Η συναίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές φθάνουν σε οριακό σημείο και ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να ληφθούν σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, διαμορφώνεται πλέον στο κυβερνητικό επιτελείο.

Να σημειωθεί ότι στις 13:00 το μεσημέρι στις Βρυξέλλες θα συνεχιστούν οι συζητήσεις του Brussels Group όπου αξιολογείται η λίστα μεταρρυθμίσεων που έχει καταθέσει η Ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times

Επειτα από δύο ημέρες συνεδριάσεων στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Brussels Group, τα μηνύματα που εκπέμπονται είναι έως και αντιφατικά.

Πηγές που έχουν εικόνα από την πορεία των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, μετέδιδαν από το απόγευμα του Σαββάτου ότι η ελληνική αντιπροσωπεία για μία ακόμη φορά δεν παρουσίασε ένα συνολικό και πειστικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων/παρεμβάσεων άμεσης απόδοσης και ότι υπό αυτό το πρίσμα, μία απεμπλοκή της διαδικασίας ώστε να συνεδριάσει το eurogroup εντός της εβδομάδας και να αποδεσμεύσει την τμηματική έστω χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, δεν ήταν ορατή.

Οι ίδιες πηγές μιλούσαν για ελλιπή προετοιμασία της ελληνικής αποστολής και παρουσίαση αποσπασματικών σχεδίων που δεν επρόκειτο σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτά από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ίδιος δίαυλος διαροοών και πληροφόρησης ανέφερε ως πιθανό ένα σενάριο ενδεικτικό των διαθέσεων των πιστωτών, σύμφωνα με το οποίο στην Ελληνική κυβέρνηση θα δοθεί διορία μερικών ημερών, ώστε να αποφασίσει και να καταλήξει στις οριστικές προτάσεις της την επόμενη εβδομάδα ώστε να συνεδριάσει το eurogroup, να αξιολογήσει και να λάβει τις τελικές του αποφάσεις στις 8 Απριλίου.

Πρόκειται για ημερομηνία κομβική, καθώς αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί τα περιθώρια θα είναι ασφυκτικά και η απειλή πιστωτικού γεγονότος ορατή, καθώς στις 9 του μηνός η Ελλάδα πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ την οφειλόμενη δόση των 448 εκατ. ευρώ.

Ελληνικές πηγές δεν επιβεβαίωναν την πληροφορία αυτή, ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ανέφεραν ότι «όλα είναι ανοιχτά για το αν θα συνεδριάσει το eurogroup αυτήν την εβδομάδα». Παράλληλα, σε κάποιους κύκλους στην Αθήνα κυριαρχεί η εκτίμηση ότι το «πιστωτικό γεγονός δεν είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο, καθώς οι επιπτώσεις του δεν θα περιορίζονται στην Ελλάδα» και εκτιμούν ότι πιθανότερο ίσως να είναι, αν υπάρξει εμπλοκή, ότι η ελληνική οικονομία θα συνδεθεί με τον «αναπνευστήρα» προκειμένου να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση για την προώθηση ενός σχεδίου αποδεκτού στις Βρυξέλλες.

Στο κλίμα αυτό, πηγές προσκείμενες στην διαδικασία διαπραγμάτευσης σημείωναν αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική, θα κάνουμε το παν για να επιτευχθεί συμφωνία», υπονοώντας ότι απόφαση της Αθήνας είναι να προχωρήσει στις αναγκαίες αποφάσεις για να αποφευχθεί η ρήξη με τους εταίρους, με επίγνωση ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ακόμη και εντός της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης παρουσιάζονται ρήγματα και πιο συγκεκριμένα μεταξύ της Ελενας Παναρίτη και του Γ. Χουλιαράκη.

Η πρώτη, στενή συνεργάτις του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, ήταν το πρόσωπο που ανέλαβε να υποστηρίξει τις προτάσεις που ήλθαν προς συζήτηση στο Brussels Group, εκφράζοντας την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, όπως τουλάχιστον αυτή παρουσιάζεται επισήμως (όχι υφεσιακά μέτρα, όχι περικοπές, βάρος στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την φορολόγηση του πλούτου κλπ.).

