Διέψευσε για άλλη μία φορά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης τις πληροφορίες περί ρήξης στις σχέσεις του τόσο με τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για την ασφάλεια μεταξύ του υπουργείου και της Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Πανούσης επανέλαβε ότι ουδέποτε τέθηκε θέμα παραίτησής του και πως εάν του ζητηθεί να ασκήσει μία πολιτική με την οποία διαφωνεί τότε θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό.

Είπε, επίσης, ότι ήταν και δική του εισήγηση η μεταφορά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στις Σκουριές εκτιμώντας ότι θα έχουμε νερκούς καθώς τα πράγματα έχουν αγριέψει και αναρωτήθηκε που είναι το αστυνομικό μέρος και που είναι το κοινωνικό μέρος.

Επιπλέον αναρωτήθηκε πώς μπορεί η αστυνομία να σταματήσει μια συγκέντρωση εργαζομένων διευκρινίζοντας ότι το θέμα το έχει αναφέρει και στον κ. Λαφαζάνη προκειμένου να το λύσει η πολιτεία.

Για την επιστολή του στα ΝΕΑ που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι δεν λέει ψέματα, δεν συμμετέχει σε συνωμοσίες και ότι δεν θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση ή να την πλήξει. «Δεν ζητήθηκε η απομάκρυνση μου, δεν απευθυνόμουν στον πρωθυπουργό ή στην κυβέρνηση», ανέφερε.

Επιπλέον, τόνισε ότι η αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από το παλαιοκομμουνιστικό σύνδρομο ζητώντας από το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα να πει την άποψη του. Ο υπουργός μίλησε επίσης για διαφορετικές αναλύσεις του φαινομένου των αντεξουσιαστών, είπε ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει τέλος και αν δεν το διαχειριστεί η πολιτεία με ήπιο τρόπο το φαινόμενο, όπως ανέφερε, μεγαλώνει.

Αναφερόμενος στο θέμα των καταλήψεων στα πανεπιστήμια, ο κ. Πανούσης τάχθηκε για άλλη μία φορά υπέρ της ήπιας αντιμετώπισης των φαινομένων, σημειώνοντας ότι πρέπει κάθε φορά η κατάσταση να σταθμίζεται ανάλογα με τις συνθήκες.

Η συνέντευξη Τύπου του Γ.Πανούση: «Δεν είναι λύσηνα μπουν τα ΜΑΤ και να ανοίγουν κεφάλια»

Χρειάζεται πολιτική απόφαση από την πλευρά της κυβέρνησης για το ζήτημα της αντιμετώπισης των καταλήψεων επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης. Επίσης αναφερόμενος στα επεισόδια στις Σκουριές είπε χαρακτηριστικά ότι «θα έχουμε νεκρούς εκεί, τα πράγματα έχουν αγριέψει».

«Θέλω να πιστεύω ότι και με αυτά τα τελευταία γεγονότα με αυτά που είδαμε στις Σκουριές με αυτά που βλέπουμε κάθε μέρα σε κάθε γωνιά και εκδήλωση πρέπει η κυβέρνηση στο σύνολό της να πάρει μια απόφαση. Δεν νομίζω ότι μπορεί να αργήσει πάρα πολύ. Ζητάω από το πολιτικό σύστημα και προφανώς από την κυβέρνηση να πουν ακριβώς ποια είναι τα όρια και οι κανόνες του πολιτικού και κοινωνικού παιχνιδιού και η κοινωνία να πει και αυτή τη γνώμη της. Δεν έχω καταλάβει ποια είναι η γνώμη της. Ποια είναι η γνώμη δηλαδή των φοιτητικών παρατάξεων σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν; Άκουσα κάποια πράγματα αλλά όχι κάτι επίσημο. Ότι αυτό, για παράδειγμα, είναι άσυλο ή δεν είναι άσυλο. Εδώ θέλει συνευθύνη» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Αυτό το φαινόμενο δεν έχει τέλος. Δεν είναι λύση να μπουν τα ΜΑΤ και να ανοίγουν κεφάλια… Αν σταματήσει εδώ το πρόβλημα, θα αρχίσει κάπου αλλού… Ο χρόνος για πολιτική διαχείριση δόθηκε σε αυτές τις ομάδες που κάνουν τις καταλήψεις. Τώρα πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα χειριστεί αυτό το φαινόμενο».

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι τα θέματα της κοινωνικής απειθαρχίας, της πολιτικής ανυπακοής αλλά και του ένοπλου αγώνα η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης δεν τα έχει λύσει προσθέτοντας ότι ο ένοπλος αγώνας δεν είναι ανεκτός μέσα στη δημοκρατία.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν και η χρήση μολότοφ είναι μιας μορφής ένοπλου αγώνα εξέφρασε το ερώτημα πως όταν δεν είναι περιστασιακό, μια στιγμιαία έκφραση οργής αλλά μονιμοποιείται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές όπως των τριών νεκρών της Μαρφίν πώς εξηγείται. Και συνέχισε εκφράζοντας μια ακόμη ερώτηση: «Όταν παίρνεις σακίδια, παίρνεις μολότοφ, πηγαίνεις για πόλεμο και πεθαίνουν και άνθρωποι πώς ακριβώς το ονομάζουμε; Η Αριστερά πώς το ονομάζει αυτό;»

Για το πρωτοσέλιδο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τον θόρυβο που προκλήθηκε ο κ. Πανούσης ζήτησε από την Αριστερά να απαλλαγεί από τις «συνωμοσίες» ενώ για τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό και με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Βούτση είπε ότι είναι πολύ καλές και ουδέποτε του ζητήθηκε να παραιτηθεί.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Πρωθυπουργό. Θέλω να ελπίζω ότι με τον τρόπο μου απηχώ και πολλές από τις απόψεις του. Ούτε με τον κ. Βούτση. Είναι φίλος μου. Τον ξέρω χρόνια. Κανένα πρόβλημα. Πού υπάρχει ενδεχομένως μια διαφορά; Στην ανάλυση, όχι στην πράξη». Σημείωσε ότι κανείς δεν του ζήτησε να παραιτηθεί, ωστόσο εφόσον του ζητηθεί να ασκήσει μια πολιτική με την οποία δεν συμφωνεί τότε θα το συζητήσει με τον Πρωθυπουργό.

Επιπλέον μίλησε ξανά για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., κατ’ αρχάς σε Αττική και Θεσσαλονίκη (σε πιλοτική βάση αρχικά) ευελπιστώντας ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχει διαμορφωθεί η νέα δομή. Τόνισε ακόμη ότι ξαναβγαίνουν στους δρόμους πέντε κινητά αστυνομικά τμήματα (οχήματα τύπου βαν που είχαν πρωτοεμφανιστεί επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα) που θα διατεθούν σε έδρες περιφερειών ή/και νομών με προβλήματα εγκληματικότητας και τη δημιουργία του θεσμού του τοπικού αστυνομικού με στόχο ακόμα και η πιο απομακρυσμένη περιοχή να έχει αστυνομικό.

Ο κ. Πανούσης ανακοίνωσε ακόμη ότι εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθεί μια νέα πρωτοβουλία. Θα οριστεί συγκεκριμένη ημέρα και ώρα όπου οι διοικητές των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων θα συναντούν πολίτες με τους οποίους θα συζητούν ζητήματα που άπτονται της αρμοδιότητας της ΕΛ.ΑΣ. όπως αστυνόμευση, εγκληματικότητα κτλ.

Επίσης αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του ότι κατά τις πρόσφατες κρίσεις των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. «μου είπαν ότι σημαντικά πλοκάμια διαφθοράς αποστρατεύτηκαν».

Αιχμές για στάση εισαγγελέα

Απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» γιατί δεν έγινε επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων μετά την εντολή του εισαγγελέα να γίνει επέμβαση σε υπό κατάληψη χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι «ο εισαγγελέας ζήτησε να μπούμε στη Νομική. Κάναμε μια στάθμιση. Ζήτησα να δω τι γινόταν σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν όπου είχαμε καταλήψεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ο εισαγγελέας πάντα το ζητούσε, η Αστυνομία δεν έμπαινε ποτέ».

Πρόσθεσε ότι στη Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα η Αστυνομία και όταν βγήκαν οι καταληψίες συνελήφθησαν αλλά ο ίδιος εισαγγελέας που τους είχε κατηγορήσει που δεν μπήκαν στη Νομική, τους άφησε ελεύθερους. «Άρα να συννενοηθούμε οι πρυτανικές με τις δικαστικές αρχές και με την Αστυνομία για ενιαία αντιμετώπιση των φαινομένων».

