Επαναθεμελίωση και επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων σηματοδοτεί η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι τελευταίες δίνουν έμφαση στο σχέδιο για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα καθώς και στη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών,

Σύμφωνα με τις πηγές του Μεγάρου Μαξίμου:

1. Ιστορικής σημασίας συνάντηση η οποία σηματοδοτεί την επαναθεμελίωση και την επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων. Οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό και εποικοδομητικό κλίμα σε όλα τα επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε τόσο στις συμφωνίες όσο και στις δηλώσεις που έγιναν.

2. Εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της Ε.Ε. Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη στα από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

3. Βρίσκεται υπό επεξεργασία φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Ρωσική αγορά μέσω της ίδρυσης κοινών Ελληνορωσικών εταιρειών.

4. Ο ρώσος πρόεδρος δώρισε στον έλληνα Πρωθυπουργό την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της κατοχής από τον αξιωματικό των Ναζί, από μοναστήρι της Σπάρτης Ο Μίλερ έμεινε γνωστός στην ιστορία ως χασάπης της Κρήτης επειδή διέταξε την σφαγή στην Βιάννο. Είχε συλληφθεί από τους Ρώσους που τον παρέδωσαν στις ρωσικές Αρχές και εκτελέστηκε στην Κρήτη το 1947. Η ρώσικη κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς τους με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Κοινή συνέντευξη Τύπου Πούτιν – Τσίπρα

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απαντώντας στις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, τις τελευταίες ημέρες, σχετικά με το ταξίδι του στη Μόσχα.

«Η Ελλάδα», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «αξιοποιεί τον γεωπολιτικό της ρόλο προς όφελος των Ελλήνων πολιτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που απορρέουν από την συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμη ότι «μπορούμε να φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις που ήταν σε ύφεση τα τελευταία χρόνια». Είπε δε «ότι στο πλαίσιο της ανάπτυξης των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων συζήτησε την δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα τουρκικά σύνορα στην Ελλάδα».

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Τσίπρα για συνεργασία στον τομέα του εμπορίου. Ο τζίρος της Ρωσίας μειώθηκε κατά 40% λόγω των κυρώσεων και της πτώσης των τιμών του πετρελαίου», σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην ομιλία του.

«Κάνουμε προσπάθειες να επαναφέρουμε το εμπόριο σε καλύτερο επίπεδο. Σε αυτό θα συμβάλει το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε σήμερα με τον κ. Τσίπρα. Θα συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων και της ενέργειας» σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «η Ρωσία εξασφαλίζει τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας σε φυσικό αέριο. Η καινούρια διαδρομή του αγωγού θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει κέντρο διανομής του φυσικού αερίου. Θα δώσει την δυνατότητα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας».

Επίσης οι χώρες μας συνεργάζονται και στον τομέα της βιομηχανίας, ενώ ενισχύεται η συνεργασία και στον τομέα του τουρισμού, ενώ δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι συζήτησε με τον ρώσο πρόεδρο τους «τρόπους προκειμένου να αυξήσουμε τις εξαγωγές στη Ρωσία, για το πως να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα, πως να προσελκύσουμε επενδύσεις σε τομείς της οικονομίας. Πως να αυξήσουμε τον τουρισμό μας και τις πολιτιστικές μας ανταλλαγές».

«Επίσης εξετάσαμε το ενδεχόμενο ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου για εισαγωγές από τα ελληνοτουρικά σύνορα» σημείωσε.

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το ενδεχόμενο βοήθειας ο κ. Πούτιν απάντησε ότι η ελληνική πλευρά δεν έθεσε ζήτημα βοήθειας. Οσο αφορά στους τομείς ενδιαφέροντος της Ρωσίας ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι ο τουρισμός, το εμπόριο, τις επενδύσεις καθώς και την ενέργεια.

Ερωτηθείς για τα αγροτικά προϊόντα ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «τα αντίμετρα απάντησαν σε κυρώσεις με την λογική των οποίων διαφωνούμε και το έχουμε δηλώσει δημόσια. Δεν πιστεύουμε ότι είναι λύση με προοπτική η λύση ενός οικονομικού πολέμου».

Και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε τρόπου πάνω στους οποίου θα ξεπεράσουμε τις δυσκολίες γιατί στόχος και των δύο χωρών είναι να υπάρξει συνεργασία στον αγροτικό τομέα. Οταν υπάρχει πολιτική βούληση θα βρεθούν τρόποι».

«Με την Ελλάδα είχαμε και έχουμε καλές σχέσεις» ανέφερε από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν. Η Ελλάδα αναγκάστηκε να ψηφίσει υπέρ των κυρώσεων στην Ρωσία αλλά και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση στο εμπάργκο για μια χώρα της ΕΕ. Ο μοναδικός τρόπος για να λυθούν αυτά τα προβλήματα είναι να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας».

Ωστόσο ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αντιδράσει θετικά εάν η Ελλάδα θέλει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Μόσχα.

Σε ερώτηση με ποιους τρόπους θα συμμετάσχει η Ελλάδα στον αγωγό ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί να συμμετάσχει χωρίς να δώσε περισσότερες λεπτομέρειες. Σημείωσε ωστόσο ότι αυτό θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας καθώς και ότι θα υπάρχουν μεγάλα κέρδη για την χώρα.

Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας διορθώντας τη δημοσιογράφο που μίλησε για τουρκικό αγωγό σημείωσε ότι τέτοιος αγωγός δεν θα υπάρχει σε ελληνικό έδαφος. Σε ελληνικό έδαφος θα υπάρχει ελληνικός αγωγός. Στόχος μας είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας. Αυτό θα αναβαθμίσει τη σχέση μας με την Τουρκία» είπε και πρόσθεσε ότι είμαστε ανοιχτοί να διερευνήσουμ τις δυνατότητες χρηματοδότησης για έναν τέτοιο αγωγό.

Διαβάστε τη κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν