Τη θέση ότι έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις και το Eurogroup πρέπει να συνεδριάσει σύντομα εξέφρασε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

«Το Eurogroup πρέπει να γίνει σύντομα, θα είναι χρήσιμο. Στο αυριανό Euro Working Group θα γίνει ενημέρωση μέσα από τους θεσμούς που διαπραγματεύονται στις Βρυξέλλες, όπου έχει γίνει πολύ δουλειά. Εκτιμάμε, θέλουμε και υπάρχουν οι προϋποθέσεις ότι θα γίνει άμεσα συνεδρίαση του Eurogroup» δήλωσε στον ANT1.

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν βρεθεί αντιμέτωπη με το δίλημμα «αποπληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ ή καταβολή συντάξεων και μισθών», ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε δίλημμα ‘συντάξεις ή ΔΝΤ’», τονίζοντας πως «ό,τι κάνουμε το κάνουμε διασφαλίζοντας ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «σε μια διαπραγμάτευση και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις», αλλά «οι κόκκινες γραμμές είναι οι συντάξεις, τα εργασιακά και η αύξηση ΦΠΑ».

Σχετικά με το ότι μόνο μέρος της συμφωνίας έχει δοθεί στη δημοσιότητα, κι αυτό από διαρροές σε ξένα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι «η διαπραγμάτευση να γίνεται στο τραπέζι κι όχι να υπάρχουν διαρροές» ως δείγμα σεβασμού προς τη διαδικασία.

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρχει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις» πρόσθεσε και ερωτηθείς για τις θέσεις της κυβέρνησης απάντησε: «Οι απαντήσεις έχουν δοθεί, η στάση της κυβέρνησης και του κάθε κόμματος μπορεί να κριθεί από τον κόσμο. Επιχειρήματα για τη συμφωνία έχουν ειπωθεί και από τις δύο πλευρές. Η πολιτική του μνημονίου έχει τελειώσει. Αυτό που είπε και ο κ.Τσίπρας είναι ότι δεν μπορείς να σφίξεις άλλο το ζωνάρι, η λιτότητα τελείωσε».

Τέλος, αναφερόμενος στη συζήτηση στη Βουλή, το βράδυ της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο πρωθυπουργός «παρουσίασε όλα τα βήματα που έγιναν μέχρι να φτάσουμε στο σημείο που είμαστε σήμερα».

Μάρδας: Βλέπω συμφωνία αύριο με τους δανειστές

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές ακόμα και αύριο, Τετάρτη, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στο Mega.

Όπως ανέφερε, και με βάση τις πληροφορίες που έχει, οι δανειστές δεν πρόκειται να κωλυσιεργήσουν στις διαπραγματεύσεις. «Τη βλέπω την συμφωνία αύριο» είπε χαρακτηριστικά.