Βελτίωση που αφορά καταδικασθέντες σε ισόβια για οικονομικά εγκλήματα και οι οποίοι έχουν πιστοποιημένη αναπηρία άνω του 80% και έχουν εκτίσει πέντε έτη φυλάκισης, εισήγαγε ο υπουργός Δικαιοσύνης στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας.

Έτσι εκτός της κατηγορίας των καταδικασθέντων σε ισόβια που βαρύνονται όμως για ανθρωποκτονία και οι οποίοι θα μπορούν εφεξής να εκτίσουν την ποινή τους κατ’ οίκον (εφ’ όσον έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και έχουν εκτίσει τουλάχιστον 10 έτη φυλάκισης), κατηγορία στην οποία εντάσσεται και ο τρομοκράτης της 17Ν Σ. Ξηρός, ευνοϊκή μεταχείριση θα έχουν και όσοι δεν βαρύνονται με ανθρωποκτονία (π.χ. οικονομικά εγκλήματα) και έχουν το ίδιο ποσοστό αναπηρίας αλλά έχουν εκτίσει λιγότερα χρόνια φυλάκισης και συγκεκριμένα πέντε. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη διατύπωση της ρύθμισης προέβλεπε ότι θα έπρεπε να έχουν εκτίσει δέκα έτη φυλάκισης.

Η νομοτεχνική βελτίωση του κ. Παρασκευόπουλου αναφέρει συγκεκριμένα ότι «σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης ο κρατούμενος που έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, αν έχει εκτίσει με οποιονδήποτε τρόπο πέντε έτη στην περίπτωση που το έγκλημά του δεν ενέχει ανθρωποκτονία, ή δέκα έτη σε κάθε άλλη περίπτωση (σ.σ. όπως στην περίπτωση του Σ. Ξηρού), εκτίει το υπόλοιπο της ποινής του στην κατοικία του, με ανάλογη εφαρμογή του άρθρου 56 παρ. 3». Επίσης, αναφέρεται ότι «στην περίπτωση αυτή δύναται να επιβληθεί ηλεκτρονική επιτήρηση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 283Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Θετικοί οι ΑΝΕΛ

Μετά και την αλλαγή αυτή οι ΑΝΕΛ δήλωσαν ικανοποιημένοι τόσο ως προς την αποσαφήνιση ότι δεν πρόκειται για απόλυση αλλά για κατ’ οίκον έκτιση της ποινής και με ηλεκτρονική επιτήρηση των κατηγοριών αυτών των καταδικασθέντων, όσο και με το ότι το ποσοστό αναπηρίας θα πιστοποιείται όχι από τον ιατρό των φυλακών αλλά από το κέντρο πιστοποίησης αναπηρίας. Θετικοί δήλωσαν εξάλλου και για τη διάταξη που σχετίζεται με την αναδρομική προσμέτρηση των ωφελημάτων από την αναπηρία φυλακισμένων, όπου έγινε δεκτό ότι δεν θα υπάρχει αναδρομική ισχύ από την έκτιση της ποινής αλλά από τότε που πραγματικά υπήρξαν οι προϋποθέσεις αναπηρίας .