Πρόθυμος να στηρίξει την κυβέρνηση, εφόσον ο στόχος της είναι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Επικρίνει, ωστόσο, τον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να «σταματήσει τους θεατρινισμούς», γιατί «ο λογαριασμός αυξάνεται».

Ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε τη βούληση να μετάσχει σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. «Αν το σχέδιο είναι να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, θα παράσχουμε στήριξη» είπε, προσθέτοντας: «Η έξοδος θα σηματοδοτήσει μια ολοκληρωτική καταστροφή».

«Βλέπω πολλά λόγια, πολλή θεωρία, πολλά ψέματα και τίποτα στην πράξη. Όλα αυτά δημιουργούν ένα μεγάλο ερωτηματικό» δηλώνει, καλώντας τον πρωθυπουργό να «σταματήσει τους θεατρινισμούς» γιατί «ο λογαριασμός αυξάνεται», και την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

«Εάν για ιδεολογικούς λόγους αποφασίσουν να μην τηρήσουν τη συμφωνία, τότε είναι πιθανή η χρεοκοπία» προσθέτει, επαναλαμβάνοντας πως η Ευρωζώνη είναι ο μοναδικός οικονομικός δρόμος για τη χώρα και τυχόν έξοδος θα είναι καταστροφική.

Επισημαίνει, επίσης, ότι παρόλο που οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη δεν θα είναι το ίδιο μεγάλες, όσο θα ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, εντούτοις θα ήταν μια «πολιτική καταστροφή».

Στην ίδια συνέντευξη ο Αντ.Σαμαράς υπογραμμίζει πως η αβεβαιότητα προκαλεί ασφυξία στην αγορά και τονίζει:

«Χώρες της Ευρωζώνης με χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από την Ελλάδα, χώρες που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, χώρες που εφαρμόσει προγράμματα οικονομικής προσαρμογής, δεν θα μας δώσουν περισσότερα χρήματα αν διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί αντιευρωπαϊκά και δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της».

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγορεί τον πρωθυπουργός ότι υπονομεύει την αξιοπιστίας της χώρας, προχωρώντας σε ανοίγματος προς τη Ρωσία.

«Έστειλε τον ξάδελφό του στο Ιράν για να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τεχεράνης να αγοράσει ελληνικά ομόλογα»
αναφέρει και διερωτάται: «Όταν είσαι στην Ευρώπη, αλλά ζητάς από τους Κινέζους, τους Ιρανούς και τους Ρώσους να χρηματοδοτήσουν το έλλειμμά σου, δεν είναι σαν να στέλνεις μήνυμα στην υπόλοιπη Ευρώπη πως ουσιαστικά δεν είσαι σοβαρός φιλοευρωπαϊστής;».