Πολλαπλά εκτεθειμένος ηθικά και πολιτικά παραμένει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρά τη στήριξη που του παρέχει η κυβέρνηση. Ο κ. Κατρούγκαλος επιμένει να θεωρεί ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του υπουργού που νομοθετεί και του δικηγόρου που αναλαμβάνει υποθέσεις για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του. Χωρίς καμία αναστολή ανέλαβε το συγκεκριμένο υπουργείο –και όχι κάποιο άλλο για το οποίο δεν θα υπήρχε ασυμβίβαστο –με το οποίο βρίσκεται σε αντιδικία για σωρεία υποθέσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και σήμερα το πελατειακό σύστημα που οργάνωνε επί χρόνια ο Γ. Κατρούγκαλος προκειμένου να εξυπηρετεί δημοσίους υπαλλήλους που αποφάσιζαν να στραφούν κατά του Δημοσίου. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του υπουργού πως έχει αναστείλει πλήρως τη δικηγορική του ιδιότητα από την ημέρα που ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα, τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» αποδεικνύουν ότι ο κ. Κατρούγκαλος εξακολουθεί να εξυπηρετεί και τις δύο εταιρείες των οποίων υπήρξε στέλεχος. Από τις εταιρείες αυτές ο αναπληρωτής υπουργός προσέλαβε στο υπουργικό του γραφείο τέσσερις από τις πρώην συνεργάτιδές του, φροντίζοντας μάλιστα να συμπεριλάβει στις σχετικές αποφάσεις ότι θα μπορούν να ασκούν παράλληλα και τη δικηγορία. Το ζήτημα είναι αν η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός εξακολουθούν να στηρίζουν τον υπουργό τους, ο οποίος με την πρακτική που ακολουθεί εγείρει μεγάλα ζητήματα ηθικής τάξης, που προβληματίζουν ακόμη και τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
Οπως είναι γνωστό, ο κ. Κατρούγκαλος ορκίστηκε υπουργός στις 28 Ιανουαρίου και όπως έχει δηλώσει ο ίδιος τρεις εβδομάδες αργότερα διέλυσε τη δικηγορική εταιρεία «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες», την οποία ίδρυσε τον Ιούνιο του 2014, όταν εξελέγη ευρωβουλευτής. Ως τότε ήταν στέλεχος της εταιρείας «Παπακωνσταντίνου, Κατρούγκαλος, Χλέπας και Συνεργάτες» που είχε ως τις ευρωεκλογές εξασφαλίσει με συμφωνητικά μεγάλο μέρος των διεκδικήσεων υπαλλήλων του Δημοσίου που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και διεκδικούν ακόμη και σήμερα την επαναπρόσληψή τους. Οπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός, αποχώρησε από την εταιρεία επειδή διαχειριζόταν «βαριές υποθέσεις κατά του Δημοσίου».
Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», ο κ. Κατρούγκαλος μπορεί να έχει αναστείλει τη δικηγορική του ιδιότητα, αλλά έχει επινοήσει μια σειρά από τρόπους ώστε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και των δύο πρώην εταιρειών του. Παράλληλα είχαν φροντίσει ο ίδιος ο υπουργός και οι συνεργάτες του να συσκοτίσουν κάθε έρευνα που επιχείρησε «Το Βήμα», ακόμη και από τα δημόσια αρχεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο κ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι ζητεί από τον ΔΣΑ να δοθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο όλα τα στοιχεία που αφορούν τον ίδιο και τη μέχρι πρότινος εταιρεία του. Οταν όμως «Το Βήμα» ζήτησε τα σχετικά στοιχεία, πληροφορήθηκε από τον ΔΣΑ ότι η συγκατάθεση του κ. Κατρούγκαλου αφορά μόνο αυτά που υπέγραψε με τη νέα του εταιρεία, τα οποία είναι τα 22 συμφωνητικά για «μισθολογικές διαφορές», όπως ο ίδιος υποστηρίζει και κατέθεσε δύο ημέρες μετά την ανάληψη των υπουργικών του καθηκόντων. Πρόκειται δε για πανομοιότυπα συμφωνητικά με αυτό το οποίο αποκάλυψε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή και ο ίδιος αρχικώς αποκαλούσε «πλαστό και χαλκευμένο».
