Σφοδρή κριτική άσκησε στην κυβέρνηση ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας: «Να σταματήσετε το φλερτ με τους τυχοδιωκτισμούς και να κάνετε αυτό για το οποίο σας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Μια έντιμη συμφωνία, έναν έντιμο συμβιβασμό – όπως λέει ο Πρωθυπουργός – για να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη και να μπει τέλος στη λιτότητα». Αναφερθείς στους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης την κάλεσε «να σταματήσει να παίζει επικίνδυνα παιχνίδια που μπορούν να οδηγήσουν σε ατύχημα και εθνική τραγωδία».

«Αναδιατάξτε επιτέλους τις προτεραιότητές σας. Ακούστε τη φωνή της λογικής, τη φωνή της κοινωνίας και όχι τις κραυγές των συνιστωσών σας. Κυβερνήστε επιτέλους!», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ τόνισε ότι «μέσα σε 80 ημέρες καταφέρατε να κάνετε τον γύρο του κόσμου αλλά χωρίς να έχουμε δει κανένα όφελος για τη χώρα». Και διερωτήθηκε: «Για ποια σκληρή διαπραγμάτευση μιλάτε; Εκτός από την αλλαγή ονομάτων, τι άλλο έχουμε κερδίσει;».

Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αντί η κυβέρνηση να συμφωνήσει με τους εταίρους και να υπάρξει χρηματοδότηση «ανοίγει τα συρτάρια των ταμείων και των οργανισμών και βάζετε χέρι στα διαθέσιμά τους». «Είστε ευχαριστημένοι που στραγγαλίζετε την πραγματική οικονομία οδηγώντας επιχειρήσεις στο κλείσιμο και εργαζόμενους στην ανεργία;», αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού προειδοποιώντας: «Δηλώνετε αισιόδοξοι για τις διαπραγματεύσεις και ταυτόχρονα μιλάτε για ΄΄εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς΄΄ σαν αυτούς που κατασκεύαζαν τα καθεστώτα της εθνικοφροσύνης και η Αριστερά πολεμούσε».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου τον κατηγόρησε ότι «αντί να συμπεριφερθείτε ως ο υπουργός των αλλαγών – ως ο υπουργός που ξέρει τις ανάγκες ενός πολυτραυματισμένου χώρου – ως ο υπουργός του εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος – ως ο υπουργός της επιτάχυνσης της απονομής της δικαιοσύνης, δυστυχώς λειτουργείτε ως εκπρόσωπος των συνιστωσών -και να ‘ταν μόνο αριστερές!».

«Το προτέρημά σας ότι δεν είσαστε κομματικό στέλεχος, το μετατρέψατε στο μεγάλο σας μειονέκτημα, φοβούμενος μη σας πολεμήσουν, φοβούμενος μήπως και δεν είστε αρεστός κάνατε και κάνετε τα χατίρια κάθε στελέχους και κάθε ομαδούλας», συμπλήρωσε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Παρασκευόπουλο του είπε: «Είχατε πολλά να κάνετε στη δικαιοσύνη και στις φυλακές, κύριε υπουργέ, και τα παραμερίσατε όλα για να ασχοληθείτε με τα μη σημαντικά – με τα μη επείγοντα γιατί προφανώς κάποιοι σας τραβάνε από το μανίκι και αντί να σκεφθείτε και να σχεδιάσετε κάνετε ένα τσάτρα πάτρα νόμο που τα ισοπεδώνει όλα – κάνει οριζόντιες ρυθμίσεις επαναλαμβάνοντας τα λάθη του παρελθόντος».