Οι προσωπικές διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τις επικοινωνίες τους τις προηγούμενες ημέρες, για την ταχεία ολοκλήρωση της μεταρρυθμιστικής πρότασης της κυβέρνησης, δεν έχουν ανατρέψει τα δεδομένα.

Η πίεση προς την Αθήνα για την ταχύτερη δυνατή κατάθεση ενός πειστικού σχεδίου είναι έντονη με το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας να διογκώνεται.
Με αυτά τα δεδομένα, η πρόσφατη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του euroworking group ήταν απλώς «μία από τα ίδια», χωρίς τίποτε το συγκεκριμένο και κοστολογημένο εκ μέρους ελληνικής πλευράς και με τους τεχνοκράτες των κρατών μελών της ΟΝΕ να εκδηλώνουν για μία ακόμη φορά την δυασαρέσκειά τους για την ελληνική στάση.
Ενα από τα ερωτήματα που τίθενται τις τελευταίες ημέρες είναι ποιος έχει σε αυτή τη φάση την ευθύνη για την κατάρτιση της λίστας.
Η απάντηση από κυβερνητικούς κύκλους είναι πως η ευθύνη ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών, πλην όμως η φραστική αυτή διαβεβαίωση δεν συμφωνεί με την πραγματικότητα που θέλει τον Πρωθυπουργό να έχει πλέον τον πρώτο λόγο…
Υπό αυτές τις συνθήκες το προσεχές Σαββατιοκύριακο είναι μία κομβική χρονική στιγμή. Τότε αναμένεται να διαφανεί ποιοι κρατούν τους κεντρικούς ρόλους στο οικονομικό επιτελείο.
Σημειώνεται ότι το Σαββατοκύριακο επιστρέφει από το ταξίδι στο Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ι. Δραγασάκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει στους φακέλους του μια σειρά μεταρρυθμιστικές προτάσεις, οι οποίες έως τώρα παραμένουν στα συρτάρια.