Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προέβη την Τετάρτη το Μαξίμου και ενώ είχε προηγηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα με τους υπουργούς Δικαιοσύνης κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση, Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση. Όπως ανακοινώθηκε με non paper από το Μαξίμου, το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας του Πολίτη θα μετακινηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών σε εκείνο της Δικαιοσύνης.

Το non paper ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση συνεπής στις προγραμματικές της δηλώσεις προχωράει αταλάντευτα το νομοθετικό της έργο. Άμεσα θα φέρει προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις φυλακές και θα ακολουθήσουν τα νομοσχέδια για την ΕΡΤ, τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον αθλητισμό.

Σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο, τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση, τον υπουργό Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούση.

Συζητήθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα που άπτονται του σωφρονιστικού συστήματος και της αστυνόμευσης.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε συγκεκριμένα:

• η θεσμική προετοιμασία για την ένταξη του χαρτοφυλακίου της Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης με κεντρική στόχευση την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημόσιας τάξης

• η συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της αστυνόμευσης.

Η νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αρχή μιας σειράς πρωτοβουλιών με πρώτες την αναμόρφωση του σωφρονιστικού κώδικα και του ποινικού κώδικα».

Η απόφαση αυτή αποτελεί ανατροπή του συστήματος καταστολής-απονομής της Δικαιοσύνης και εντάσσεται στην πάγια λογική της κυβέρνησης ότι στην πλάστιγγα δικαιώματα- ασφάλεια υπερισχύουν τα δικαιώματα των πολιτών. Μετατρέπεται επίσης το υπουργείο Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε υπερυπουργείο, στο οποίο θα υπάγεται και ο τομέας της προστασίας του πολίτη. Παράλληλα η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις, προχωράει, σε κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας και εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης. Όλα αυτά θα συνοδευτούν στη συνέχεια, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», με μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση του Ποινικού Συστήματος αλλά και της απονομής της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Εκτιμήσεις για την κίνηση του Μαξίμου

Οι δύο αποφάσεις που ελήφθησαν από το Μαξίμου φαίνεται ότι αποδυναμώνουν τον κ. Πανούση.

Η μια αφορά τη θεσμική προετοιμασία για την ένταξη του χαρτοφυλακίου της Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης με κεντρική στόχευση την προστασία των δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημόσιας τάξης και η άλλη αφορά τη συγκρότηση μόνιμης ειδικής επιτροπής της Βουλής για τον έλεγχο της αστυνόμευσης – ο σχεδιασμός της πολιτικής αυτής ήταν μέχρι τώρα στα χέρια του εκάστοτε υπουργού σε άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση καθώς αποτελεί μία από τις βασικές επιλογές της.

Οι απόψεις που είχε διατυπώσει ο κ. Πανούσης για το μοντέλο αστυνόμευσης, και κυρίως το δόγμα της «εκτόνωσης» αντί της «μηδενικής ανοχής» που χρησιμοποιούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις.

Το κλίμα των τελευταίων ημερών ήταν τεταμένο με τις αλλεπάλληλες καταλήψεις σε δημόσιους χώρους αλλά και σε γραφεία που σχετίζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η σύσκεψη άλλωστε, όπως αναφέρει και το non paper, είχε βασικό της θέμα «τρέχοντα ζητήματα που άπτονται του σωφρονιστικού συστήματος και της αστυνόμευσης».

Η εισβολή των αντιεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής το μεσημέρι της Τετάρτης δημιούργησε νέα εστία έντασης, ενώ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν με νόημα πως «εάν δεν είχε αποσυρθεί η διμοιρία των ΜΑΤ που ήταν πάντα δίπλα από την κεντρική είσοδο στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, στο πλαίσιο της απομάκρυνσης αστυνομικών δυνάμεων από διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, δεν θα είχε γίνει το σκηνικό αυτό».

Ίσως δεν είναι άσχετο της διαμορφωθείσας κατάστασης το ότι νωρίτερα από τη σύσκεψη που προγραμματίστηκε στο Μαξίμου ο κ. Πανούσης με μήνυμά του προς τους συντάκτες είχε ακυρώσει προγραμματισμένη άτυπη συνάντηση το πρωί της Πέμπτης «λόγω έκτακτων γεγονότων». Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ότι ο κ. Πανούσης ίσως να «πκήρωσε» και τις ψυχρές σχέσεις που είχε τόσο με τον κ. Βούτση όσο και με την κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου.