Πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο – ειδικώς σε ό,τι αφορά το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους – αναμένεται να χαρακτηρίσουν το διάστημα των αμέσως επόμενων ημερών.
Καθώς τα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση και κυρίως για την ελληνική οικονομία φαίνεται πως στενεύουν δραματικά, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται ήδη από τις αρχές της εβδομάδας να ενεργήσει με στόχο να δώσει ένα δείγμα των προθέσεων του και να στείλει μηνύματα, κατ΄ αρχάς στο εσωτερικό του κόμματός του και διεθνώς, δεδομένου ότι στις συζητήσεις του Brussels Group στο Παρίσι φάνηκε πως το κλίμα δεν ήταν όσο απογοητευτικό είχε διαπιστωθεί στις προηγούμενες συναντήσεις των Βρυξελλών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να επισκεφθεί την Δευτέρα τον υπουργό αναπληρωτή Προστασίας του Πολίτη, Ι. Πανούση, σε μία κίνηση με σαφείς και ξεκάθαρους πολιτικούς συμβολισμούς προς το εσωτερικό του κόμματός του.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα αποφασίστηκε στον απόηχο της επέμβσης των αστυνομίας με την οποία έληξε η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ και αφότου εκδηλώθηκαν οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είτε εκ μέρους του Αριστερού Ρεύματος είτε και «ατάκτων» διαφωνούντων.

Με την παρουσία του στο πλευρό του κ. Πανούση την Δευτέρα και έπειτα από τις δημόσιες, πολιτικές παρεμβάσεις του υπουργού το προηγούμενο διάστημα, ο κ. Τσίπρας φαίνεται διατεθειμένος να καταδείξει ότι δεν τάσσεται υπέρ του «μπάχαλου», τουλάχιστον στο πεδίο της διαφύλαξης της δημόσίας τάξης και στοιχειώδους λειτουργίας του κράτους. Παράλληλα στηρίζει πολιτικά ένα πρόσωπο της κυβέρνησής του, το οποίο προέρχεται από χώρο εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, με ό,τι αυτό σημαίναι για το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται.

Σε άλλο επίπεδο και σε κάθε περίπτωση με το θέμα της συμφωνίας με τους εταίρους να παραμένει σε εκκρεμότητα, οι εξελίξεις και οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να βρει τους τρόπους για κάποιον συμβιβασμό, ο οποίος θα αποτρέψει το ναυάγιο και την πτώχευση της χώρας στο διάστημα των επομένων εβδομάδων.

Τα στοιχεία που οδηγούν σε μία τέτοια εκτίμηση έρχονται κατ’ αρχάς από το Παρίσι, όπου φάνηκε ότι το κλίμα των συζητήσεων μεταξύ των τεχνοκρατών δεν ήταν όσο απογοητευτικό προμηνυόταν και ότι η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε με διάθεση να συζητήσει με συγκεριμένες προτάσεις και εκδοχές λύσεων.

Η εξέλιξη αυτή κατά πολλούς ήταν και απόρροια των πιέσεων και των μηνυμάτων που δόθηκαν τις αμέσως προηγούμενες ημέρες από πρόσωπα και πλευρές που η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε ότι συντάσσονταν μαζί της.

Μεταξύ αυτών η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία στο ανώτατο δυνατό επίπεδο, δια του προέδρού Ομπάμα και του υπουργού Οικονομικών Λιου διεμήνυσε στον υπουργό Οικονομικών Ι. Βαρουφάκη ότι τα περιθώρια παράτασης της αβεβαιότητας είναι ανύπαρκτα, οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι η υπομονή του εξαντλείται, ή οι παρεμβάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ.

Πέραν αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου αξιολογείται η τάση που αρχίζει να διαφαίνεται στις έρευνες της κοινής γνώμης, η οποία δείχνει πως η στήριξη των πολιτών στους χειρισμούς της κυβερνησης δεν μπορεί πλέον να ερμηνευθεί ως λευκή επιταγή.

Παράλληλα, ως κίνηση που ανάβει ένα φως στην άκρη του τούνελ της διαπραγμάτευσης ερμηνεύεται η αναμενόμενη σύγκλιση του euroworking group την ερχόμενη Τετάρτη, λίγο πριν την συνεδρίαση του eurogroup της Ρίγα. Η εξέλιξη αυτή φαίνεται πως ακόμη κι αν δεν υπάρξει απόφαση για αποδέσμευση της χρηματοδότησης εντός της εβδομάδας, συνιστά μία ένδειξη ότι η διαπραγμάτευση παραμένει «ζωντανή».

Συνδυάζεται δε με πληροφορίες που φέρουν ομάδες ευρωπαίων τεχνοκρατών να βρίσκονται σε επαφή και ενατικές συνομιλίες με πρόσωπα που αναφέρονται αποκλειστικά και μόνο στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

Με βάση αυτά και εφόσον επιβεβαιωθεί με περαιτέρω κινήσεις, όπως η δρομολόγηση νομοθετικών πρωτοβουλιών στο αμέσως προσεχές διάστημα, η πρόθεση της κυβέρνησης να κρατήσει ενεργό το θετικό σενάριο, το διάστημα του επόμενου δεκαημέρου εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το πεδίο και διαμορφώσει το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.