Η κεντρώα αντιπολίτευση υπό τον 53χρονο Γιούχα Σιπίλα, πρώην επιχειρηματία και νεόκοπο πολιτικό, επικρατεί του συντηρητικού κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών της Φινλανδίας.

«Αναγνωρίζω ότι νίκησε το Κέντρο. Συγχαρητήρια» δήλωσε ο Αλεξάντερ Στουμπ στο δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό Yle, μιάμιση ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Με καταμετρημένο σχεδόν το 40% των ψήφων, το Κόμμα του Κέντρου του Γιούχα Σιπίλα συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 23% των ψήφων έναντι ποσοστού 17,9% για το Κόμμα Εθνικής Συμμαχίας του Αλ.Στουμπ και 18% των Σοσιαλδημοκρατών.

Η Φινλανδία έχει μακρά παράδοση κυβερνήσεων πολυκομματικών συνασπισμών (μετά τις προηγούμενες εκλογές είχαν συνασπιστεί αρχικά έξι κόμματα) και το κρίσιμο είναι πάντοτε οι μετεκλογικές συνομιλίες.

Ερώτημα εάν στον επόμενο συνασπισμό που θα συγκροτηθεί θα βρεθούν και οι ευρωσκεπτικιστές του Τίμο Σόινι, οι οποίοι με καταμετρημένο το 40% συγκεντρώνουν ποσοστό 15,9%.

Ο Σιπίλα, 53χρονος βουλευτής με μικρή πολιτική εμπειρία έχει την εικόνα του «φρέσκου προσώπου» σε μία πολιτική σκηνή που τα τελευταία χρόνια απέτυχε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές προκλήσεις -αυξανόμενο έλλειμμα και χρέος, επικίνδυνα αδύναμη ανάκαμψη και αδράνεια στο ασφαλιστικό σύστημα με τον γηράσκοντα πληθυσμό.