Η ειδική συνεδρίαση που προκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προκειμένου να ενημερώσει την Βουλή για τα ζητήματα της τρέχουσας καθοριστικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, είχε άδοξο τέλος, όπως έδειξε η επεισοδιακή τροπή έλαβε μετά την απόφαση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να δώσει τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλο «επί προσωπικού» εν μέσω των τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με αποκορύφωμα την αποχώρηση της ΝΔ.

Μάλιστα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς σε δηλώσεις του εξερχόμενος του κοινοβουλίου είπε ότι «ήρθαμε για υποστήριξη των ελληνικών θέσεων και αντ’ αυτού εισπράξαμε ύβρεις» κατηγορώντας την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι «δυναμίτισε την συζήτηση παρουσία ενός αμίλητου και αμήχανου πρωθυπουργού» και δήλωσε ότι η ΝΔ δεν θα ανεχθεί στο μέλλον τέτοια παράσταση. «Είναι η τελευταία φορά που ανεχόμαστε μια τέτοια συμπεριφορά», είπε.

Νωρίτερα είχε διερωτηθεί «πώς σας φαίνεται ότι ένας υπουργός σας έπαιρνε το 12% του μισθού εκείνων που έπρεπε να επαναπροσλάβει;», κάνοντας λόγο για «λαμπρό αριστερό ήθος». Ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε τον λόγο επί προσωπικού αλλά υπήρξε πληθώρα αντιδράσεων με το επιχείρημα ότι η διαδικασία προβλέπει τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών και όχι των υπουργών.

Ωστόσο, η Πρόεδρος της Βουλής επέμεινε να δώσει τον λόγο στον αναπληρωτή υπουργό πυροδοτώντας περαιτέρω τις αντιδράσεις. Μάλιστα ο προκάτοχός της Ευ. Μεϊμαράκης της φώναξε ότι «ρίχνει πάλι λάδι στην φωτιά ενώ το μέλημά της πρέπει να είναι συναινετικό», όπως είπε, δηλώνοντας ότι θα αποχωρήσει, κάτι που έπραξε τελικά όλη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ.

Η ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν για μια ακόμη φορά οριακή. Ο κ. Σαμαράς είχε σηκωθεί όρθιος κατακεραυνώνοντας την τακτική της Προέδρου της Βουλής: «Δεν σας επιτρέπω. Είναι η τελευταία φορά», ακούστηκε να της λέει, ενώ η κυρία Κωνσταντοπούλου του απαντούσε λέγοντας «μην απευθύνεστε στο προεδρείο απειλητικά». «Ντροπή σου», ακούστηκε από την πτέρυγα της ΝΔ, ενώ η Πρόεδρος έλεγε στον εξοργισμένο αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Καθίστε κάτω κ. Σαμαρά και μην απειλείτε το προεδρείο», ενώ απευθυνόμενη προς τον κ. Μεϊμαράκη που διαμαρτυρόταν από το βάθος των βουλευτικών εδράνων του είπε: «Το ΄΄αυτό που σας λέω εγώ΄΄ να το απευθύνετε εκτός της αιθούσης».

Τελικά τον λόγο πήρε ο κ. Κατρούγκαλος, κάτι που αιτιολόγησε η κυρία Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη τον Κανονισμό της Βουλής που προβλέπει τον

λόγο επί προσωπικού όχι μόνον στους βουλευτές αλλά και στους υπουργούς. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος που παρενέβη, είπε ότι βάσει του Κανονισμού μπορεί ο λόγος να δοθεί επί προσωπικού μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των ομιλητών που προβλέπει η συγκεκριμένη ειδική διαδικασία. Μάλιστα διαμαρτυρήθηκε έντονα και για το ότι δόθηκε ο λόγος στον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Δ. Στρατούλη ο οποίος κατέθεσε στοιχεία για το ύψος της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, που προέβλεπε το e-mail Χαρδούβελη.

Ο κ. Κατρούγκαλος καταφέρθηκε κατά των «χαλκείων της διαπλοκής» που ως στόχο δεν είχαν τον ίδιο προσωπικά, όπως είπε, αλλά «να πλήξουν την ηθική υπεροχή της κυβέρνησης». «Αυτοί μπορούν να είναι λύκοι αλλά εγώ δεν είμαι πρόβατο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος λέγοντας ότι «με τα χαλκεία έχουμε ραντεβού τον Ιούνιο», ενώ επισήμανε ότι καταρρίφθηκε ο ισχυρισμός περί αμοιβής του από τους απολυμένους του δημοσίου.

Πυρά από Θεοδωράκη και Βενιζέλο

Πυρά δέχθηκε η Πρόεδρος της Βουλής και από τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι εμφανίστηκε για άλλη μια φορά «κατώτερη των περιστάσεων». «Πρέπει να το τελειώσει αυτό. Δεν μπορεί να διαλύετε κάθε φορά μια συνεδρίαση. Δεν μπορεί να βαθμολογεί τους ομιλητές. Ή θα τηρήσουμε τον Κανονισμό της Βουλής ή θα πάμε σε μια προεδρία εντελώς προσωπική με την υπογραφή της κυρίας Κωνσταντοπούλου», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλά και ο κ. Βενιζέλος ήταν σφοδρά επικριτικός: «Λυπάμαι γιατί δεν υπάρχει συνεδρίαση της Βουλής που να μην την υπονομεύετε εσείς με παραβιάσεις του Κανονισμού και με οξύτητα. Οδηγήσατε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αποχώρηση. Αυτό από μόνο του συνιστά πρόβλημα εφαρμογής του Συντάγματος», της είπε.

Τσίπρας: Δεν υποχωρούμε από τις κόκκινες γραμμές μας

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του δεν δίστασε να παράσχει κάλυψη στην Ζωή Κωνσταντοπούλου εκφράζοντας την λύπη του «για το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ίσως ελλείψει επιχειρημάτων προτίμησε να εξασκηθεί σε μια διαδικαστική γυμναστική με πρόσταγμα του πρώην Προέδρου της Βουλής που παρέσυρε τον κ. Σαμαρά σε μια άστοχη ενέργεια». «Δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ότι ο Κανονισμός είναι σαφής και δίνει την δυνατότητα σε υπουργό να ζητήσει τον λόγο επί προσωπικού», πρόσθεσε. Μάλιστα είπε ότι αποχώρηση της ΝΔ συνιστά «ενέργεια που μετέτρεψε μια ιστορική παράταξη σε φοιτητική παράταξη και έγινε για λόγους εντυπώσεων και για να καλυφθεί η ουσία της συζήτησης».

Ποια ήταν όμως η ουσία της συζήτησης που προκάλεσε ο κ. Τσίπρας; Το ερώτημα έθεσαν μετ’ επιτάσεως τόσο ο κ. Σαμαράς, όσο και ο κ. Βενιζέλος. Η απάντηση που έδωσαν ήταν ότι έγινε «για λόγους εσωτερικών συσχετισμών του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα ο κ. Σαμαράς τον ρώτησε: «Γιατί μας φέρατε εδώ; Τι θέλατε να μας πείτε;

Ζητάτε την συναίνεσή μας ενώ μας βρίζετε;» και απάντησε λέγοντας ότι «μας φέρατε εδώ για να σας ακούσει η αριστερή σας πτέρυγα». Το ερώτημα ωστόσο έμεινε αναπάντητο. Ποια ήταν η επιδίωξη του κ. Τσίπρα; Όπως προκύπτει από όσο είπε ο ίδιος ήταν να «εκμαιεύσει» την συναίνεση της αντιπολίτευσης στην διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με άγνωστη κατάληξη. «Η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά προκειμένου να έχουμε το συντομότερο δυνατόν την υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου», είπε, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι «υπάρχουν όρια που δεν δικαιούμεθα να υπερβούμε και τα όρια της λαϊκής εντολής είναι όχι άλλη υφεσιακή λογική».

Οι κόκκινες γραμμές

Μάλιστα θεώρησε αναγκαίο να επαναδιατυπώσει τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης. Όπως είπε συγκεκριμένα δεν θα αποδεχθούμε περικοπές μισθών και συντάξεων ούτε και υλοποίηση κανενός υφεσιακού μέτρου. «Είναι η τελευταία μας λέξη», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι «μας αφήνει παγερά αδιάφορους το αίτημα για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να δεχθούμε αύξηση ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα. Δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την αξιοποίηση που δεν ήταν αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά ξεπούλημα, είπε, στέλνοντας μήνυμα προς πιθανούς επενδυτές: «Όποιος επιθυμεί κοινοπραξίες με έλεγχο του ελληνικού δημοσίου θα είναι καλοδεχούμενος», σημείωσε.

«Αυτές τις κόκκινες γραμμές έχουμε και δεν υποχωρούμε όσους εκβιασμούς και πιέσεις και αν δεχθούμε και αυτά ζήτησα να υιοθετήσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας στην τριτολογία του, τονίζοντας ότι «αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού σε μια διαπραγμάτευση που όλοι πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα». «Αυτές είναι οι κόκκινες γραμμές μας και σας ζητάμε να τις υιοθετήσετε. Να γίνουν οι εθνικές κόκκινες γραμμές μας», επανέλαβε προς την αντιπολίτευση, ενώ κατηγόρησε ΝΔ και ΠαΣοΚ ότι «κάθεστε χαιρέκακα και περιμένετε καρτερικά να αποτύχουμε».

«Δεν συζητάμε νέο μνημόνιο. Είναι σταθερή κόκκινη γραμμή», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι «η χώρα δεν ανέλαβε καμία διεθνή δέσμευση» με την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου για την οποία «οι εταίροι δεν απαίτησαν ποτέ την κύρωση της παράτασης της δανειακής σύμβασης». «Αν δεν το απαιτούν οι δανειστές γιατί το απαιτεί η αντιπολίτευση; Γιατί ο πόνος τώρα; Είναι πράγματι ύποπτο», πρόσθεσε. «Δεν έχει υπογραφεί καμία νέα δανειακή σύμβαση και μνημόνιο», είπε, υπογραμμίζοντας πως «όταν καταφέρουμε με το καλό να φτάσουμε σε μια νέα συμφωνία, τότε ναι θα έρθει προς κύρωση από την Βουλή».

Όσον αφορά το κατοχικό δάνειο διευκρίνισε ότι αυτό που είπε κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο ήταν ότι είναι «πρωτίστως ηθικό αυτό το θέμα». Μάλιστα αποκάλυψε ότι στην κατ’ ιδίαν

συνάντηση τους της υποσχέθηκε ότι θα της κάνει δώρο ένα βιβλίο του Μανώλη Γλέζου για τις γερμανικές επανορθώσεις υπό τον τίτλο «Και ένα μάρκο να ήταν…».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι «το καινούργιο έχει ήδη γεννηθεί, δυσκολεύεται όμως να στεριώσει γιατί το παλιό παλεύει να κρατηθεί στη ζωή». Και απευθυνόμενος προς τα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης ανέφερε: «Μην καρτεράτε να λυγίσουμε, μην καρτεράτε να υποχωρήσουμε γιατί ακόμη και αν αποτύχουμε θα έρθουν άλλες δυνάμεις στην επιφάνεια και όχι εσείς».