Δυσαρέσκεια και έντονο προβληματισμό προκάλεσε στην Αρχιεπισκοπή η πρόταση που διατυπώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ζητώντας το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας να συζητηθεί με την ενεργοποίηση της επιτροπής διαλόγου για τα θέματα Εκκλησίας – κράτους.

Σύμφωνα με τα Νέα, πηγές της Αρχιεπισκοπής κρίνουν πως η πρόταση του πρωθυπουργού για συζήτηση του θέματος στη συγκεκριμένη επιτροπή αποτελεί ένα βήμα πίσω στα όσα έχουν γίνει έως τώρα σε συνεργασία με το κράτος για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Κατά τις ίδιες πηγές, από το καλοκαίρι του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά και η Αρχιεπισκοπή είχαν συμφωνήσει τη συνεκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας της Αρχιεπισκοπής.

Είχε συσταθεί μάλιστα εταιρεία γι’ αυτόν τον σκοπό, η Εταιρεία Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Ακίνητης Περιουσίας ΑΕ (ΕΑΕΑΠ), στην οποία θα μετέχει κατά 50% το ελληνικό Δημόσιο και κατά 50% η Αρχιεπισκοπή. Οσο για τα έσοδα, το 50% εξ αυτών θα αποδιδόταν στην Αρχιεπισκοπή και θα χρησιμοποιούνταν για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο και το υπόλοιπο 50% στο Δημόσιο.

Αυτό που επισημαίνεται από την Αρχιεπισκοπή είναι πως το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας είχε μπει σε μια ρότα, καθώς η εταιρεία ήταν έτοιμη να δραστηριοποιηθεί σ’ αυτόν τον τομέα. Αντίθετα, όπως λένε, τώρα μ’ αυτή την πρόταση το θέμα της αξιοποίησης της περιουσίας ουσιαστικά υποβαθμίζεται, καθώς αντί να προχωρήσουν οι πράξεις με τη δραστηριοποίηση της εταιρείας, «ξαναγυρνάμε στα λόγια».