Τα 22 συμφωνητικά κοινοποιήθηκαν στο «Βήμα» κατόπιν σχετικής αιτήσεως, αφού προηγουμένως διαγράφηκαν όλα τα στοιχεία των αντισυμβαλλομένων για λόγους προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ετσι στάθηκε αδύνατον να διαπιστωθεί ποιοι ήταν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι και τι αξιώσεις έχουν από το Δημόσιο. Οπως προκύπτει όμως από επιστολή των εργαζομένων του Ναυστάθμου Ελευσίνας, ορισμένοι εξ αυτών έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, ενώ ο υπουργός έχει δηλώσει ότι εξακολουθούν να υπηρετούν στο Δημόσιο.
Για όλα τα υπόλοιπα, οι συνεργάτες του κ. Κατρούγκαλου στα δύο δικηγορικά γραφεία φρόντισαν να επιβάλουν απόλυτο σκοτάδι. Την ίδια στιγμή που ο υπουργός δήλωνε ότι έδωσε εντολή να δημοσιοποιηθούν από τον ΔΣΑ όλα τα στοιχεία που τον αφορούν, οι συνεργάτες του απαγόρευσαν τη δημοσιοποίηση ακόμη και στοιχείων που θεωρούνται δημόσια. Οπως προκύπτει σαφώς από σχετική απάντηση του προέδρου του ΔΣΑ Β. Αλεξανδρή, οι συνεργάτες του κ. Κατρούγκαλου αρνήθηκαν να παράσχουν τη σχετική συγκατάθεσή τους και έτσι δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν ούτε ακόμη τα ονόματα των δικηγόρων που μετέχουν στις δύο εταιρείες. «Το Βήμα» όμως κατόρθωσε να ταυτοποιήσει τους περισσότερους από αυτούς, με μια μεθοδική έρευνα της δραστηριότητάς τους στο Διαδίκτυο.
Με τις κινήσεις αυτές κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει με επίσημα στοιχεία ποια φυσικά πρόσωπα μετέχουν σήμερα ή συμμετείχαν στο παρελθόν στις δύο εταιρείες για να εξακριβωθεί αν με κάποιον τρόπο ο υπουργός εξακολουθεί να τα στηρίζει ή ακόμη και να τα ευνοεί.
Γιατί γίνονται όλα αυτά; Για να μην επιβεβαιωθούν και επισήμως τα τεράστια ζητήματα ηθικής τάξεως που αποκαλύπτονται από τις πρώτες πράξεις του κ. Κατρούγκαλου ως αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ιδού λοιπόν τι έχει συμβεί από τότε που ο Πρωθυπουργός ανέθεσε στον κ. Κατρούγκαλο το αξίωμα του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
  • Με απόφαση του κ. Κατρούγκαλου που έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ στις 19 Μαρτίου 2015 προσλαμβάνονται στο γραφείο του, σε θέσεις ειδικών συμβούλων, τρεις συνεργάτιδές του, τις οποίες είχε υπαλλήλους στα δύο δικηγορικά γραφεία του. Πρόκειται για τις κυρίες Δάφνη Ακουμιανάκη, Ανδριανή Ζωμένου και Αγγελική Μηλιάκου, οι οποίες τον ακολουθούν από τότε που ο κ. Κατρούγκαλος ως καθηγητής παρακολουθούσε τα διδακτορικά τους. Από τις τρεις αυτές δικηγόρους, τουλάχιστον οι δύο υπήρξαν αποδεδειγμένα στελέχη της πρώτης εταιρείας του κ. Κατρούγκαλου, ενώ και η τρίτη υπήρξε επί χρόνια συνεργάτιδά του. Ακόμη και με την απόφασή του αυτή δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα αν στην τελευταία παράγραφό της δεν ανέφερε: «Οι ανωτέρω εξαιρούνται από την αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος και τους επιτρέπεται παράλληλα με τα καθήκοντα του ειδικού συμβούλου να ασκούν και το επάγγελμα του δικηγόρου».
Με λίγα λόγια ο κ. Κατρούγκαλος προσλαμβάνει στο γραφείο του τρεις δικηγόρους από τις δικηγορικές του εταιρείες, επιτρέποντάς τους ταυτόχρονα να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους!
