Να στριμώξει πολιτικά την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχειρεί η ΝΔ και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να προβεί σε μια καθοριστική, για τον ίδιο, πολιτική κίνηση, δημοσιοποιώντας το κείμενο επέκτασης της δανειακής σύμβασης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε δημόσια δήλωση που έκανε το μεσημέρι της Πέμπτης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στον ελληνικό λαό και επί ενάμισι και πλέον μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή για ψήφιση, την απόφαση που η ίδια υπέγραψε για την επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Ο κ. Σαμαράς με τη φράση «η αλήθεια πλέον δεν κρύβεται» και τα «ψέματα έχουν κοντά ποδάρια» ανέφερε ότι το κείμενο της επέκτασης της σύμβασης έφθασε στα χέρια της ηγεσίας της ΝΔ και μάλιστα, όπως διευκρίνισε, ενυπόγραφο με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη. «Και όπως οφείλουμε, το δίνουμε στη δημοσιότητα. Μια που η Κυβέρνηση το κρύβει! Για να το δει κάθε Έλληνας πολίτης. Αλλά κυρίως για να καταλάβει ο κάθε Έλληνας πολίτης» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν καταθέτει προς ψήφιση τη συμφωνία στη Βουλή, διότι φοβάται την ψηφοφορία στη Βουλή και ιδιαίτερα τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, που τη στηρίζουν.

«Η Σύμβαση που υπέγραψε η παρούσα Κυβέρνηση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης. Για να πάρει, δηλαδή, παράταση τέσσερις επί πλέον μήνες… Όπως ακριβώς είχε κάνει και η δική μας Κυβέρνηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, για να πάρει τότε δύο μήνες παράταση» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και διευκρίνισε πως «η ορολογία, τότε και τώρα, είναι ταυτόσημη» και ότι οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται άρρηκτα με το Μνημόνιο.

«Συνεπώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όχι μόνο δεν το «έσκισε» το Μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε πως αυτό άλλωστε, επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με την οποία, το Μνημόνιο δεν λήγει! Και εξακολουθεί να υπάρχει, όσο υπάρχει Σύμβαση.

«Η δική μας, βέβαια, Κυβέρνηση, τη Σύμβαση αυτή την τελείωνε! Και μαζί της, επομένως, τελείωνε και το Μνημόνιο…Αλλά η νέα επέκταση της Σύμβασης τώρα, σημαίνει ασφαλώς και επέκταση του Μνημονίου…Και επίσης, όπου ψήφισαν πριν λίγες εβδομάδες τα ξένα κοινοβούλια στην Ευρώπη, για να εγκρίνουν τη Συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ψήφισαν με βάση αναφοράς το κείμενο που σας παρουσιάζουμε σήμερα…» υποστήριξε ο κ. Σαμαράς.

Επίσης, ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει ότι το υπάρχον Μνημόνιο συνεχίζεται, επιβεβαιώνεται πλήρως και από την υπόλοιπη Τρόικα – «θεσμούς» το λέμε τώρα, δηλ. από τις σχετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Και ας μη μας πουν, πως ούτε οι «θεσμοί» αυτοί ξέρουν να «διαβάζουν» τις συμφωνίες…» ανέφερε και συνέχισε: «Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο. Εκεί που η παρούσα επικαιροποίηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, προσθέτει ένα δυσμενές στοιχείο: Περιλαμβάνει την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), τα γνωστά ομόλογα ύψους 10,9 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «είναι από αυτά τα χρήματα που έρχεται τώρα η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει πίσω ένα μικρό μέρος, το 1,2 δισεκατομμύρια, που κακώς επέστρεψε. Και που τα ζητάει τώρα για να καλύψει πιεστικές ταμειακές της ανάγκες, που βέβαια, μέχρι πρόσφατα, είτε αγνοούσε, είτε δεν αποδεχόταν ότι υπάρχουν.

Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς είπε ότι μόλις πριν ένα μήνα η κυβέρνηση διαβεβαίωνε τους πάντες, ότι δεν χρειάζεται καθόλου τη δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων, που θα έπαιρνε η προηγούμενη κυβέρνηση. Και τώρα αγωνιά να εκταμιεύσει ένα οποιοδήποτε μικρό μέρος της, για να καλύψει πιεστικές ανάγκες ρευστότητας. Ώστε να περιορίσει τη στάση εσωτερικών πληρωμών, που δυστυχώς έχει επιβάλει.

«Είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα!Όλο αυτό το αλαλούμ και αυτές οι παλινωδίες, ήταν προφανώς μέρος της δήθεν «σκληρής και υπερήφανης διαπραγμάτευσης», που επικοινωνιακά πουλούσε η κυβέρνηση. Και που τώρα βέβαια προσπαθεί να «μαζέψει»…Αυτή είναι η αλήθεια! Την οποία οφείλει να γνωρίζει ο Ελληνικός λαός» τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να ασχοληθεί, επιτέλους με την ουσία, να περάσει από τη «δημιουργική ασάφεια» στην αντιμετώπιση της πραγματικότητας.

«Δημιουργική ασάφεια», σημαίνει πια «ανοικτά ψέματα» μέσα στη χώρα. Γιατί έξω, όλοι γνωρίζουν τι συμβαίνει…Να σταματήσει δηλαδή η κυβέρνηση τις παλινωδίες, τις καθυστερήσεις, τα παιχνίδια με τα συνθήματα και τα σύμβολα. Να επιδείξει αίσθημα ευθύνης. Και να εφαρμόσει άμεσα αυτά που η ίδια η κυβέρνηση υπέγραψε στις 20 Φεβρουαρίου» τόνισε και συμπλήρωσε: «Γιατί κάθε μέρα που περνά, η πραγματική οικονομία καταρρέει και – όπως το έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλαμβάνω συνεχώς – ο λογαριασμός για την κοινωνία μεγαλώνει».

Η αλήθεια κατά τη ΝΔ

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η σύμβαση που υπέγραψε η παρούσα Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Οικονομικών, και την οποία δημοσιοποίησε, με όλες τις υπογραφές των εμπλεκόμενων μερών είναι η 3η Τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement).

Σύμφωνα με τον συντονιστή Οικονομικών της ΝΔ και βουλευτή Φθιώτιδας Χρήστο Σταϊκούρα, η πρώτη σύμβαση ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2012, προκειμένου να περιληφθεί και η θετική Ευρωπαϊκή απόφαση για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του Ελληνικού δημοσίου χρέους, η δεύτερη ήταν στις 19 Δεκεμβρίου 2014, όταν και η προηγούμενη Κυβέρνηση ζήτησε την επέκταση της Σύμβασης για τους δύο πρώτους μήνες του 2015.

«Σύμβαση την οποία η προηγούμενη Κυβέρνηση έφερε, όχι μόνο για ενημέρωση και συζήτηση, αλλά και για ψήφιση και κύρωση στη Βουλή (Ν.4316/2014, Αρ. Φ. 270, 24 Δεκεμβρίου 2014). Κάτι που η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη πράξει. Και δεν θα πράξει. Γιατί θέλει να κρύψει την αλήθεια!

Και αυτή είναι ότι ζήτησε την επέκταση του Μνημονίου για άλλους τέσσερις μήνες…Άλλωστε, κι εμείς θα μπορούσαμε να μη φέρναμε την προηγούμενη επικαιροποίηση στη Βουλή, αλλά τη φέραμε. (Ν.4316/2014, Αρ. Φ. 270, 24 Δεκεμβρίου 2014, σελίδα 8266)» επισημαίνει η ΝΔ.

Κατά τον κ. Σταϊκούρα, το περιεχόμενο των επικαιροποιήσεων των Συμβάσεων είναι το ίδιο και οι δύο επικαιροποιήσεις διέπονται από το αγγλικό δίκαιο (σελ. 7) και εναποθέτουν, σε περίπτωση διαφοράς, την αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων στο Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου (σελ. 7).

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει, προσκομίζοντας και τα απαραίτητα έγγραφα, ότι οι δύο επικαιροποιήσεις αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραιτείται, αμετάκλητα και άνευ όρων, από οποιαδήποτε ασυλία της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστεί δικαιούχος, όσον αφορά στην ίδια ή τα περιουσιακά της στοιχεία και πως και οι δύο επικαιροποιήσεις συνδέονται με το «Μνημόνιο» – Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, της 15ης Μαρτίου 2012 (σελ. 1).

«Αυτό επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη δήλωση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και διευκρίνισε πως σύμφωνα με αυτή το Μνημόνιο δεν λήγει.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η θέση πως το υπάρχον Μνημόνιο συνεχίζεται, επιβεβαιώνεται και από τις ανακοινώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), μετά μάλιστα και την οριστικοποίηση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, που δήθεν, κατά την Κυβέρνηση, «τελείωσε» τα Μνημόνια.

Σε non paper που διανεμήθηκε από τη ΝΔ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή του ΔΝΤ, και αφού είχε υπογραφεί η Συμφωνία με τους εταίρους (23.02.2015), η αξιολόγηση θα γίνει στο πλαίσιο της 6ης επικαιροποίησης του τρέχοντος Μνημονίου (“concluding the 6th review of the Program”). Το ίδιο ισχύει και για την ΕΚΤ (24.02.2015), η οποία επίσης αναφέρει ότι η αξιολόγηση θα γίνει στη βάση του τρέχοντος Μνημονίου (“the basis for concluding the review will be the existing commitments in the current Memorandum of Understanding [MOU] and the Memorandum of Economic and Financial Policies [MEFP]”). Αλήθεια, ούτε αυτοί οι «θεσμοί» ξέρουν να «διαβάζουν» τις συμφωνίες;

Επίσης, η ΝΔ υπογραμμίζει ότι η παρούσα επικαιροποίηση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ περιλαμβάνει, σύμφωνα με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, και έναν πρόσθετο όρο: την επιστροφή προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) ομολόγων ύψους 10,9 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Και αυτό έκανε, λίγες ημέρες αργότερα, ο Υπουργός Οικονομικών (Απόφαση Αριθμ.ΥΠΟΙΚ 00248 ΕΞ 2015 ΕΜΠ, ΦΕΚ 292, 26 Φεβρουαρίου 2015). Σήμερα, έρχεται η Ελληνική Κυβέρνηση να ζητήσει πίσω ένα μικρό μέρος για να καλύψει τις πιεστικές ταμειακές ανάγκες που έχει η χώρα. Και τις οποίες, μέχρι πρόσφατα, αγνοούσε ή δεν αποδέχονταν. Αλλά ξαφνικά προέκυψαν…

Master Financial Assistance Facility Agreement

Τι απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς βρίσκεται σε πλήρες στρατηγικό αδιέξοδο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας ότι «τη μια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι, αρνούμενη να συμμορφωθεί με το μνημόνιο, διακινδυνεύει να ρίξει τη χώρα στα βράχια, ενώ από την άλλη την κατηγορεί ότι υπέγραψε μνημόνια και τα κρατάει κρυφά».

Ο κ. Σακελλαρίδης τονίζει ότι κατανοεί «την υπαρξιακή αγωνία του (κ. Σαμαρά) αλλά οι δήθεν αποκαλύψεις που έκανε σήμερα δεν πείθουν ούτε μικρά παιδιά» και επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση «επέκτεινε την προηγούμενη δανειακή σύμβαση» και ότι «το κείμενο που δήθεν αποκάλυψε ο κ. Σαμαράς ήταν αναρτημένο από το τέλος Φεβρουαρίου στο Διαδίκτυο».

«Ας μην ψάχνει για συνενόχους στην πολιτική του ο κ. Σαμαράς. Το «ουδείς αναμάρτητος» είναι αποκλειστικότητά του, αναφέρει ο κ. Σακελλαρίδης.

Και επισημαίνει:

«Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καλά ποιος διαπραγματεύεται σήμερα, για να προστατέψει τα συμφέροντα της χώρας και ποιος καραδοκεί στη γωνία και εύχεται να αποτύχει η εθνική προσπάθεια, μήπως και καταφέρει να διασωθεί στην ηγεσία του κόμματός του».

Τι ανταπαντά ο Κ. Καραγκούνης στον κυβερνητικό εκπρόσωπο

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κώστας Καραγκούνης, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Ο κ. Σακελλαρίδης το μόνο που κατάλαβε επιτέλους, είναι αυτό για το οποίο τους κατηγορούμε: Ότι έχουν υπογράψει μνημόνιο που το κρατάνε κρυφό και που δεν μπορούν να το εφαρμόσουν, γιατί φοβούνται τους δικούς τους.

Ως προς τις ανοησίες περί διαδικτύου, ακόμα και ο δικός τους αντιπρόεδρος της Βουλής, καθώς και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν ότι δεν υπάρχουν δικές τους υπογραφές στην επέκταση της συμφωνίας. Να όμως, που υπάρχουν και φαρδιές πλατιές μάλιστα.

Μέχρι σήμερα, υποστηρίζουν ότι δεν έχουν υπογράψει το μνημόνιο. Να που η σύμβαση συνδέεται ρητά και άμεσα με το μνημόνιο, πράγμα που το υπογραμμίζουν σε επιστολές τους και οι οργανισμοί της Τρόικας.

Ας τελειώσουν επιτέλους, τα πολλών ειδών ψέματά τους, γιατί η οικονομία μας δεν αντέχει άλλο.

Μαξίμου: Η ΝΔ προσπαθεί να εμπλέξει την χώρα στο μνημονιακό παρελθόν

«Αν είχαμε υπογράψει συνέχιση του Μνημονίου, τότε ποιος ο λόγος των διαπραγματεύσεων;» απαντούν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δίνοντας στη δημοσιότητα το ενυπόγραφο κείμενο της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, υποστήριξε ότι αποτελεί συνέχεια του μνημονίου.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση γιατί «επί ενάμισι μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε» και υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε» και «η νέα επέκταση της σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου».

Απαντώντας στον πρόεδρο τη ΝΔ κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν ότι «το Μνημόνιο τελείωσε στις 25 Ιανουαρίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε παράταση της δανειακής σύμβασης με βάση την απόφαση του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.»

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή «η διαπραγμάτευση γίνεται στη βάση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική πλευρά. Η λίστα αυτή δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, πολύ περισσότερο δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπής συντάξεων και μισθών καθώς και μέτρα περαιτέρω απορρύθμισης της αγοράς εργασίας» έλεγαν οι ίδιοι κύκλοι προσθέτοντας πως «η λίστα που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες θα είναι το επεξεργασμένο μεταρρυθμιστικό εθνικό σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης».

«Αν είχαμε υπογράψει συνέχιση του Μνημονίου, τότε ποιος ο λόγος των διαπραγματεύσεων; Η νέα ελληνική κυβέρνηση, απλά θα συνέχιζε να εφαρμόζει όσα της κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι φανερό σε όλους ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται –το αντίθετο. Θυμίζουμε τους νόμους που έχουν ψηφιστεί και αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες όφειλες –κι αυτό σε αντιδιαστολή με το mail Χαρδούβελη» προσθέτουν.

Οι ίδιες πηγές κατηγόρησαν τον κ. Σαμαρά ότι «στην ουσία κάνει αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια όταν έφτασαν στην Αθήνα» δηλαδή «θεωρούσαν πως στις 25 Ιανουαρίου δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στη χώρα». «Γι’ αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες και συγκλήθηκε η «επταμερής συνάντηση» στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Για να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της απόφασης 20ης Φεβρουαρίου. Και αυτό ακριβώς έγινε» συμπληρώνουν.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση να θέλει να συμβάλει στην προσπάθεια της κυβέρνησης προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία, καλό θα ήταν να μην προσπαθεί, έστω και μέσω ρητορικών σχημάτων, να εμπλέξει την χώρα στο μνημονιακό παρελθόν. Κατανοητή η δύναμη της συνήθειας, κατανοητή και η αδυναμία αντιπολίτευσης» καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές ζητώντας τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας «στις σημαντικές μέρες που είναι μπροστά μας».