Την διαβεβαίωση ότι θα επιστρέψει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, έδωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ι. Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας ότι θα αφορά τα εισοδήματα του τρέχοντος έτους που θα δηλωθούν το 2016. Μάλιστα είπε ότι η κατάργησή του από τις προηγούμενες κυβερνήσεις «αποτελεί μέγιστη ντροπή», υπογραμμίζοντας ότι η επιστροφή του «θα δώσει ανάσες σε όλους».

Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠαΣοΚ Β. Κεγκέρογλου τόνισε ότι ενώ είχατε ψηφίσει την κατάργησή του ξάφνου βιάζεστε να έρθει το αφορολόγητο. «Θα επιστρέψει το αφορολόγητο το δεύτερο εξάμηνο και θα διαμορφωθεί το νέο φορολογικό σύστημα για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016», διαβεβαίωσε ο κ. Βαρουφάκης επικαλούμενος όσα είχε ανακοινώσει κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Ενώ αναφερθείς στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε: «Ματώνουμε στην διαπραγμάτευση» και τόνισε ότι «η διαπραγμάτευση εμπεριέχει τα συστατικά ασάφειας και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας». «Διαπραγματευόμαστε το μέλλον της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, επισημαίνοντας ότι «θα μπορούσε να είχε κλείσει η διαπραγμάτευση: θα έπρεπε όμως να έχουν μειωθεί οι επικουρικές συντάξεις, να αυξηθεί το ΦΠΑ στα νησιά και να εφαρμοστεί το e-mail Χαρδούβελη». Και ξεκαθάρισε ότι «μέσα στις συνθήκες ασφυξίας που μας επιβάλλουν οι εταίροι, βελτιστοποιούμε τον τρόπο διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών».

Για ΦΠΑ στα νησιά και Έκτακτη Εισφορά

Παράλληλα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα υπογράψει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και ότι η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης που έχει επιβληθεί από το 2011 «τελειώνει με μας». Παρέπεμψε για αυτό στην λήξη της μεγάλης και σκληρής διαπραγμάτευσης που διεξάγει η κυβέρνηση και την εκπόνηση ενός νέου σταθερού και δίκαιου φορολογικού συστήματος, το οποίο, όπως τόνισε, δεν θα εξευτελίζει την έννοια της αλληλεγγύης. Μάλιστα είπε ότι το 2011 η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης επιβάρυνε τους πολίτες κατά 1.161 εκ. ευρώ, το 2012 κατά 1.536 εκ. ευρώ και το 2013 κατά 1.073 εκ. ευρώ.

Μάλιστα με αφορμή το σχόλιό του ότι η Έκτακτη Εισφορά Αλληλεγγύης επιβλήθηκε από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ Δ. Κρεμαστινός, που του είχε απευθύνει την σχετική ερώτηση, είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και άλλα στελέχη του κόμματος είχαν εισηγηθεί τότε (2011) στον κ. Βενιζέλο να μην αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών «για το δικό του καλό». Ο ίδιος τους απάντησε τότε ότι «ξέρω ποιο θα είναι το κόστος και θα το αναλάβω». Και όπως είπε ο κ. Κρεμαστινός «το κόστος το ανέλαβε εν γνώσει του».

Απαντώντας στον βουλευτή του ΠαΣοΚ Δ. Κρεμαστινό, ο οποίος επικαλέστηκε τις κατά καιρούς δηλώσεις του για τον ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπογράψει αύξησή του και απέδωσε τις διάφορες ερμηνείες που έχουν δοθεί σε «δημοσιογραφική παρεκτροπή». Πάντως τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα στην είσπραξη του ΦΠΑ. «Η λύση δεν είναι να αυξήσουμε τον συντελεστή αλλά να αυξήσουμε τις εισπράξεις», είπε, τονίζοντας ότι «θα κάνω ότι μπορώ ώστε να εισπράττουμε αυτά που πρέπει».

Δυσφορία για την διαρροή

Κατά τα λοιπά, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου σε παρέμβασή του δεν δίστασε να εκφράσει την δυσφορία του για την διαρροή του κειμένου των ελληνικών προτάσεων που απέρριψαν οι εταίροι. Το κείμενο διέρρευσε και όχι από την ελληνική πλευρά, είπε, σημειώνοντας ότι «η δήθεν εμπιστευτικότητα με όλες αυτές τις διαρροές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και των λαών προς τις κυβερνήσεις τους». Όπως είπε «προτείναμε να ενημερώσουμε επίσημα, αλλά απορρίφθηκε η πρότασή μας και βλέπουμε να αναρτάται το κείμενο». «Σας διαβεβαιώνω δεν το διαρρεύσαμε εμείς, θα ήθελα να το είχαμε δημοσιοποιήσει εμείς», υπογράμμισε.