Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής εξελέγη η Ζωή Κωνσταντοπούλου σπάζοντας έτσι την παράδοση σύμφωνα με την οποία ουδέποτε στο παρελθόν ετίθετο επικεφαλής της εν λόγω επιτροπής ο Πρόεδρος της Βουλής.

Μάλιστα η κυρία Κωνσταντοπούλου εξελέγη και με τις ψήφους βουλευτών της ΝΔ –σύμφωνα με πληροφορίες τρείς από τους τέσσερις που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, φέρονται να στήριξαν την εκλογή της και συγκεκριμένα ο Ι. Τραγάκης, ο Χ. Αθανασίου, ο οποίος εξελέγη β’ αντιπρόεδρος της επιτροπής και ο Ευ. Μεϊμαράκης.

Πάντως κύκλοι της Κ.Ο. της ΝΔ δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για την στάση των τριών «γαλάζιων» βουλευτών λέγοντας ότι έπρεπε προηγουμένως να υπάρξει σχετική συνεννόηση με τον γραμματέα της Κ.Ο. του κόμματος Ι. Πλακιωτάκη.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξελέγη με 13 ψήφους υπέρ και 3 λευκά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι θετικές ψήφοι προέρχονται από τους οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τον έναν των ΑΝΕΛ, τον έναν της Χ.Α. και τους τρείς (από τους τέσσερις) της ΝΔ που προαναφέρθηκαν.

Όσον αφορά τα «λευκά» προέρχονται από τους δυο εκπροσώπους του Ποταμιού και του ΠαΣοΚ, Σπ. Λυκούδη και Ι. Δριβελέγκα αντιστοίχως και την βουλευτή της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη. Από την ψηφοφορία απουσίαζε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ενώ γραμματέας της επιτροπής εξελέγη ο βουλευτής ο κ. Λυκούδης με 12 ψήφους υπέρ και 4 λευκά.