Μετά την ατμόσφαιρα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε έπειτα από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έφθασε η ώρα των αποφάσεων, ενώ η κυβέρνηση δείχνει και πάλι να ακροβατεί ανάμεσα στη «συμφωνία» και στη «ρήξη» με τους εταίρους.
Είναι μία ακόμη «μπλόφα» στη διαπραγμάτευση, πρόκειται για επικοινωνιακή τακτική ώστε να καταγραφούν οι κομματικές αντιδράσεις ή απλούστατα ακόμη δεν έχει αποκρυσταλλωθεί η κυβερνητική οικονομική πολιτική;
Το αναπάντητο αυτό ερώτημα δημιουργεί ανασφάλεια, επιτείνει την αγωνία, καθώς η χώρα που αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα ρευστότητας βρίσκεται στον «αναπνευστήρα» των εταίρων και της ΕΚΤ.
Ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να προτείνει φόρο στον «αδήλωτο πλούτο» με συντελεστή 30%-40% και μικρό φόρο «υγείας» στα προϊόντα με αυξημένα λιπαρά και ζάχαρη (όπως στις ΗΠΑ) και να αποδέχεται κατάργηση εκπτώσεων στον ΦΠΑ μόνο για τα νησιά (όπως σε Μύκονο και Σαντορίνη) αν απειλείται η συμφωνία με ναυάγιο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα την Παρασκευή το βράδυ έφθασε στις Βρυξέλλες κυβερνητικό κλιμάκιο με τους Γιώργο Χουλιαράκη, Νίκο Θεοχαράκη και Ελενα Παναρίτη για να παρουσιάσει στο Bruselles Group, δηλαδή στους εκπροσώπους ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕSM, πακέτο κοστολογημένων προτάσεων και φορολογικών μέτρων που θα αποδώσουν εφέτος 3,2 δισ. ευρώ.
Ετσι εκτιμάται ότι θα κλείσει η «τρύπα» στον τρέχοντα προϋπολογισμό και θα επιτευχθεί στο τέλος του έτους πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ.
Τα έσοδα από τη «ρύθμιση εξπρές» με διαγραφή προσαυξήσεων δεν βοήθησαν καθώς κινήθηκαν κάτω από 200 εκατ. ευρώ και πλέον η προσοχή στρέφεται στη ρύθμιση των οφειλών σε 100 δόσεις. Από την πρώτη ανάγνωση των μέτρων κύκλοι των Βρυξελλών έλεγαν ότι κρίνονται «μη ρεαλιστικά».
Με τα βήματα αυτά και τις παράλληλες συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων που θα βρίσκονται στην Αθήνα ως και την ερχόμενη Πέμπτη υπάρχουν πιθανότητες να κλείσει η αξιολόγηση της οικονομίας (το review) στη βάση των εκκρεμοτήτων του εγγράφου της τρόικας της 10ης Δεκεμβρίου, το οποίο άλλωστε υπέδειξε ως κοινό έδαφος συζήτησης η γερμανίδα καγκελάριος.
Κατά τις πληροφορίες, σε αυτό το έγγραφο η ελληνική πλευρά σημείωσε τα μέτρα που αποδέχθηκε –μέτρα για την άμεση απόδοση του ΦΠΑ, όπου χάνονται ετησίως άνω των 9 δισ. ευρώ, ανεξαρτησία της φορολογικής διοίκησης, περιορισμός δαπανών για να εξασφαλιστεί η αρχή των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών –και υπέβαλε χρονοδιάγραμμα με τα νομοσχέδια που θα φέρει στη Βουλή ως τον Ιούνιο.
Τα μέτρα που αρνήθηκε (και καλείται τώρα να υποβάλει εναλλακτικά τις δικές της προτάσεις), οι «κόκκινες γραμμές» κατά τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, είναι:
–Η απαίτηση για μείωση κατά 90% (!) των επικουρικών συντάξεων που απορρίφθηκε χωρίς καν να συζητηθεί.
–Η περαιτέρω απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων (ομαδικές απολύσεις κ.τ.λ.).
–Η αύξηση συντελεστών του ΦΠΑ, αν και οι ξένοι επιμένουν για την κατάργηση της έκπτωσης 30% στα νησιά Μύκονο, Σαντορίνη κ.α., θέση την οποία άλλωστε υποστηρίζει και η μισή κυβέρνηση.
Η ελληνική πλευρά θα δεσμευθεί για την εφαρμογή ηλεκτρονικών συστημάτων απόδοσης του ΦΠΑ, στοιχείο που προϋποθέτει την υποχρεωτική χρήση του πλαστικού χρήματος. Σήμερα το όριο υποχρεωτικών συναλλαγών με κάρτες είναι τα 300 ευρώ, το οποίο θα κατεβεί στα 100 ή και 50 ευρώ. Το μέτρο θα συνδυαστεί με τη λοταρία των αποδείξεων (όπως γίνεται στην Πορτογαλία) και μέτρα ελέγχου της αγοράς.
Φόρος στον αδήλωτο πλούτο


Το μέτρο που προετοιμάζεται εντατικά είναι η φορολόγηση του αδήλωτου πλούτου. Αυτό όμως προϋποθέτει να καταγραφούν τα δηλωθέντα εισοδήματα τουλάχιστον της τελευταίας πενταετίας και να διασταυρωθούν με τις αδικαιολόγητες και αδήλωτες καταθέσεις που φυγαδεύθηκαν στο εξωτερικό (λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Τράπεζας της Ελλάδος, Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος κ.τ.λ.).
Η πρόταση που υπάρχει είναι να θεωρηθούν οι διαφορές «τεκμήριο πλούτου», να φορολογηθούν με υψηλό συντελεστή (30% ή και 40%), αλλά να δίνεται το δικαίωμα στους φορολογουμένους να προσβάλλουν την απόφαση αν μπορούν να δικαιολογήσουν τα ποσά.
Συμφωνία υπάρχει στα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που θα ανακοινωθούν για το λαθρεμπόριο των καυσίμων και των τσιγάρων σε συνδυασμό με αυξήσεις της φορολογίας του καπνού.
Εσοδα προσδοκά η κυβέρνηση από τις άδειες και τη φορολογία των κερδών του ιντερνετικού στοιχήματος και από τις άδειες για τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας προς «Το Βήμα» δήλωσε:

«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται ώρα με την ώρα. Δεν πρόκειται να υπάρξουν υφεσιακά μέτρα ούτε αύξηση συντελεστών ΦΠΑ.

Αντιθέτως, να περιμένετε αλλαγές στον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ ως τον Ιούνιο και διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Είπαμε, δεν πρόκειται να δείτε υφεσιακά μέτρα.

Αντιθέτως, παρουσιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που θα μας επιτρέψει να έχουμε το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,5% του ΑΕΠ, αν φυσικά επιλυθεί έγκαιρα το πρόβλημα ρευστότητας της οικονομίας. Γνωρίζετε ότι έχουμε μια θηλιά στον λαιμό μας».
Κοινό έδαφος βρέθηκε στις ιδιωτικοποιήσεις και συμφωνήθηκε να προχωρήσει η παραχώρηση των αεροδρομίων με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να μην ακυρώνονται με αποφάσεις του ΣτΕ, όπως συνέβη στον Αστέρα της Βουλιαγμένης, ενώ τα έσοδα θα κατανέμονται μεταξύ εξυπηρέτησης του χρέους και αναγκών του ασφαλιστικού συστήματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