Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ πρόταση που συνυπογράφεται και από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο που επέφερε δραματικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, αξιολογήθηκε αρνητικά από τη ΝΔ που βλέπει επιχείρηση αντιπερισπασμού της κυβέρνησης και προσπάθεια συντήρησης πολεμικού κλίματος με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η πρωθυπουργική κίνηση στην πολιτική σκακιέρα και η στρατηγικής σημασίας επιλογή να μείνει εκτός διερεύνησης η περίοδος διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, προκάλεσε και μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της ΝΔ, η ηγεσία της οποίας πρέπει να υπερασπιστεί την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία δυόμιση χρόνια, ενώ ορισμένοι μιλάνε για επιβεβαίωση της καλής σχέσης της «καραμανλικής πτέρυγας» με το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, επιμένει σε συνομιλητές του ότι τον ίδιο και το κόμμα του δεν τον αγγίζει καμία εξεταστική, αλλά διαβλέπει πίσω από την κίνηση του κ. Τσίπρα, η οποία έχει και την πλήρη στήριξη και συμφωνία του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, προσπάθεια να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές, οι οποίες κατά την αξιωματική αντιπολίτευση δεν εξελίσσονται ικανοποιητικά.

«Βλέπουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε αδιέξοδο και στήνουν επικοινωνιακά σώου με στόχο να μετατεθεί η δημόσια συζήτηση αλλού» τονίζουν και αναφέρουν μάλιστα ως ενισχυτικό της άποψής τους, ότι η κυβέρνηση επέλεξε γι’ αυτό το λόγο να γίνει η συζήτηση Μεγάλη Δευτέρα. «Δείχνουν ότι είναι σε πανικό και βιάζονται» λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ και σημειώνουν ότι υπάρχει αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών για τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, για την ηγετική ομάδα της ΝΔ, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θέλει, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου, να συντηρηθεί το πολεμικό κλίμα με την αξιωματική αντιπολίτευση για να υπάρξει επικάλυψη του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις μεταξύ εταίρων και πιστωτών. Μάλιστα λένε ότι η πρόταση κατατέθηκε μια μέρα μετά τη σύγκρουση των δυο αρχηγών στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας, στη συζήτηση για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Οριστική απόφαση για τη στάση της ΝΔ επί της ψηφοφορίας δεν έχει ληφθεί, αλλά θεωρείται πολύ πιθανόν η αξιωματική αντιπολίτευση να ψηφίσει υπέρα της εξεταστικής, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που πρώτος είχε μιλήσει πριν από τέσσερα χρόνια για τη σύσταση της μιας και μόνης εξεταστικής για το μνημόνιο που ήταν και βασική προεκλογική εξαγγελία το 2012. «Όταν θα φθάσει η ώρα να αποδοθούν ευθύνες, θα φανεί ποιος θα έχει τις μεγαλύτερες: αυτός που έβγαζε τη χώρα από το Μνημόνιο ή αυτός που την ξαναβάζει;» λένε από τη ΝΔ.

Μόνο που η ΝΔ επιμένει ότι στην εξεταστική είναι σαφές ότι θα δώσει εξηγήσεις ακόμα και ο νυν Πρωθυπουργός, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση προχωρεί στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου, ενώ θεωρεί τη διαδικασία ως μια πολύ καλή ευκαιρία να αναδείξει το δικό της αφήγημα πως η χώρα έβγαινε από το μνημόνιο, αλλά και ως πεδίο αντιπαράθεσης με το ΣΥΡΙΖΑ στο μεγάλο κοινοβουλευτικό γήπεδο.

«Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτα. Εμείς βρήκαμε το μνημόνιο. Υπογράψαμε όπως υπέγραψαν και αυτοί με μια διαφορά: εμείς βγάζαμε τη χώρα από το μνημόνιο και ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε και το ματαίωσε τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά» αναφέρουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά.

«Ας κάνουν όσες Εξεταστικές θέλουν, τη Ν.Δ. δεν την αγγίζει καμία», επεσήμανε χθες ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, υπογραμμίζοντας ότι η σκοπιμότητα είναι εμφανής ακόμη και σε μικρά παιδιά. «Αλλά “ξέχασαν” να συμπεριλάβουν και την περίοδο μετά τις τελευταίες εκλογές, όπου έχουν υπογράψει φαρδιά – πλατιά την παράταση του Μνημονίου και έχουν, δυστυχώς, βάλει τις προϋποθέσεις για ένα τρίτο Μνημόνιο», συμπλήρωσε.

Η μεγάλη συζήτηση όμως και στο εσωτερικό της ΝΔ γίνεται για το γεγονός ότι τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή δεν περιλαμβάνονται στο πεδίο έρευνας της Εξεταστικής. Είναι αναμενόμενο ότι το ΠαΣοΚ θα ανοίξει τη συζήτηση για την περίοδο πριν από το 2009, αλλά η ηγεσία της ΝΔ θα υπερασπιστεί την διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Καραμανλή

Το «όχι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο του 2012

Το Νοέμβριο του 2011, η ΝΔ μαζί με ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν πει όχι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο και παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες η έρευνα για τους χειρισμούς που έφεραν τη χώρα στη μέγγενη του ΔΝΤ.

Τότε, το επιχείρημα της ΝΔ ήταν η ενότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πάνω απ’ όλα στην παρούσα χρονική στιγμή και κανείς εκ των κκ.Σαμαρά,Ευ. ΒενιζέλουκαιΦ. Κουβέληδεν ήθελε θέλει να κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική συνοχή των τριών κυβερνητικών εταίρων, καθώς υπήρχαν βουλευτές που έβλεπαν με καλό μάτι την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημαντικό επιχείρημα για να μεταπεισθούν ειδικά οι βουλευτές της ΝΔ, καθώς η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο ήταν μια από τις βασικές «γαλάζιες» προεκλογικές εξαγγελίες, ήταν το κλίμα αισιοδοξίας που καλλιεργούσε τότε το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την απόφαση του Eurogroup και στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν επιθυμούν να διαταραχθεί η κατάσταση ευφορίας.

Το βασικό επιχείρημα όμως του τότε Πρωθυπουργού ήταν πως δεν μπορεί αυτή την περίοδο που η κυβέρνηση πρέπει να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην εφαρμογή των μέτρων, να ανοίξει άλλες πληγές που θα οξύνουν την πολιτική αντιπαράθεση στον τόπο.

Είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες επαφές των επιτελών των τριών κομμάτων που συμφώνησαν ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ με την πρότασή του δεν είναι να αναδειχθούν οι συνθήκες, οι πολιτικές πράξεις και παραλείψεις που οδήγησαν τη χώρα υπό την εποπτεία της τρόικας, αλλά να εκμεταλλευθεί πολιτικά την υπόθεση. Και τελικά, οι τότε κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι δεν συνέφερε να ανοίξει μια συζήτηση που θα έξυνε πληγές.

Η τότε κυβέρνηση μετέδιδε από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο παραμένει και θα επιλεγεί ο κατάλληλος χρόνος και τρόπος που θα υλοποιηθεί.

Αυτό δεν έγινε ποτέ, καθώς το βασικό επιχείρημα του κ. Σαμαρά ήταν πως δεν μπορούσε να γίνει, διότι η ΝΔ συγκυβερνούσε με το ΠαΣοΚ.