Για τη συγχώνευση των υπουργείων

Ο κ. Πανούσης είπε πως η υπόθεση των δύο υπουργείων Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη αποτελεί επιστημονική του άποψη εδώ και δέκα χρόνια και ανέφερε ότι ήταν πρόταση δική του και δεν αφορά τον κ. Βούτση ο οποίος το γνώριζε και το είχαν συμφωνήσει πριν από ένα μήνα ενώ είχαν ενημερωθεί σχετικά και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από τις συνωμοσίες

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναφέρθηκε και στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα «Τα Νέα» λέγοντας ότι «εγώ δεν συμμετέχω σε κανενός είδους συνωμοσίες. Αυτές οι ιστορίες ότι εγώ με τον ΔΟΛ, με άλλες δυνάμεις αποφάσισα να πλήξω, να τραυματίσω, να πέσει η κυβέρνηση παρακαλώ να σταματήσουν».

Πρόσθεσε ακόμη ότι ποτέ στη ζωή του δεν έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΟΛ κ. Σταύρο Ψυχάρη και συμπλήρωσε ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε το άρθρο. «Έχω στείλει δεκάδες άρθρα σε εφημερίδες και δεν έχουν δημοσιευτεί. Αυτό δημοσιεύτηκε και προβλήθηκε με καθαρή εκτίμηση της εφημερίδας. Ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει γιατί έγινε. Δεν μπορεί να πει σε εμένα όμως. Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ και με κολάκευσε. Θα μπορούσε να είναι στη σελίδα 17 και να μην το δει κανένας και να περάσει στο ντούκου. Αλλά δεν αφορά τη δική μου πολιτική όμως. Δεν είναι δική μου επιλογή. Κάποια στιγμή η Αριστερά πρέπει να απαλλαγεί από τις συνωμοσίες».

Για την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου μέσω non paper είπε ότι ήταν ισορροπημένο και πρόσθεσε απαντώντας σε σχετικές δηλώσεις πολιτικών ότι «δεν είμαι σχολιαστής αλλά πήρα πολιτική θέση» ζητώντας τους αν θέλουν να απαντήσουν επί της ουσίας για όσα έγραψε στο άρθρο.

Σημείωσε επιπροσθέτως ότι «άρα λοιπόν το σενάριο ότι κουβαλάω νερό στο μύλο της αντίδρασης πρώτον είναι παλαιοκομμουνιστικό και να σταματήσει να υπάρχει διότι οδήγησε στο να δημιουργούνται αυταρχικά και δικτατορικά καθεστώτα εκτός αν θες να πεις ότι είμαι μέρος μιας συνωμοσίας αλλά θα πρέπει να την αποδείξεις… Να μη ζούμε με μύθους γιατί δεν μπορώ να αντιμετωπίσω τους μύθους».

Ευθύνες σε καθηγητές – φοιτητές

Αναφερόμενος στα επεισόδια που έγιναν περιμετρικά του Πολυτεχνείου αργά το βράδυ του Σαββάτου αναρωτήθηκε γιατί πρέπει να γίνεται πάρτι στον συγκεκριμένο χώρο και εξέφρασε την απορία πού είναι οι ομάδες των φοιτητών που κάποτε πρωτοστατούσαν. «Είκοσι άνθρωποι που είναι στο Πανεπιστήμιο έχουν διαλύσει το φοιτητικό κίνημα; Πού είναι όλοι αυτοί για να διεκδικήσουν αυτό που λέμε ακαδημαϊκό χώρο; Οι καθηγητές τι ακριβώς λένε; Εγώ δεν έχω πιάσει ακριβώς το νόημα. Λένε να μπει η Αστυνομία αλλά δεν το λέει ο καθένας με το όνομά του». Είπε ακόμη ότι είναι κατά του να μπαίνουν τα ΜΑΤ στα πανεπιστήμια και ότι οι πρυτανικές αρχές δεν παίρνουν τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης επειδή φοβούνται επεισόδια.

Σχετικά με τα Εξάρχεια είπε πως δεν είναι αστυνομικό το ζήτημα γιατί επί πολλά χρόνια οι επεμβάσεις δεν απέδωσαν καρπούς και παράλληλα εξέφρασε το ερώτημα ποια είναι η άποψη των κατοίκων και αν έχουν συμβιβαστεί με τη διαμορφωμένη κατάσταση.

Θα έχουμε νεκρούς στις Σκουριές

Για τα επεισόδια στις Σκουριές είπε πως είχε διαρκή ενημέρωση και πρόσθεσε ότι εάν η Αστυνομία μπορεί να ελεγχθεί για τον τρόπο που έδρασε, θα θέλει να ελεγχθούν και αυτοί που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους με κουκούλες, φορούσαν στολές παραλλαγής και πετούσαν με σφεντόνες μπουλόνια και παράλληλα ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη να το λύσει η Πολιτεία το θέμα αυτό. Για τη στάση της Αστυνομίας πάντως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο έρευνας.