Πρόσκληση να επισκεφθεί το Στέητ Ντιπάρτμεντ δέχθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο Νίκος Κοτζιάς. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με τον Τζον Κέρι μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου (μία από τις ημερομηνίες που εξετάζεται φέρεται να είναι η 22α Απριλίου) στην Ουάσιγκτον με πλήρη ατζέντα.

Η συνάντηση Κοτζιά – Κέρι επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για τη διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας της Ελλάδος σε μία κρίσιμη από γεωπολιτική άποψη περιοχή. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν συνομιλήσει τουλάχιστον δύο φορές στο τηλέφωνο μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, ενώ την Αθήνα έχουν επισκεφθεί άλλοι δύο αξιωματούχοι του Στέητ Ντιπάρτμεντ: πρώτα η Αμάντα Σλόουτ και πριν από λίγες ημέρες η Βικτόρια Νούλαντ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας. Σημειώνεται ότι η κυρία Νούλαντ συναντήθηκε κατά την παραμονή της στην ελληνική πρωτεύουσα και με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η Ουάσιγκτον επιθυμεί πάση θυσία να αποφευχθεί μία νέα κρίση στην ευρωζώνη η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει τόσο αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία όσο και γεωπολιτική αστάθεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προς τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, όπως το παρουσίασε «Το Βήμα» την περασμένη Κυριακή.

Οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, η έκρηξη του τζιχαντισμού και η συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία δημιουργούν για την αμερικανική κυβέρνηση μία βαριά ατζέντα που δεν πρέπει να επιβαρυνθεί

περαιτέρω. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί πάντως το ενδεχόμενο ο έλληνας υπουργός να συζητήσει με τον κ. Κέρι και την ελληνική σκέψη για μία διάσκεψη για τους χριστιανικούς πληθυσμούς στη Μέση Ανατολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κοτζιάς αναμένεται να συζητήσει και τα εθνικά θέματα. Στην κορυφή λογικά θα βρεθεί το Κυπριακό όπου με βάση όλες τις ενδείξεις θα αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις τον προσεχή Μάιο, μετά τις εκλογές στα Κατεχόμενα. Αυτό φυσικά προϋποθέτει την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» και τη μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX (σσ. λήγει στις 6 Απριλίου), ενώ η ιταλική εταιρεία ENI αναμένεται να σταματήσει τις έρευνές της για μερικούς μήνες.

Παράλληλα, οι Αμερικανοί προβλέπεται να σημειώσουν ότι στο Αιγαίο πρέπει να επικρατήσει ηρεμία και να αποφευχθούν εκατέρωθεν προκλητικές κινήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η προσπάθεια για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), αν και είναι ασαφές ποια μπορεί να είναι αυτά και πότε θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Η τουρκική πλευρά φαίνεται πάντως να δίνει προτεραιότητα στην εξεύρεση λύση στο ζήτημα των πεδίων βολής.

Τέλος, ο κ. Κέρι αναμένεται να ενδιαφερθεί για τις επιλογές της Αθήνας στο ενεργειακό τομέα, ενώ αναμφίβολα στο τραπέζι θα βρεθεί και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως συμμάχου στη ρωσο-ουκρανική κρίση.