην Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία.

Υπογράμμισε ότι η νέα κυβέρνηση στηρίζει τόσο τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών όσο και την ανάγκη το κράτος να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να είναι ένα κράτος Δικαίου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δουλεύει σκληρά σε αυτή την κατεύθυνση ώστε η νόμιμη διαφανής και λογοδοτούσα άσκηση των συνταγματικών εξουσιών να συντελείται μέσα σε κλίμα νηφαλιότητας, ήπιας διαχείρισης και χωρίς υπερβάσεις.

Πρόσθεσε ότι «πολλές φορές αυτό έχει πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος προκειμένου να έχουμε θετικό αποτέλεσμα». Τόνισε στο ίδιο πλαίσιο ότι η εμμονή στη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την τήρηση του Συντάγματος είναι για την κυβέρνηση επιλογή και όχι αδυναμία.

«Κανείς δεν έχει τα περιθώρια ούτε καν να διανοηθεί να εκτρέψει την αστυνομία από τον ρόλο της» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχει ανάγκη από μια συνεχή κοινωνική νομιμοποίηση της κυβέρνησης, η οποία είναι απαραίτητη για να οικοδομηθεί λαϊκή ενότητα και εθνική συναίνεση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα.

Είπε ότι είναι εφικτό το όραμα που είχε διατυπώσει προεκλογικά η κυβέρνηση να φτάσουμε στο σημείο να ξεφύγουμε από προκαταλήψεις του παρελθόντος και να επιτύχουμε ουσιαστική συμφιλίωση του πολίτη με τον αστυνόμο.

Πανούσης: Δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής

Από την πλευρά του ο υπουργός αναπληρωτής Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ανέφερε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη της πολιτείας στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Τόνισε πως ούτε η φυσική ούτε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι διατεθειμένη να ανεχθεί φαινόμενα άμετρης βίας, ρατσισμού και διαχωρισμού των πολιτών και των ανθρώπων.

«Θα ελέγξουμε μια- μια αυτές τις περιπτώσεις σε πειθαρχικό και σε δικαστικό επίπεδο», τόνισε και σημείωσε πως γι’ αυτό χαιρετίζει την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μόνιμη ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή δημοκρατικού ελέγχου της αστυνόμευσης.

Επίσης, ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, ο κ. Πανούσης διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα του πυροσβεστικού σώματος και της πολιτικής προστασίας. Σημείωσε ότι η Αστυνομία θα σέβεται το Σύνταγμα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα υπηρετεί το συμφέρον της χώρας.

Χαρακτήρισε «κρίσιμο» το ερώτημα αν η αστυνομία πέραν του κοινωνικού ελέγχου μπορεί να επιφορτιστεί με την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Τόνισε ότι η συλλογική δράση αποτελεί παράγοντα κοινωνικής λειτουργίας και πως η αστυνομία θα αντιμετωπίσει περιπτώσεις εγκληματικότητας αν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο και πως δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής και ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σαφές στο τμήμα της αστυνομίας που χειρίζεται διαδηλώσεις.