Την αισιοδοξία τους για συμφωνία με τους εταίρους ώς το τέλος του μήνα εκφράζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζοντας ότι αυτή πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο, στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, όμως στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες και στην άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις.

Η Αθήνα επιβεβαιώνει, μετά την Κομισιόν, την έναρξη των συνομιλιών στο Brussels Group το απόγευμα του Σαββάτου «για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ενδιάμεσης συμφωνίας με εταίρους και πιστωτές».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, «έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του, προκειμένου να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από το καλοκαίρι του 2014, παρ’ όλα αυτά εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, «γεγονός μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, να μην αναχρηματοδοτεί μια χώρα το χρέος της».

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η συμφωνία πρέπει να βασίζεται:

  • Στο σεβασμό των υποχρεώσεων της χώρας σε διεθνές επίπεδο.
  • Στην εμπέδωση εμπιστοσύνης με τους θεσμούς, πάντα, όμως, στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους πολίτες για έξοδο από την λιτότητα και εθνική κυριαρχία, καθώς και στην
  • Άσκηση πολυδιάστατης πολιτικής στις διεθνείς μας σχέσεις.

Σημειώνουν ότι οι προτάσεις της Αθήνας είναι συγκεκριμένες και υπενθυμίζουν τις τέσσερις διαφωνίες με τους δανειστές, βάσει και των όσων δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Reuters: εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Ο κ. Τσίπρας είχε δηλώσει: «Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουάριο».

Οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας τις «κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά», σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση παραμένει αισιόδοξη για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει και να προχωράει».