Σε φάση ανασυγκρότησης και χάραξης νέας στρατηγικής έναντι της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. βρίσκονται οι «δελφίνοι» και οι αμφισβητίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα οι ζυμώσεις τους είναι έντονες, μετά την αρχική «παγωμάρα» και αποσυσπείρωση που παρατηρήθηκε μετά τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της Πολιτικής Επιτροπής και της ανάδειξης των νέων οργάνων του κόμματος, αλλά και τη σαφή δήλωση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά ότι δεν παραιτείται.

Ο κ. Σαμαράς επέλεξε στο «Βήμα της Κυριακής», στην πρώτη μεγάλη συνέντευξή του μετά τις εκλογές, να εξουδετερώσει και το σενάριο περί δρομολόγησης από τον ίδιο των διαδικασιών διαδοχής, εάν ομαλοποιηθεί η κατάσταση: «Τι με ρωτάτε; Βλέπετε τη χώρα να πηγαίνει σε ‘‘εξομάλυνση’’; Ή μήπως οι αβεβαιότητες και οι αγωνίες κορυφώνονται μέρα με τη μέρα; Όπως έχω πει πολλές φορές, ‘‘ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου’’. Αλλά και δεν πρόκειται να εγκαταλείψω ούτε τη χώρα, ούτε την παράταξη σε τόσο δύσκολες στιγμές».

Είπε το αυτονόητο; Κατά μια έννοια ναι, αναφέρουν κεντρικά στελέχη της ΝΔ που κινούνται σε διαφορετική πορεία από αυτή των δελφίνων και των αμφισβητιών, ενώ δεν ταυτίζονται και με την ηγεσία του κόμματος. Γιατί απλούστατα οι «διαδικασίες» της διαδοχής ή της οργανωμένης αμφισβήτησης δεν μπορούν να ξεκινήσουν, όσο η χώρα είναι στον…αέρα και όλα είναι ρευστά.

«Αυτή τη στιγμή η χώρα κρέμεται κυριολεκτικά σε μια κλωστή και το πιστωτικό γεγονός είναι μπροστά μας, εάν δεν υπάρξει συμφωνία πιστωτών και κυβέρνησης και εμείς κάνουμε ασκήσεις εσωστρέφειας» αναφέρουν έμπειρα στελέχη με μακρά διαδρομή στη ΝΔ.

Όσο η εγχώρια πολιτική κατάσταση είναι ρευστή, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει τις εξελίξεις. Από τη στιγμή που υπάρξει ομαλοποίηση τότε και η συζήτηση για τα εσωκομματικά θα αποκτήσει πραγματικό νόημα, ενδιαφέρον, αλλά και περιεχόμενο. Το ερώτημα δεν θα είναι τότε ποιος θα αναδειχθεί«χαλίφης στη θέση του χαλίφη»αλλά με ποια διαδικασία θα αναδειχθεί. Και αυτή τη φορά το είδος του γηπέδου δεν θα καθορίσει μόνο το είδος του παιχνιδιού αλλά και την έκβασή του!

Σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι της διαδοχής είναι του τύπου «ποιος είναι το κλειδί και ποια είναι η κλειδαριά». Τα «κλειδιά» δεν είναι πολλά στη ΝΔ, αλλά το θέμα είναι ποιο θα ταιριάζει στην «κλειδαριά».

Ως κεντρικό πρόσωπο προβάλλει ο τέως Πρωθυπουργός, ενώ στο εσωτερικό της ΝΔ ο «πόλεμος των ρόδων» συνεχίζεται και απλώς ουδείς αναλαμβάνει μέχρι στιγμής την ευθύνη να εκκινήσει τις διαδικασίες με τη συλλογή υπογραφών.

Το βέβαιο αυτή την εποχή στη ΝΔ είναι ότι όσοι επιδιώκουν να παραλάβουν τη σκυτάλη συνεχίζουν να σχεδιάζουν, να προετοιμάζονται και ενίοτε να οιωνοσκοπούν, ενώ παρά τις συνεχείς συναντήσεις της ομάδας των δελφίνων και των αμφισβητιών δεν υπάρχει δια ταύτα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν συγκεντρωθεί οι 27 υπογραφές που χρειάζονται βάσει του καταστατικού για να κατατεθεί αίτημα για τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου και απέχουν αρκετά, έως τώρα, στο «μαγικό αριθμό» των 42 βουλευτών που απαιτούνται να ψηφίσουν θετικά στην πρόταση.

