Στην Κύπρο έφτασε για διήμερη επίσημη επίσκεψη, την πρώτη του στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

«Αισθάνομαι όπως στο σπίτι μου, γι’ αυτό όπως βλέπετε παραβίασα λίγο και την εθιμοτυπία» δήλωσε κ. Παυλόπουλος, προς τους δημοσιογράφους, εισερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Τον υποδέχθηκε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε δάφνινο στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στο γραφείο του και πριν αρχίσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες, απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο επισήμανε ότι είναι γνωστό το ενδιαφέρον του για την Κύπρο και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. «Προσβλέπουμε» είπε «σε στενότατη συνεργασία. Θα εισπράξετε την αγάπη του κυπριακού λαού ο οποίος έχει ανάγκη τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας».

Ο κ. Παυλόπουλος, απαντώντας, ανέφερε ότι οι δεσμοί ανάμεσα σε Κύπρο και Ελλάδα είναι άριστοι και επισήμανε ότι οι δεσμοί αυτοί ενισχύονται και από τις δυσκολίες που παρουσιάζονται τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Τόνισε ότι Ελλάδα- Κύπρος- Ελληνισμός, αγωνίζονται για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις αρχές και τις αξίες που πηγάζουν από τον ελληνικό Πολιτισμό.

Τέλος, ανέφερε ότι οι κοινοί κανόνες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι σεβαστοί, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι αρχές και αξίες της Ευρώπης.

Οι δύο πρόεδροι θα έχουν μια εις βάθος συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει του ενδεχόμενου επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας συνοδεύει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Στον διεθνή αερολιμένα Λάρνακας υποδέχτηκε τον κ. Παυλόπουλο ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο επιτετραμμένος της Ελλάδας Αθανάσιος Αντωνάτος.

Το μεσημέρι, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και το απόγευμα θα μεταβεί στη Βουλή για συνάντηση με τον πρόεδρο του Σώματος Γιαννάκη Ομήρου. Ο κ. Παυλόπουλος θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής αργά το απόγευμα. Ακολούθως θα συναντήσει διαδοχικά τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ το βράδυ θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο μήνυμά του για την επέτειο της 25η Μαρτίου, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ειδική αναφορά στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι για τον ίδιο, η συνεχής υπενθύμιση αυτής της «αδιανόητης και απαράδεκτης εκκρεμότητας είναι θέμα χρέους απέναντι στον Ελληνισμό».

Στις συναντήσεις του, την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ ‘Αντρο Κυπριανού και τον πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη η όποια λύση του Κυπριακού να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.