Στάση αναμονής τηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι της λίστας των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων που θα προτείνει στους θεσμικούς πιστωτές, ενώ από το περιεχόμενο της θα εξαρτηθεί και η γραμμή που θα κρατήσει στη Βουλή κατά την συζήτηση και την ψηφοφορία.

Στην πρώτη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ που έγινε το πρωί της Παρασκευής υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά έγινε εκτενής συζήτηση επί δίωρο για την στρατηγική του κόμματος την επόμενη περίοδο.

Παράλληλα αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ψηφιστεί η επέκταση της δανειακής σύμβασης στη Βουλή, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει να την θέσει προς ψηφοφορία, κάτι όμως που είναι απίθανο καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν διαμηνύσει ότι απλά θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο.

Στον απόηχο της δημοσιοποίησης από τη ΝΔ της επέκτασης της δανειακής σύμβασης επί τετράμηνο με υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, ο κ. Σαμαράς είπε στα μέλη του 15μελούς οργάνου ότι η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα σε νέο μνημόνιο και προτεραιότητα για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η πραγματική οικονομία και η καθημερινότητα του πολίτη.

Στην ανάλυση που έγινε το κυρίαρχο συμπέρασμα ήταν ότι η κατάσταση στη χώρα τους τελευταίους δύο μήνες είναι ιδιαίτερα αρνητική και έγινε εκτενής συζήτηση για την πορεία της οικονομίας. Μάλιστα, από αρκετά στελέχη της ΝΔ έγινε αναφορά στην έλλειψη ρευστότητας, στην χρηματοδοτική ασφυξία, αλλά και στην γενικότερη αβεβαιότητα που υπάρχει και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. η παιδεία και η ασφάλεια του πολίτη.

Από τη ΝΔ πάντως, επαναφέρουν το ζήτημα ότι θα πρέπεινα έρθει η συμφωνία της επέκτασης της δανειακής στη Βουλή, όχι μόνο για ενημέρωση, αλλά και για ψήφιση, γιατί αλλιώς, όπως έλεγαν πηγές της Συγγρού, υποβαθμίζεται και το κοινοβούλιο, αλλά δεν υπάρχει και καμία δημοκρατική νομιμοποίηση αν δεν έρθει στο Κοινοβούλιο.

Επί της τελικής στάσης που θα τηρήσει η ΝΔ στο πακέτο των μέτρων που θα κατατεθεί στη Βουλή, μετά τη συμφωνία με τους θεσμικούς εταίρους, δεν υπάρχει σαφής απάντηση, ενώ οι απόψεις στο εσωτερικό του κόμματος διίστανται: από τη μια πλευρά υπάρχει μια ομάδα βουλευτών που τάσσονται υπέρ της καταψήφισης όποιου νομοσχεδίου φέρει η κυβέρνηση και από την άλλη πλευρά υπάρχει άλλη μια ομάδα βουλευτών που θεωρούν ότι η ΝΔ πρέπει να κινηθεί πιο συναινετικά και να στηρίξει στην παρούσα φάση την κυβέρνηση.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς είχε διευρυμένη συνάντηση με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων και παρόντες στα γραφεία της ΝΔ ήταν ο πρόεδρος τηςΕθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, ο πρόεδρος τουΣυνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών ΕπιχειρήσεωνΑνδρέας Ανδρεάδης, οΠρόεδρος του ΕΒΕΑκαι τηςΚεντρικής Ένωσης ΕπιμελητηρίωνΚωνσταντίνος Μιχάλος και οπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών ΒιομηχανιώνΘεόδωρος Φέσσας.

Επίσης, αποφασίστηκε την προσεχή Δευτέρα, ο πρόεδρος της ΝΔ να επισκεφθεί τα μεταλλεία στις Σκουριές, σε μια συμβολική κίνηση, και να μιλήσει με τους εργαζομένους που διαμαρτύρονται. Ο κ. Σαμαράς προ ημερών είχε δεχθεί στα γραφεία της ΝΔ εκπροσώπους των εργαζομένων και η επικείμενη επίσκεψή του θα του δώσει την ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση του υπέρ των ιδιωτικών επενδύσεων στην Ελλάδα ως τη μόνη απάντηση στην ύφεση και την υψηλή ανεργία.

Τον πρόεδρο τη ΝΔ θα συνοδεύουν ο αρμόδιος τομεάρχης Σταύρος Καλαφάτης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Βρούτσης και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος.