Πολλές προσδοκίες για εναλλακτική χρηματοδότηση έχουν καλλιεργηθεί σε σχέση με τη Ρωσία, την οποία αναμένεται να επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός στις 8 Απριλίου. Στην πιθανή ρωσική βοήθεια είχε αναφερθεί ήδη από την αρχή της θητείας της νέας κυβέρνησης ο Πάνος Καμμένος. «Εχω πολύ καλή σχέση με τη Ρωσία. Συζητάμε με τους Ρώσους για το Plan B. Σκέφτονται να άρουν το εμπάργκο στα ελληνικά προϊόντα και να ξαναρχίσουν τις εισαγωγές» είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του.
Το δεύτερο σημείο της δήλωσης Καμμένου έχει περισσότερες πιθανότητες υλοποίησης από το πρώτο, καθώς η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Εποπτείας ανακοίνωσε ότι επιθεωρητές της θα ξεκινήσουν, σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές, στις 6 Απριλίου ελέγχους μονάδων μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις αν οι εξαγωγές αρχίσουν και πάλι.
Επισήμως η κυβέρνηση αρνείται ότι εξετάζει ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τη Μόσχα. Ο Πρωθυπουργός είχε αναφερθεί σχετικά στην επίσκεψή του στην Κύπρο. Ο Γιάνης Βαρουφάκης το είχε αποκλείσει κατά την επίσκεψή του στο Βερολίνο, ενώ σε ανάλογο κλίμα είχαν κινηθεί δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη. Ο δε υφυπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Σεργκέι Στορτσάρκ είχε πει ότι δεν έχουν προβλεφθεί πόροι για κάτι τέτοιο στον νόμο περί προϋπολογισμού. Ο μύθος μιας γενναίας οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία είχε άλλωστε καλλιεργηθεί πάλι στις αρχές του 2010, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε συναντηθεί με τον τότε πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ολοι όμως θυμούνται ότι σε δηλώσεις του την ίδια ημέρα ο πρώην ένοικος του Κρεμλίνου αποκάλυψε ότι συνέστησε στον έλληνα πρωθυπουργό να προσφύγει στο ΔΝΤ ή στην Παγκόσμια Τράπεζα για βοήθεια.
Κατά ορισμένους, υπάρχουν και πιο «ριψοκίνδυνες» λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν πιθανή βοήθεια από την Τεχεράνη, στην οποία φέρεται να μετέβη πρόσφατα ο Γιώργος Τσίπρας, ξάδελφος του Πρωθυπουργού και σύμβουλος του κ. Κοτζιά. Το ταξίδι όντως πραγματοποιήθηκε, αλλά το καλύπτει πέπλο μυστηρίου –για ευνόητους λόγους.
Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι στην παρούσα συγκυρία, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαπραγματεύονται ευθέως με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, μια τέτοια κίνηση ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Επιπλέον, με την Τεχεράνη αποκλεισμένη λόγω των κυρώσεων, μελλοντική συμμετοχή της σε εκδόσεις εντόκων γραμματίων θα έπρεπε να περάσει από «εξωτικούς διαύλους» που θα κινητοποιούσαν το ενδιαφέρον ξένων κύκλων. Και φυσικά ήδη έχει προκαλέσει ανησυχία σε ξένους διπλωμάτες από χώρες που διάκεινται τουλάχιστον επιφυλακτικά έναντι της Τεχεράνης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