Το πρωί της 5ης Απριλίου μια είδηση έπεσε σαν βόμβα στους δικαστικούς και νομικούς κύκλους. Ο εισαγγελέας Εφετών Σωτήρης Μπάγιας εξέπνευσε σε ηλικία μόλις 58 ετών στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν πάσχοντας από μια σπάνια ίωση. Εκτός από τη σύζυγό του, επίσης γνωστή δικαστικό, και τα δυο του παιδιά, κεραυνοβολήθηκαν και όλοι όσοι γνώριζαν τον εισαγγελέα με τη λαμπρή καριέρα, επειδή γνώριζαν ότι δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας, παρότι ήταν φανατικός καπνιστής.
Δεκαπέντε ημέρες μετά αρχίζουν να εμφανίζονται στοιχεία και ενδείξεις που δημιουργούν την αίσθηση ότι ο άτυχος εισαγγελέας της δίκης των Πυρήνων της Φωτιάς και προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών την εποχή που συνελήφθη η 17Ν δεν έχασε τη ζωή του από μια σπάνια ίωση, αλλά από κάτι διαφορετικό και ακόμη απροσδιόριστο. Και η αίσθηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα όταν προκύπτει και από δηλώσεις αλλά και από υπαινιγμούς που διατυπώνει πλέον ανοιχτά η οικογένεια του Σωτήρη Μπάγια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν η σύζυγος του εκλιπόντος Ευγενία Παπαγεωργίου και τα παιδιά του Ελεάνα και Δημήτρης ο Σωτήρης Μπάγιας δεν πέθανε από το μικρόβιο το οποίο ανακοίνωσαν ως αιτία θανάτου οι θεράποντες ιατροί του!
Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο Σωτήρης Μπάγιας προσβλήθηκε από ερλιχίωση, που προήλθε από δήγμα(τραύμα)μολυσμένου κρότωνα (τσιμπουριού). Η μόλυνση αυτή προκάλεσε στον ασθενή αναπλάσμωση, κατάρρευση του ανοσοποιητικού του συστήματος, η οποία δεν στάθηκε δυνατόν να αντιμετωπιστεί.
Σπάνια περίπτωση. Ακόμη πιο σπάνιο να προκαλέσει τον θάνατο υγιούς ανθρώπου, παραδέχονται ακόμη και οι επιστήμονες…
Σύμφωνα όμως με τα όσα υποστηρίζει η οικογένεια Μπάγια, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνέβη, διότι απλά ο σκύλος τους δεν έπασχε από τέτοια ασθένεια, όπως διαπιστώθηκε από τις σχετικές εξετάσεις. Επίσης ο άτυχος δικαστικός δεν ήλθε με κανέναν άλλον σκύλο σε επαφή, ούτε για μια στιγμή.
Οπως λοιπόν ανακοίνωσε η οικογένεια Μπάγια, ο σκύλος τους εξετάστηκε από έγκριτο κτηνιατρικό εργαστήριο των Αθηνών, ενώ παράλληλα αναλύθηκε και δείγμα αίματος του ασθενούς κατόπιν υποδείξεως των υπευθύνων λοιμωξιολόγων τουνοσοκομείουMετροπόλιταν.
Από τις εξετάσεις προέκυψε:
1.Ο εκλιπών ήταν αρνητικός στη νόσο της ερλιχίωσης σκύλου (ερλίχια canis). Βρέθηκε όμως θετικός στην αναπλάσμωση,ασθένεια γενικά σπάνια σε σκύλους και πολύ περισσότερο σε ανθρώπους στη χώρα μαςαλλάκαι στηνΕυρώπη γενικότερα.
2.Το αίμα του σκύλου εξετάστηκε για ερλίχια canis καιanaplasma(αναπλάσμωση)και βρέθηκε αρνητικό και στις δύο νόσους, τόσο από το εργαστήριο όσο και από ειδικές αναλύσεις που έγιναν από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Συνεπώς ο Σωτήρης Μπάγιας δεν πέθανε από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού, αφού ο σκύλος του δεν έπασχε από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Αυτό πλέον είναι βέβαιο, και οδηγεί τις σκέψεις των συγγενών του σε άλλα μονοπάτια…
Το «Βήμα» επικοινώνησε με τη σύζυγο του δικαστικού, επίσης διακεκριμένη εισαγγελέα Ευγενία Παπαγεωργίου, η οποία επιβεβαίωσε τα συγκεκριμένα περιστατικά, προσθέτοντας ότι δεν επιθυμεί να επεκταθεί περισσότερο στην υπόθεση, αν δεν διερευνήσει συγκεκριμένα στοιχεία που διαθέτει.
Υπογράμμισε όμως και η ίδια ότι την απασχολεί το γεγονός ότι η διάγνωση που έγινε στον σύζυγό της δεν είναι η σωστή. Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι τον τελευταίο καιρό στον Σωτήρη Μπάγια είχε ανατεθεί μια μεγάλη υπόθεση, που εφόσον επιβεβαιωθεί μπορεί να ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα. Ποια ήταν λοιπόν η υπόθεση που του ανατέθηκε;
Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες του «Βήματος», η υπόθεση αυτή ήταν άκρως απόρρητη και του είχε ανατεθεί από «πολύ ψηλά». Και επειδή τέτοιου είδους αποστολές συνήθως ενοχλούν πολλούς, ο Σωτήρης Μπάγιας είχε τον τελευταίο καιρό φόβους ότι μπορεί να απειληθεί η ζωή του. Φαίνεται ότι τους είχε εκμυστηρευθεί και στους οικείους του και για αυτό άρχισε η οικογένειά του να ερευνά τα αίτια του θανάτου του.
Φαίνεται επίσης ότι την αποστολή αυτή γνώριζαν σημαντικά πολιτικά πρόσωπα, τα οποία μάλιστα είτε παρέστησαν στην κηδεία του, είτε εξέφρασαν δημοσίως τα συλλυπητήρια τους. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στον θάνατο του Σωτήρη Μπάγια αναφέρθηκε από του βήματος της Βουλής η πρόεδρος του Σώματος Ζωή Κωνσταντοπούλου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά.
Φαίνεται λοιπόν ότι ο θάνατος του Σωτήρη Μπάγια δεν είναι μια απλή υπόθεση. Και ίσως μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον…