από metereologos.gr
Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018
 
 

Δημοσκόπηση Κάπα Research: 7 στους 10 θέλουν χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας

Φλερτ Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού αλλά προβλήματα στη «συνεκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας - Η σημαντική υποχώρηση του ρόλου της Εκκλησίας προβληματίζει την Ιεραρχία
Δημοσκόπηση Κάπα Research: 7 στους 10 θέλουν χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας και της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας τάσσεται η πλειοψηφία των Ελλήνων παρά το γεγονός ότι κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αποδεκτό στο σύνολό του από τα εμπλεκόμενα μέρη.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, αλλά και η επιστολή που του απέστειλε ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα επανέφεραν το ζήτημα αυτό στην επικαιρότητα, για μία ακόμη φορά από τότε που το έθεσε πρώτος ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης. Αυτή τη φορά μάλιστα η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας επανέρχεται με μεγαλύτερη δυναμική από ποτέ, καθώς η Πολιτεία την επιθυμεί για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, ενώ από την άλλη πλευρά η Εκκλησία την επιδιώκει σε μια προσπάθεια να ξαναφέρει κοντά της τους Ελληνες, οι οποίοι απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τους ναούς.

Παρά τη δυσαρέσκεια την οποία προκάλεσε η πρόταση του Αλ. Τσίπρα να παραπεμφθεί το ζήτημα αυτό σε μια επιτροπή διαλόγου, πρόταση που θεωρείται υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα μεταξύ Αρχιεπισκόπου και Αντ. Σαμαρά για τη «συνεκμετάλλευση» της εκκλησιαστικής περιουσίας, κυβερνητικοί και εκκλησιαστικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί.

Κύκλοι της Αρχιεπισκοπής εξάλλου διέψευδαν τις φήμες ότι η πρωτοβουλία του κ. Ιερωνύμου είχε ως στόχο τη διασφάλιση προνομιακότερου καθεστώτος τόσο για τις επενδύσεις σε ακίνητα που επιχειρεί η Εκκλησία όσον και για τον ΕΝΦΙΑ που πληρώνει σήμερα για τα ακίνητά της, ο οποίος θεωρείται υπερβολικός.

«Το μόνο που ζητούμε είναι να μη διακοπούν οι διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση με τη δημιουργία μιας εταιρείας στην οποία συμμετέχουν ισότιμα Εκκλησία και Κράτος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και για την ισότιμη διανομή των εσόδων που θα προκύψουν στα δύο μέρη» υπογραμμίζουν μιλώντας στο «Βήμα» συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις του θα τεθούν προς έγκριση από την Ολομέλεια της Ιεράς Συνόδου τον Μάιο.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι ακόμη κι αν επικυρωθεί από την Ιερά Σύνοδο αυτή η διαδικασία θα πρέπει να την αποδεχθούν και να την εφαρμόσουν και οι μονές της χώρας που στο παρελθόν δεν είχαν πειθαρχήσει, αλλά και οι μητροπόλεις των «Νέων Χωρών» που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, για να αξιοποιηθεί το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας και όχι μόνο ένα τμήμα της.

«Ο κ. Σαμαράς έκανε πράξη το όραμα του Αρχιεπισκόπου και ο κ. Τσίπρας αναμένουμε να το συνεχίσει. Ολα τα άλλα είναι λαϊκισμοί» σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι και το 1952 η Εκκλησία είχε παραχωρήσει 700.000 στρέμματα γης για καλλιέργειες, τα οποία ουδέποτε αποδόθηκαν σε αγρότες. «Συνεπώς δεν προτείνουμε παραχώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά συνεκμετάλλευση, με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία, το δημόσιο χρέος και, κυρίως, τον λαό» παρατηρούν.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η Εκκλησία προχωρεί σε αυτές τις κινήσεις επειδή νιώθει και την πίεση της κοινής γνώμης για το ζήτημα αυτό, η οποία έχει ξεκάθαρες απόψεις. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του «Βήματος» (το κυρίως μέρος της παρουσιάστηκε την περασμένη Κυριακή) το 74,5% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας, με μόνο ένα ποσοστό 19,7% να διαφωνεί.

Ταυτόχρονα ένα ποσοστό 63,9% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της Εκκλησίας, επειδή προφανώς δεν θεωρεί ότι αρκεί για τον ρόλο τον οποίο έχει στην ελληνική κοινωνία μόνο η κοινωνική δράση που αναπτύσσει.

Είναι χαρακτηριστικό δε ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης θεωρεί πως ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί λόγω των εσφαλμένων επιλογών της στο παρελθόν. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση του 2005 που είχε πραγματοποιήσει η Κάπα Research το 57,8% δήλωνε πως ο ρόλος της Εκκλησίας έχει ενισχυθεί και μόνο το 19,8% υποστήριζε ότι έχει αποδυναμωθεί. Δέκα χρόνια μετά, το 43,9% υποστηρίζει ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει ενισχυθεί, ενώ το 47% θεωρεί ότι έχει αποδυναμωθεί.

Παράλληλα το 73% των ερωτηθέντων στην έρευνα τάσσεται υπέρ της καύσης των νεκρών, την οποία η Εκκλησία εξακολουθεί να απορρίπτει. Επίσης το 78,4% τάσσεται υπέρ της άποψης ότι οι κληρικοί θα πρέπει στο εξής να μισθοδοτούνται από την Εκκλησία και όχι από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως ισχύει σήμερα. 
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσκόπηση: Στις 20 μονάδες το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ 
 
 
σχόλια (20)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Περιουσία Εκκλησίας - Σχέσεις εκκλησίας κράτους | 14/05/2018 23:34
  Ορίστε και δύο λινκ με μία ψύχραιμη αποτίμηση των σχέσεων εκκλησίας κράτους, της περιουσίας της Εκκλησίας, του κόστους της Εκκλησίας για το κράτος και σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες: https://www.huffingtonpost.gr/sotiris-mitralexis/-_8481_b_13124838.html και https://inspol.files.wordpress.com/2014/08/1_14_b_chrysogelosekklkr1.pdf. Ειδικά στο δεύτερο θα δείτε στις σελίδες 30 και 43 ότι η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι επισήμως 700εκ ευρώ, το 2012 κόστισε στο κράτος 200εκ ευρώ, με το φόρο εισοδήματος να ήταν 7δις δηλαδή 3% των φόρων πήγαν στη Εκκλησία! Ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι κάτω του 1%.
  kster735
  απάντηση00
   
   
  Διαχωρισμός Εκκλησίας και Οικονομική Κρίση | 14/05/2018 21:42
  Βεβαίως να γίνει διαχωρισμός της Εκκλησίας. Αλλά να γίνει γιατί πρέπει να γίνει όπως αρμόζει σε ένα Δημοκρατικό Φιλελεύθερο (όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι την οικονομία) κράτος όπως η Ελλάδα. Όποιος όμως νομίζει ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα της ύφεσης, πλανάται πλάνην οικτράν. Η ύφεση θα αντιμετωπιστεί με φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και των αγορών. Ιδιωτικοποιήσεις, ορθολογικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον, μείωση γραφειοκρατίας, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, αξιολόγηση στο δημόσιο, ευέλικτη αγορά εργασίας, ενίσχυση και ενθάρρυνση επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, πολιτικές για προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων κλπ. κλπ. ...
  kster735
  απάντηση00
   
   
  Εθελοντικά ταμεία υπέρ εκκλησίας | 04/12/2016 21:25
  Σεβόμενοι την πίστη, την ιστορία, την προσφορά της εκκλησίας στην χώρα κυρίως όμως την προσήλωση μερίδας του κόσμου προτείνεται η ενίσχυση του ταμείου της εκκλησίας από προσφορές των πιστών της Απαγγίστρωση από το κράτος κ συντήρηση των ιερέων από τους Δήμους τις κοινότητες τα χωριά.... Είναι άδικο να πληρώνει φόρους όποιος δεν ασπάζεται τον ρόλο κ την αξία της συγκεκριμένης θρησκείας Έτσι κ αλλιώς τα σημαντικά κτήρια μοναστήρια εκκλησίες υπάγονται στις ανάλογες εφορείας αρχαιοτήτων που είναι αρμόδιες για την διατήρηση κ συντήρηση.... Έτσι κ αλλιώς οι κληρικοί δεν δίνουν σημασία στα αγαθά ένα πιάτο φαΐ κ η πίστη τους είναι αρκετά Γενικώς το χρήμα χαλάει τον άνθρωπο.. χ
  aggpits
  απάντηση20
   
   
  οι παπαδες να πληρωνονται απο τους πιστους... | 17/10/2016 20:51
  Να βαλουνε κουτακι στο Ε1 που ελεγε ο Κουρακης και οποιος θελει ας δινει .
  apistos
  απάντηση20
   