  • Με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της Κοινωνίας της Πληροφορίας (φορέας εποπτευόμενος από το υπουργείο του κ. Κατρούγκαλου) προσλαμβάνεται με απευθείας ανάθεση ως εξωτερικός συνεργάτης η δικηγόρος Σοφία Βέργα, με μισθό 2.000 ευρώ + ΦΠΑ. Η συγκεκριμένη δικηγόρος είναι εκείνη που είχε αναλάβει την υπόθεση των μισθολογικών διαφορών των εργαζομένων του Ναυστάθμου Ελευσίνας και βρισκόταν στη νέα εταιρεία του κ. Κατρούγκαλου τουλάχιστον ως τα τέλη Ιανουαρίου.
  • Ως και σήμερα, τα τηλέφωνα της εταιρείας «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες» που υποτίθεται ότι διαλύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου λειτουργούν κανονικά, όπως και τα γραφεία της εταιρείας στην οδό Λυκαβηττού και απλώς αφαιρέθηκε η σχετική πινακίδα από την είσοδο. Την ευθύνη λειτουργίας τους έχει η δικηγόρος Αικατερίνη Λαϊνά, η οποία μάλιστα χειρίζεται και τις υποθέσεις των δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ που κατέφυγαν στο ΣτΕ αρνούμενοι να συμμορφωθούν με τα αιτήματα αποστολής του προσωπικού τους στο υπουργείο Εσωτερικών. («Το Βήμα» έχει στην κατοχή του σχετικές αποφάσεις των δήμων Λάρισας, Λαυρεωτικής, Αρτας και Χαλανδρίου, αλλά και τις αμοιβές που ενέκριναν ορισμένοι εξ αυτών, ακόμη και μετά την ημερομηνία υπουργοποίησης του κ. Κατρούγκαλου.)
  • Η αρχική εταιρεία του κ. Κατρούγκαλου («Παπακωνσταντίνου, Κατρούγκαλος, Χλέπας και Συνεργάτες») συνεχίζει κανονικά τη διαδικασία ανάκλησης των διαθεσίμων υπαλλήλων, με τη φίρμα να κυκλοφορεί αναλλοίωτη σε όλα τα δικόγραφα, παρά την αποχώρηση του κ. Κατρούγκαλου. Η εταιρεία αυτή κατέθεσε στις 9 Φεβρουαρίου στο υπουργείο Εσωτερικών δύο πράξεις του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, για δύο δίκες 30 διαθεσίμων υπαλλήλων (δημοτικών αστυνομικών) που θα διεξαχθούν στις 2 Απριλίου. Και στις δύο το όνομα του κ. Κατρούγκαλου υπάρχει κανονικά, καθώς οι σχετικές αιτήσεις είχαν κατατεθεί από τον Νοέμβριο του 2013.
Αλλά είναι σαφές ότι οι υποθέσεις αυτές εισάγονται πλέον στα δικαστήρια, φέροντας και το όνομα του υπουργού, παρότι γι’ αυτό δεν ευθύνεται ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και η πρώην εταιρεία του.
  • Αλλη μία τοποθέτηση έγινε προ ημερών στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία δεν έχει μεν σχέση με την υπόθεση, αλλά ίσως εξηγεί τη στήριξη που έχει ο κ. Κατρούγκαλος από το Μέγαρο Μαξίμου. Πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης αναλαμβάνει η συνταγματολόγος Ιφιγένεια Καμτσίδου. Για όσους δεν γνωρίζουν, η κυρία Καμτσίδου είναι η σύντροφος του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ν. Παρασκευόπουλου.
Βροχή καταγγελιών
Το ρεπορτάζ του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής προκάλεσε σάλο αλλά και κίνημα από δικηγόρους, πανεπιστημιακούς και υπαλλήλους του Δημοσίου που ζητούν την κάθαρση του δικηγορικού επαγγέλματος από όσους εκμεταλλεύονται πολιτικά τα προβλήματα εργαζομένων για να αποκτήσουν πελατεία.
Οι καταγγελίες που έφθασαν στο «Βήμα» για τον αναπληρωτή υπουργό είναι πάρα πολλές και στάθηκε αδύνατον να διασταυρωθούν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας.
Για ορισμένες από αυτές όμως «Το Βήμα» έχει ήδη στη διάθεσή του τα σχετικά έγγραφα που επιβεβαιώνουν ότι ο κ. Κατρούγκαλος από τη μία εμφανιζόταν ως υπέρμαχος του δημοσίου συμφέροντος και από την άλλη εξακολουθεί να αντιδικεί με το Δημόσιο μέσω των συνεργατών του ακόμη και σήμερα, ενώ ο ίδιος ως υπουργός νομοθετεί για θέματα που διαχειριζόταν ως δικηγόρος.
Αντίστοιχες πράξεις κατηγορείται ότι έκανε και στο παρελθόν. Συγκεκριμένα:
  • Εχει αναλάβει εργολαβικά το γραφείο του σχεδόν όλους τους δήμους που αρνήθηκαν να αποστείλουν στο υπουργείο Εσωτερικών τα σχετικά στοιχεία των υπαλλήλων τους των οποίων οι συμβάσεις μετατράπηκαν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Μάλιστα για τους δήμους Λάρισας και Αρχαίας Ολυμπίας ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίζεται να έχει εισπράξει και αμοιβή, όπως προκύπτει από σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
  • Την ίδια στιγμή που υπηρετούσε στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Β. Κουλαϊδή (διορίστηκε στις 26.7.2011, ενώ ο υπουργός δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αποχώρησε από το υπουργείο το 2002), εκπροσωπούσε ταυτόχρονα και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδας στην αίτηση ακύρωσης απόφασης του υπουργείου για απόκτηση απολυτηρίου Λυκείου με ενδοσχολικές εξετάσεις.
  • Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Τεχνικών Υπαλλήλων Ελλάδος που δημοσιεύθηκε στον Τύπο τον Ιούλιο του 2006, ο κ. Κατρούγκαλος εμφανίστηκε ως μεσολαβητής – διαιτητής στον ΟΜΕΔ για την υπογραφή ΣΣΕ και κατά τη διαδικασία ομολόγησε ότι ήταν ταυτόχρονα νομικός σύμβουλος σε μεγάλη τεχνική επιχείρηση του κλάδου αυτού, παίρνοντας σαφώς το μέρος των εργοδοτών!
Εξαφανίστηκαν τα συμφωνητικά

Παρά τις επανειλημμένες τηλεοπτικές εμφανίσεις και ανακοινώσεις του κ. Κατρούγκαλου δεν έχουν ακόμη απαντηθεί ορισμένα βασικά ερωτήματα που δημιουργήθηκαν μετά την αποκάλυψη των σχετικών στοιχείων.
1. Γιατί ο υπουργός δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα τα εργολαβικά συμφωνητικά που έχει υπογράψει, όπως ο ίδιος έχει ομολογήσει, με περίπου 20 σχολικούς φύλακες; Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στο Mega είχε δεσμευθεί ότι θα τα αναρτήσει αυθημερόν στη σελίδα του στο Facebook αλλά δεν έκανε το παραμικρό. Δικηγορικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι δεν το πράττει για να μην αποκαλυφθεί πως έχει υπογράψει πολύ περισσότερα, με διαφορετικούς οικονομικούς όρους το καθένα, όπως και με δημοτικούς αστυνομικούς ή με διοικητικούς υπαλλήλους του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ τους οποίους έχει σταθερά πελάτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λάρισα, Κατερίνη και ενδεχομένως και σε άλλες πόλεις.
2. Από τα στοιχεία του ΔΣΑ προκύπτει ότι η εταιρεία «Κατρούγκαλος και Συνεργάτες» από τις 25 Ιουλίου που συγκροτήθηκε ως το τέλος του 2014 είχε μηδενική δραστηριότητα. Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι το ίδιο διάστημα είχε τζίρο 18.000 ευρώ. Πώς προέκυψαν αυτά τα έσοδα; Σε ποιους άλλους δικηγορικούς συλλόγους έχουν κατατεθεί συμφωνητικά και τι αφορούν;
3. Για όλες αυτές τις υποθέσεις οι δικηγορικές εταιρείες του κ. Κατρούγκαλου εισέπρατταν από τους υπαλλήλους που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα προκαταβολές, που άλλες κατέληγαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρειών και άλλες σε τραπεζικούς λογαριασμούς των μετόχων. Εχει βεβαιωθεί από τις αρμόδιες Αρχές ότι για όλες αυτές τις αμοιβές έχουν κοπεί τα νόμιμα παραστατικά;

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