Σαφές πολιτικό μήνυμα έστειλε από το Μέγαρο Μαξίμου ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, τονίζοντας, ενώπιον του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν διανοείται πως θα υπάρξει κυβέρνηση που θα διακυβεύσει την ιστορική κατάκτηση της Ελλάδας να βρίσκεται στον πυρήνα της Ευρώπης.

Ο κοινοτικός επίτροπος, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, υποστήριξε ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι εγγύηση για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε τον παριστάμενο Πρωθυπουργό, ότι η χώρα μας δεν είναι μόνη και πως η Ευρώπη είναι δίπλα της.

Η συνάντηση των δυο πολιτικών, διάρκειας μιάμισης ώρας, ήταν μια πρώτη προσπάθεια να λιώσουν οι πάγοι στις σχέσεις τους, ενάμιση μόλις μήνα μετά την πρόταση-έκπληξη του Προκόπη Παυλόπουλουγια τηνΠροεδρίατηςΔημοκρατίας.

Αρκετά διπλωμάτης ο κ. Αβραμόπουλος και χωρίς ίχνος πικρίας, συζήτησε επί αρκετή ώρα το πρωί της Μεγ.Τρίτης στο πρωθυπουργικό γραφείο με τον κ. Τσίπρα και για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Κατά τη συνάντησή τους υπήρξε ανταλλαγή απόψεων ώστε οι εν εξελίξεις συζητήσεις να έχουν όφελος και για τη χώρα και για την Ευρώπη και συμφώνησαν ότι πρέπει η Ελλάδα να χαράξει εθνική πολιτική για τη διαπραγμάτευση.

«Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται και ωριμάζουν» είπε στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε ότι ο κ. Αβραμόπουλος μετέφερε και μήνυμα φιλίας από τον φίλο της Ελλάδας πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κοινοτικός επίτροπος μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα και το οποίο δεν είναι και πολύ θετικό. Και αυτό, διότι υπάρχει ενόχληση για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από την ελληνική πλευρά.

Επί του μεταναστευτικού, πεδίο που είναι της αρμοδιότητας του κ. Αβραμόπουλου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, ενώ ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι η μεταναστευτική πολιτική δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο επικοινωνιακής εκμετάλλευσης.

Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος έθεσε και άλλη μια διάσταση, τονίζοντας ότι το θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής δεν πρέπει να συγχέεται με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης. «Η Ελλάδα πρέπει να αναπτύξει εθνική πολιτική σύμφωνη με τα κεκτημένα αλλά και τους κανονισμούς της Ευρώπης» είπε και συμπλήρωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται για το Δουβλίνο ΙΙΙ και υπάρχει κοινή συνείδηση πως κάτι πρέπει να αλλάξει.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συνάντησή του με τον κ. Αβραμόπουλο, όχι μόνο εποικοδομητική αλλά και αναγκαία, καθώς όπως είπε διατηρεί ένα χαρτοφυλάκιο- λύδια λίθο της Ευρώπης του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

«Η Ελλάδα όμως παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας πολιτικών επιλογών που δεν είχαν ως στόχο να διαμοιράσουν την ευθύνη – διότι Ευρώπη πάνω από όλα σημαίνει αλληλεγγύη – μετατράπηκε δυστυχώς σε ένα αρνητικό παράδειγμα αποθήκης ανθρώπινων ψυχών, που βεβαίως βολεύει όσους θέλουν να καταγγείλουν την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν δίνει λύσεις στο πρόβλημα» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στο ζήτημα της αναθεώρησης του συστήματος του Δουβλίνου και του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, ο Πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει να νομοθετηθεί η έμπρακτη αλληλεγγύη προς τα κράτη που δέχονται τις κύριες πιέσεις μικτών μεταναστευτικών ροών και η αναδιανομή των αιτούντων άσυλο και των οικονομικών προσφύγων στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Συμφωνήσαμε με τον Επίτροπο ότι η Ελλάδα χρειάζεται εθνική στρατηγική για τη μετανάστευση μακράς πνοής, μακριά από μυωπικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς – στρατηγική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή στρατηγική και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο – μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι να νομιμοποιούν την ακραία ρητορική, τη λαϊκιστική ρητορική της άκρας δεξιάς και αναδεικνύουν στην ατζέντα τα επιχειρήματα νεοναζιστικών μορφωμάτων τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε στον κ. Τσίπρα, πόσο σημαντικό είναι η Ελλάδα να αποκτήσει μία εθνική στρατηγική για την μετανάστευση, που θα ανταποκρίνεται στα κεκτημένα, αλλά και στους κανονισμούς της Ευρώπης, όπως αυτοί διαμορφώνονται με τις δύο ευρωπαϊκές ατζέντες για τη μετανάστευση και την ασφάλεια, που θα παρουσιάσω επισήμως, τον άλλο μήνα, στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η πρώτη παρουσία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Μετανάστευσης στις Βρυξέλλες, ήταν θετική με την υποβολή από πλευράς της Ελλάδας ενός Οδικού Χάρτη, ο οποίος βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση.

Κοινές δηλώσεις Αλ.Τσίπρα-Δημ. Αβραμόπουλου