   
  Θρήσκοι vs άθεων | 03/01/2016 20:01
  ΟΛΟΙ είμαστε άθεοι! Όλοι οι θρησκευόμενοι είναι άθεοι ή άπιστοι ως προς τι άλλες θρησκείες(!) π.χ. οι χριστιανοί είναι άθεοι ως προς τον Δία, τον Γιαχβέ, τον Αλλάχ, τον Βούδα κλπ, κλπ. Οι άθεοι είναι δεν πιστεύουν έναν θεό περισσότερο! Ξυπνάτε ρε!
  johnko99
  απάντηση52
   
   
  Κεφάλαιο-Εργασία | 05/10/2015 18:30
  Δεν θέλω να αμφισβητήσω το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας και κάθε επικουρική ενέργεια φορέα η πολίτη για τον συνάνθρωπο, και είναι τόσες πολλές. Όμως ο κόσμος δεν γίνετε καλύτερος. Ο πλούτος που παράγετε από τους εργαζόμενους αλλά και οι φυσικοί πόροι δεν αναδιανέμονται στον κόσμο αλλά ιδιοποιούνται από αυτούς που έχουν την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής σε αγαστή σχέση με φορείς που εξασκούν την πολιτική εξουσία. Οι εργαζόμενοι εργάτες- επιστήμονες-αγρότες-πνευματικοί άνθρωποι πρέπει και μπορούν να γκρεμίσουν το κεφαλαιοκρατικό κράτος και να οικοδομήσουν το κράτος και την κοινωνία της εργασίας.
  Δ.Σ.
  απάντηση22
   
   
  Διαχωρισμός Αμεσα | 05/09/2015 10:50
  Η ανθρωπότητα έχει καταλάβει για το μύθο των θρησκειών από την εποχή του διαφωτισμού, στην ελλάδα βέβαια δεν έχει φτάσει ο διαφωτισμός του 17ου αιώνα. Κάλιο αργά παρά ποτέ.
  GM
  απάντηση143
   
   
  Διαχωρισμός και τρίχες κατσαρές | 21/04/2015 01:23
  Πλιάτςικο στα λεφτά του κοσμάκη θέλουν να κάνουν, και μέσα σε αυτά να βάλουν χέρι και τις οικονομίες της κάθε ενορίας από τις δωρεές των ενοριτών. Σιγά τώρα που καιγόμαστε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία να μην κάθισε κανένας από αυτούς τους παρωπιδοφόρους να κάνει σοβαρή εξέταση του θέματος. Άρπα κόλλα, κι εντυπώσεις να δημιουργούνται. Και στο μεταξύ αν καταστρέφουμε και τους θεσμούς με την προχειράδα μας, έλα μωρέ δε βαριέσαι, που λέει κι ο Φλαμπουράρης.
  ΜΘ
  απάντηση1518
   
   
   
  Δεν ντρεπόσαστε καθόλου. | 20/04/2015 20:53
  Όταν η χώρα πάει πρός το γκρεμό, θέλετε να γίνουμε και άθεοι? Κάνετε και δήθεν επιστημονικά γκάλοπ γιά να εκδίωξετε την Ορθόδοξη Εκκλησία, που κεφαλή της είναι ο Χριστός. Ματαιοπονείτε.
  V.
  απάντηση1939
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Η Εκκλησία και οι ενάντιοί της | 20/04/2015 18:22
  Τα 850 ιδρύματα της εκκλησίας θέλουν τουλάχιστον τα απαραίτητα, και ευτυχώς υπάρχουν και οι εθελοντές/τριες! Είτε με χρήματα είτε με προσφορά εργασίας! Οι ηλίθιοι τί θέλουν; Λιγότερα ορφανοτροφεία, γηροκομεία, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, και άλλα. Δεν κοιτάνε την τύφλα τους; Από τον οβολό του πιστού συντηρούνται στη ζωή, με τα συσσίτια, πάνω από 300.000 άτομα; Ποιός ηλίθιος τολμά λόγια απαξιωτικά, τη σημερινή εποχή, για την εκκλησία; Ως τί; Ως ηλίθιος αλαζόνας προφανώς!! Που ποτέ δεν έβαλε το χέρι στην τσέπη για το συνάνθρωπο!!
  pk
  απάντηση1824
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΔΕΝ ΜΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ... | 20/04/2015 16:29
  ...όλα τα άλλα τεράστια προβλήματα με την εκκλησία θα ασχολούμαστε???
  da-mi
  απάντηση1069
   
   
   
  Περιουσία | 20/04/2015 11:55
  Βεβαίως διαχωρισμό. Να σταματήσουν να πληρώνονται οι ιερείς από το κράτος και το κράτος να επιστρέψει την εκκλησιαστική περισουσία στην εκκλησία.
  Παρατηρητής
  απάντηση7315
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-