Με στόχο να «αποκαλύψει», όπως λένε χαρακτηριστικά στη Συγγρού, το αληθινό σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που οδηγεί τη χώρα σε τρίτο μνημόνιο, αναμένεται να προσέλθει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή για την βραδινή συζήτηση επί των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές.

Παρά τα πολύ ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής διαδικασίας (αρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής), αφού δεν είναι προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο κ. Σαμαράς θα αναδείξει τις επιτυχίες της προηγούμενης κυβέρνησης, θα επικεντρωθεί και στις συνέπειες από την διαπραγματευτική στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης, θα καταγγείλει τον Πρωθυπουργό ότι οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο, ενώ θα επισημάνει την ανακολουθία του Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με ότι έλεγε προεκλογικά και με ότι κάνει τώρα.

Ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει στη Βουλή με σαφή θέση να στηρίξει η ΝΔ κάθε απόφαση που θα άρει την εκκρεμότητα και θα δίνει τέλος στην παρούσα χρηματοδοτική ασφυξία, αλλά θα έχει ως «κόκκινη γραμμή» την αποστασιοποίηση από ενδεχόμενη αύξηση της φορολογίας.

Επίσης, θα τονίσει την ανάγκη, όχι απλά να κατατεθεί, αλλά και να ψηφισθεί από τη Βουλή το κείμενο της συμφωνίας που θα υπάρξει, προτάσσοντας το επιχείρημα πως είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης.

Ο κ. Σαμαράς θα αναφέρει ότι η πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα είναι εντός της Ελλάδας και όχι στο εξωτερικό και θα την προτρέψει να αφήσει στην άκρη τα επικοινωνιακά τεχνάσματα.

Θα την κατηγορήσει ότι υπέγραψε επέκταση του μνημονίου, αλλά δεν το παραδέχεται και θα υπογραμμίσει πως η δική του κυβέρνηση έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο και θα μιλήσει για νέα μέτρα που έρχονται.

Θα δηλώσει την πρόθεση του κόμματός του να στηρίξει τη νέα συμφωνία, αλλά θα διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου να μην θεωρεί τη ΝΔ «δεδομένη».

Ο κ. Σαμαράς θα τονίσει ότι η ΝΔ δεν θα στηρίξει ο,τιδήποτε και κυρίως δεν θα ψηφίσει νέες φορολογικές επιδρομές. «Έχει έλθει, λοιπόν, η ώρα για φορολογική ανακούφιση. Αν ξαναγυρίσουν τη χώρα σε υπέρ-φορολόγηση, θα είναι κάτι εντελώς αδικαιολόγητο και δεν θα το στηρίξουμε» υποστηρίζει.

«Αν εξακολουθεί να υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα, κάποιος πρέπει να το χρηματοδοτεί. Αν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές για να πληρώσουμε τα δάνεια που λήγουν, κάποιος πρέπει να μας δανείσει. Ό,τι δεν δανειζόμαστε ως «φυσιολογική χώρα» από τις αγορές, θα το παίρνουμε με αναγκαστικό δανεισμό, δηλαδή με νέο Μνημόνιο. Γι’ αυτό οδηγούν τη χώρα σε νέο Μνημόνιο» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ στην πρώτη μεγάλη μετεκλογική συνέντευξή του στο Βήμα.

Αυτή θα είναι και η γραμμή του το βράδυ στη Βουλή και θα σημειώσει: «Εμείς βγαίναμε από το Μνημόνιο γιατί μηδενίζαμε το έλλειμμα. Άρα δεν χρειαζόμασταν δανεικά από αυτή την πλευρά. Και επί πλέον είχαμε βγει στις αγορές από πέρσι. Και γι’ αυτό δεν χρειαζόμασταν δανεικά ούτε για τα δάνεια που λήγουν. Οι αγορές παρέμεναν ανοιχτές για την Ελλάδα μέχρι που δημιουργήθηκε η αβεβαιότητα για πρόωρες εκλογές και νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα spreadsεκτοξεύθηκαν και η αξιολόγηση της χώρας έπεσε κατακόρυφα. Ήμασταν πολύ κοντά να βγούμε από το Μνημόνιο. Και τώρα ξαναμπαίνουμε στην ανάγκη και για μνημόνια και για πρόσθετα μέτρα».