Το εσωτερικό πολιτικό περιβάλλον για την περίπτωση ενός αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αρχίζει να καλλιεργεί η κυβέρνηση, όπως επιβεβαιώνεται από τα όσα αναφέρουν υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Παρά ταύτα, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να διακηρύττει ότι κινείται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και ότι ακόμη και σήμερα είναι ενεργό το «θετικό σενάριο» που προβλέπει αργά ή γρήγορα έναν συμβιβασμό και μια συμφωνία με την Ευρώπη.
Με δεδομένη την αυξημένη πίεση που ασκείται από τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και την Ουάσιγκτον, οι επισημάνσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκη σε συνομιλία του με «Το Βήμα της Κυριακής» είναι αποκαλυπτικές.
Καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ο κ. Δραγασάκης επιμένει ότι στις συζητήσεις έχει επιτευχθεί πρόοδος και υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση δεν έχει δεχθεί νέες προτάσεις από τους δανειστές, ενώ η ίδια είναι έτοιμη και πρόθυμη να συζητήσει λεπτομέρειες και εξειδικεύσεις που αφορούν τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί από την Αθήνα.

«Δεν πρόκειται φυσικά να υποχωρήσουμε από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει»
διευκρινίζει πάντως ο κ. Δραγασάκης.
«Εισαγόμενη η αβεβαιότητα»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά το κλίμα που επικρατεί έναντι της χώρας και της κυβέρνησης. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση κατέστρεψε όλη την εμπιστοσύνη που είχε αποκατασταθεί στο παρελθόν (με τους εταίρους της)» είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Βερολίνο. «Πρέπει να σταματήσει η εισαγόμενη αβεβαιότητα» ήταν το σχόλιο του κ. Δραγασάκη, ο οποίος προσέθεσε ότι η Ελλάδα από τον προηγούμενο Αύγουστο «πληρώνει χωρίς να πληρώνεται», εννοώντας ότι αντεπεξέρχεται στις δανειακές υποχρεώσεις της χωρίς να λαμβάνει χρηματοδότηση από το εξωτερικό.
Παρά ταύτα, το Νο 2 της ελληνικής κυβέρνησης δεν αρνείται ότι τα περιθώρια –χρονικά και χρηματοδοτικά –στενεύουν.

«Αν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά»
δηλώνει.
Στο ίδιο περίπου κλίμα ο υπουργός Οικονομικών Ι. Βαρουφάκης απαντούσε ως εξής σε ερώτηση της «Huffington Post» για το αν οι δανειστές της Ελλάδας δεν υποχωρήσουν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης: «Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό. Το γεγονός είναι ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα, σωστά; Ετσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μάς πουν «δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία», αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ».
«Βιώσιμη λύση εντός του ευρώ, όμως…»

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα επισημαίνει ο κ. Δραγασάκης προ ενός τέτοιου ενδεχομένου: «Δική μας επιδίωξη είναι μια βιώσιμη λύση εντός του ευρώ. Ομως και η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει από την πλευρά της σε διαδικασίες αυτοκαθορισμού και αυτογνωσίας. Το να σερνόμαστε από άλλους ως καλοί μαθητές ή να προεξοφλούμε ρήξεις είναι αδιέξοδο» υπογραμμίζει και εκτιμά πως όλα όσα είχαν γίνει ως τις εκλογές αξιολογήθηκαν ήδη ως καταστροφικά.
Οποτε πάντως ερωτάται για τη στάση και το μπαράζ δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκφράζει την εκτίμηση ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ήδη από την 20ή Φεβρουαρίου μιλούσε σε άλλο πλαίσιο και για άλλα θέματα από τα όσα προβλέπονταν. Προσθέτει δε ότι «όσες δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας δεν είναι ευτυχείς για την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι δικό τους πρόβλημα».

«Μπορεί να είναι και δικό μας, καθώς εμείς ζητούμε χρηματοδότηση»
είναι ο αντίλογος και σε αυτό ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απαντά: «Ας συζητήσουμε επί υπαρκτών σεναρίων».
Το σενάριο εμπλοκής και οι διέξοδοι

Είναι πάντως σαφές ότι παρά τη διακηρυγμένη προσήλωσή του στο «θετικό σενάριο» ο κ. Δραγασάκης δεν αποκλείει και την περιπλοκή. Προ ενός τέτοιου ενδεχομένου γίνεται φανερό από τη συζήτηση ότι στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια επεξεργάζονται και τις δυνατότητες διαμόρφωσης του πολιτικού περιβάλλοντος και της απόπειρας απεμπλοκής.

«Σκέφτεστε την προσφυγή στις κάλπες ή την προκήρυξη δημοψηφίσματος;»
ρωτήθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. «Στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο» αναφέρει. Συμπληρώνει όμως ότι «στόχος είναι η συμφωνία», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως αν οι εξελίξεις καταστήσουν αδύνατο κάτι τέτοιο και το θετικό σενάριο δεν καταστεί εφικτό η ευθύνη δεν θα ανήκει στην ελληνική πλευρά. «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε» λέει.
Το πρόβλημα της χρηματοδοτικής ασφυξίας της ελληνικής οικονομίας απασχολεί κατά προφανή τρόπο τον κ. Δραγασάκη. Λέει όμως ότι «τελούμε σε ασφυξία τα τελευταία πέντε χρόνια» και φαίνεται πως επιμένει ότι εν τέλει οι ελληνικές προτάσεις θα γίνουν αποδεκτές από την Ευρώπη και ότι εν συνεχεία ο συνδυασμός της αυξημένης τουριστικής κίνησης και των εσόδων θα διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες μετά και τις λήξεις των ομολόγων του διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου (σ.σ.: στο τρίμηνο Ιουνίου – Αυγούστου οι συνολικές υποχρεώσεις προς δανειστές ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ).
Οι επαφές με Μόσχα και Κίνα

Υπάρχουν δυνατότητες εναλλακτικής χρηματοδότησης του χρέους; «Δεν αναζητούμε υποκατάστατα του ευρωσυστήματος» διαβεβαιώνει ο κ. Δραγασάκης, σχολιάζοντας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση διερευνά ενδεχόμενες λύσεις στην Κίνα, στη Ρωσία ή και αλλού.
Κατά τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, το ζητούμενο στις επαφές και στις συναντήσεις στη Μόσχα, στο Πεκίνο ή ακόμη και στο Κατάρ, στο Αμπου Ντάμπι και στο Ιράν («εφόσον αρθούν οι σημερινοί περιορισμοί» επισημαίνει) δεν είναι η χρηματοδότηση του χρέους. «Αυτό που αναζητούμε είναι ο αναπτυξιακός δανεισμός» λέει και περιγράφει ένα σχήμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας επί τη βάσει «κοινοπρακτικών σχημάτων».

«Αυτό που προέχει σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι τα ποσοστά ιδιοκτησίας αλλά η ύπαρξη ενός συνολικού προγράμματος, στο οποίο να υπάρξουν επενδύσεις και χρηματοδότηση, με παρουσία και του ελληνικού κράτους»
λέει ο κ. Δραγασάκης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