Να ενισχύσει το επιχείρημα ότι παραμένει εθνικά υπεύθυνη η ΝΔ και δεν προτάσσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες επιδιώκει η αξιωματική αντιπολίτευση, στέλνοντας δυο σαφή μηνύματα: στην κυβέρνηση να μην διανοηθεί να υπάρξει πιστωτικό γεγονός και προς κάθε κατεύθυνση ότι είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς που έθεσε ως ορόσημο τον προσεχή Ιούνιο και προβλέπει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις συγκαλεί την Παρασκευή από τις 2 μ.μ. το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο για να αξιολογήσει την κατάσταση και να εξεταστεί η στρατηγική του κόμματος από εδώ και πέρα με βάσει και τα νέα δεδομένα και μετά την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς εντάχθηκε η χώρα στο μνημόνιο.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί η ρήξη με τους πιστωτές, καθώς όπως λένε μια τέτοια εξέλιξη θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, ενώ εκφράζεται και έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της χώρας, όπως π.χ. με τις συνεχιζόμενες καταλήψεις δημοσίων κτιρίων από ομάδες αντιεξουσιαστών.

Η ΝΔ θέλει να εμφανίζεται ως υπεύθυνη δύναμη και γι’ αυτό και ο κ. Σαμαράς επέλεξε μέσω του διεθνούς πρακτορείου Bloomberg να τοποθετηθεί υπέρ της συμμετοχής του κόμματος σε «κυβέρνησης σωτηρίας» και ανέφερε ότι εάν το σχέδιο είναι να κρατηθεί ηΕλλάδαστηνΕυρωζώνη, τότε θα παρέχουμε στήριξη. «Η έξοδος από τηνΕυρωζώνηθα σήμανε την καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα κινηθεί στη γραμμή στήριξης της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να αποφύγει μια οικονομική και κοινωνική έκρηξη και θα στηρίζει ότι είναι σωστό, αλλά θα ασκεί κριτική εκεί όπου νομίζει πως ασκείται καταστροφική πολιτική.

Όμως, παρά την διάθεση στήριξης όπου πρέπει, η ηγεσία της ΝΔ διαπιστώνει ότι υπάρχει επικοινωνιακή πολιτική και ελάχιστα ουσιώδη γίνονται, ενώ λέγονται και πολλά ψέματα.

Η ΝΔ διαπιστώνει ότι μπορεί να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις αντικρουόμενες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων στο θέμα της καταβολής της δόσης προς το ΔΝΤ, την κυβερνητική ολιγωρία σε πολλά θέματα, την αδυναμία στρατηγικής, την έλλειψη συντονισμού και την παράλυση, όπως λένε κεντρικά στελέχη της, η οποία αρχίζει να διαφαίνεται.

Για τον κ. Σαμαρά όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, από τη στιγμή που καθυστερεί η συμφωνία με τους πιστωτές και δεν αποκλείουν ένα ατύχημα, αν και στη ΝΔ απεύχονται μια αρνητική κατάληψη για πολλούς λόγους.

Ένα θέμα που θα απασχολήσει ενδεχομένως τη ΝΔ στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι η επικείμενη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑγια τη συγκρότηση εξεταστική επιτροπής για το μνημόνιο.