Ο δεύτερος είναι το πρόσωπο με το οποίο προτιμούν να συνομιλούν οι δανειστές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καλύτερο κώδικα επικοινωνίας. Λέγεται μάλιστα, ότι εκ μέρους του κ. Χουλιαράκη εκφράζεται δυσφορία για το περιεχόμενο της «λίστας» μεταρρυθμίσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό, ιδιαίτερα σημαντική ήταν μία εξέλιξη της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας μόλις πληροφορήθηκε το κλίμα που επικρατεί στην διαπραγμάτευση έστειλε εσπευσμένως στις Βρυξέλλες δύο στενούς του συνεργάτες, αφενός για να έχει άμεση και συνεχή πληροφόρηση και αφετέρου δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στην συζήτηση, εφόσον παραστεί ανάγκη ή υπάρξει περιθώριο.

Με την ελληνική κυβέρνηση να κρατά μυστικό το περιεχόμενο των προτάσεών της, κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι η διαφορά ως προς τις δημοσιονομικές προοπτικές, η οποία σύμφωνα με επιβεβειωμένες πληροφορίες εμφανίζεται στις υποθέσεις από τις οποίες εκκινούν οι δύο πλευρές. Σύμφωνα με αυτές, η μεν πλευρά των δανειστών θεωρεί δεδομένο ότι κατά το τρέχον έτος η ελληνική οικονομία θα έχει πρωτογενές έλλειμμα -1%, η δεν ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι θα επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1%. Η διαφορά αυτή του 2% (σε απόλυτο μέγεθος αντιστοιχεί σε χάσμα μεγαλύτερο των 3,5 δισ. ευρώ) μεταφράζεται σε απαιτήσεις για άμεσα μέτρα από την μία πλευρά και σθεναρή αντίσταση από από την άλλη.

Επιπλέον, κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης, στα οποία ενδέχεται και να κριθούν οι εξελίξεις είναι οι ιδιωτιοκοποιήσεις και κάποια μέτρα «αμέσου αποδόσεως». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ιδιωτικοποιήσεις
ενδέχεται να είναι ένα από τα πεδία στα οποία η κυβέρνηση μπορεί να εμφανιστεί «ευέλικτη», αν και κάτι τέτοιο θα ανοίξει αυτομάτως ζήτημα διαφορετικών προσεγγίσεων, συγκούσεων ή και ρήξεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα να συγκαλέσει την ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνητιικό συμβούλιο το απόγευμα της Κυριακής, καθώς και η απόφασή του να ζητήσει την έκτακτη σύγκλιση της ολομέλειας της Βουλής της Δευτέρα, είναι ενδεικτικές της κρισιμότητας της κατάστασης και των εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, στην συνεδρίαση του κομματικού οργάνου δεν υπήρξε λεπτομερής παρουσίαση της λίστας μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά την συνεδρίαση της Βουλής, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιχειρήσει για μία ακόμη φορά την μετατόπιση της συζήτησης σε πολιτικό επίπεδο, να ζητήσει την αντιπολίτευση συναίνεση και να λάβει θέση έναντι των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης (ν/σ για αντιμετώπιση ανθρωπιστικής κρίσης, ρύθμιση 100 δόσεων κλπ.), καθώς και να επαναλάβει ότι δεν είναι διατεθειμένος να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο.

Κομισιόν: Πιθανώς Euro Working Group εντός της εβδομάδας

Στην επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας συνεδρίαση του Euro Working Group για την Ελλάδα προχώρησε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα κληθούν να αποτιμήσουν τη λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία έχει παρουσιάσει η Αθήνα και είναι υπό διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

«Πιθανόν να υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη πριν το Πάσχα», (σ.σ. των Καθολικών) τόνισε και πρόσθεσε: «Το Euro Working Group θα συζητήσει το ζήτημα στην επόμενη συνάντησή του, όπου θα κληθεί να αποτιμήσει τις εξελίξεις και να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».