Πάντως οι συνάξεις συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση, όπως έγινε και την περασμένη Πέμπτη, όπου η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Μάριος Σαλμάς, ο Γιώργος Βλάχος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Θόδωρος Καράογλου, ο Κώστας Τσιάρας και η Αννα Καραμανλή εξέτασαν την κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε εσχάτως. Οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει πρακτικά εάν δεν ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με τη χώρα και εάν θα επέλθει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών.

Όλοι σχεδόν θεωρούν ότι θα επέλθει συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές και αυτή η εξέλιξη εκτιμούν πως θα διευκολύνει τα σχέδιά τους, ώστε αμέσως μετά το Πάσχα να ξεκινήσουν την εσωκομματική αντεπίθεσή τους και να προτάξουν με έμφαση την ανάγκη διεξαγωγής του εκτάκτου συνεδρίου με όλα τα θέματα ανοικτά και άρα και την αλλαγή ηγεσίας.

Στη σκιά της συνέντευξης του κ. Σαμαρά στο «Βήμα» και απαντώντας ουσιαστικά στα όσα είπε, η κυρία Μπακογιάννη επέλεξε να στείλει το δικό της μήνυμα στον κ. Σαμαρά. Με συνέντευξή της (Σκάι, εκπομπή «Ακραίως») τάχθηκε υπέρ της αλλαγής ηγεσίας, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης με συνέντευξή (εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος»), ζήτησε τη διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, σημειώνοντας: «Περιμένω από τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει τη μεγάλη απόφαση για ένα συνέδριο ανοικτό και δημοκρατικό. Η Συνδιάσκεψη αποτελεί «κομματικό πανηγύρι» που συνδράμει στη μιζέρια και το «κρυφτούλι» των πάσης φύσεων «δελφίνων».

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ενδιαφέρον και η στάση που τηρούν και άλλα στελέχη, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη που συγκροτεί όμιλο πολιτικού προβληματισμού και ο Βασίλης Κικίλιας που κινείται πιο προσεκτικά από πολλούς, απέχοντας από την εσωκομματική εσωστρεφή συζήτηση περί διαδοχής.

Υπέρ μιας κυβερνητικής συμμαχίας που θα βοηθούσε την χώρα να βγει από την κρίση τάχθηκε ο κ. Στυλιανίδης και σε συνέντευξή του (σ.σ. Παραπολιτικά Fm) εκτίμησε ότι είναι πιο πιθανό η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές παρά σε ένα συμβιβασμό με τους εταίρους και μάλιστα σημείωσε με έμφαση ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είναι μια «χρυσή εθνική εφεδρεία», αναφέροντας πως δεν θα αρνηθεί να βοηθήσει τη χώρα στο μέλλον.

Επί των εσωκομματικών διεργασιών, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι ο κ. Σαμαράς θα έπρεπε να είχε επιδιώξει την επαναβεβαίωσή του στην ηγεσία του κόμματος μετά τις εκλογές, χαρακτηρίζοντας φθηνή τη συζήτηση περί δελφινολογίας στο εσωτερικό του κόμματος. Προς άρση κάθε παρεξήγησης ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι σέβεται τις αποφάσεις της ηγεσίας της ΝΔ, ωστόσο και η ηγεσία θα πρέπει να σεβαστεί τη διαφορετική άποψη που εκφράζεται στο κόμμα.

Στους αμφισβητίες απαντούν μια σειρά στελεχών που στηρίζουν τη σημερινή ηγεσία, όπως ο Μάκης Βορίδης που είπε το πρωί της Δευτέρας στο Σκάι, ότι όσον αφορά στα εσωκομματικά της ΝΔ, «η συζήτηση πρέπει να κλείσει» και υπενθύμισε πως «το κόμμα έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες».