«Οι συνθήκες που προσέφερε η πολιτεία στον Σάββα Ξηρό τον τύφλωσαν», δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ρύθμισης σύμφωνα με την οποία ο ισοβίτης τρομοκράτης της 17Ν θα μπορεί να αποφυλακισθεί και να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αν και αρνήθηκε ότι είναι φωτογραφική η επίμαχη διάταξη, ωστόσο παραδέχθηκε ότι αφορά τον Σ. Ξηρό, ο οποίος έχει 98% ποσοστό αναπηρίας και άλλον έναν καρκινοπαθή κρατούμενο, αφού προβλέπει ότι όσοι έχουν πάνω από 80% αναπηρία και έχουν εκτίσει τουλάχιστον 10 έτη φυλάκισης, θα μπορούν να αποφυλακίζονται και να παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο κ. Παρασκευόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει ώστε στο μέλλον να βελτιωθούν οι συνθήκες στο νοσοκομείο των φυλακών, όμως τόνισε ότι «δεν μπορούμε κάτω από τις παρούσες συνθήκες να επιτρέψουμε την κατάσταση αυτή που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις, τόσο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκη, όσο και από τον γιό του δολοφονηθέντος από την 17Ν Ν. Μομφεράτο, ο οποίος παραβρέθηκε στην συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ως εκπρόσωπος της Οργάνωσης Θυμάτων Τρομοκρατίας «Ως Εδώ».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο Ξηρός «έχει καταδικαστεί πέντε φορές σε ισόβια» και ότι «η αναπηρία του προκλήθηκε από αυτοτραυματισμό την ώρα που σκόπευε να βάλει βόμβα και να σκοτώσει αθώους ανθρώπους». Και εξέφρασε την κατάπληξή του που «στο πρώτο σας νομοθέτημα, το πρώτο σας μέλημα είναι να περάσετε μια διάταξη που παραδεχθήκατε ότι είναι φωτογραφική διάταξη», όπως είπε απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης. «Δώστε του εκείνες τις συνθήκες που θα του επιτρέψετε να έχει έναν αξιοπρεπή εγκλεισμό στις φυλακές», είπε ο κ. Μητσοτάκης υπενθυμίζοντας ότι ανήκει σε οικογένεια που θρήνησε θύμα της 17Ν, τον Π. Μπακογιάννη. «Διαχειριστήκαμε τον μεγάλο μας πόνο με σεβασμό, δεν κάψαμε αυτοκίνητα, δεν φορέσαμε κουκούλες», είπε στον κ. Παρασκευόπουλο, συμπληρώνοντας: «Θέλω να με κοιτάξετε στα μάτια και τον Μομφεράτο και την μητέρα του Αξαρλιάν και να μας πείτε αν έχετε ήσυχη την συνείδησή σας».

Ο υπουργός τόνισε ότι «σέβομαι απολύτως τα θύματα της τρομοκρατίας και όλους που ακόμα τους αγαπούν, τους σέβονται και τους τιμούν», υπογραμμίζοντας ότι η διάταξη δεν έχει «κανένα φωτογραφικό χαρακτήρα» και δεν γίνεται επειδή αφορά τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις (ο ένας ήταν καρκινοπαθής και ήδη απεβίωσε). Όπως δήλωσε «η ρύθμιση δεν έχει χαρακτηριστικά απελευθέρωσης». «Αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι το βιογραφικό του, ότι αυτοτραυματίστηκε, βρέθηκε με σοβαρή πάθηση των οφθαλμών και η αδυναμία αποτελεσματικής περίθαλψης των οφθαλμών του κατέληξε στο να είναι πρακτικά τυφλός. Οι συνθήκες που προσέφερε η πολιτεία στον Σάββα Ξηρό τον τύφλωσαν», σημείωσε. Ενώ πρόσθεσε ότι «δεν παύει να τιμωρείται, αλλά μπορεί να κρατείται σε συνθήκες που επιτρέπουν να έχει την απαιτούμενη περίθαλψη».

Νωρίτερα, ο Γ. Μομφεράτος είχε ζητήσει την απόσυρση της επίμαχης διάταξης αναφέροντας ότι «εκτρέφει το τέρας του εξτρεμισμού». «Στεκόμαστε απέναντί σας με αξιοπρέπεια χωρίς καταλήψεις και επεισόδια και ζητούμε να μην υποχωρήσει η Δημοκρατία μπροστά στην τρομοκρατία» είπε χαρακτηριστικά. Ενώ για τον Σ. Ξηρό είπε ότι «δικαιούται κάθε ιατρική περίθαλψη από την πολιτεία στο μέγιστο βαθμό αλλά μέσα στη φυλακή». «Δεν μπορείτε να προάγετε τον ανθρωπισμό μέσω των αποφυλακίσεων», κατέληξε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Μ. Κριτσωτάκης είπε ότι «αν δεν ήταν ο Σάββας Ξηρός θα είχαμε όλοι ομονοήσει», όσον αφορά την εν λόγω ρύθμιση, ενώ η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου τόνισε: «Σέβομαι τον πόνο που υπάρχει αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσο το προσωπικό βίωμα είναι αρκετό για να νομοθετεί κανείς».