Αν η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα του διχασμού, ο εσωτερικός αντίκτυπος των πρόσφατων συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος.
Η χθεσινή κοινή εμφάνιση του Πρωθυπουργού με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ έπειτα από την συνάντηση που είχαν στην έδρα της γερμανικής κυβέρνησης, από πολλές απόψεις συνιστά κομβικό σημείο στην θητεία του κ. Τσίπρα.
Με όρους ουσίας, ο Πρωθυπουργός ταξίδεψε στο Βερολίνο έχοντας ατύπως αποδεχθεί από την προηγούμενη εβδομάδα την λειτουργία ενός ευρωπαϊκού «διευθυντηρίου». Αυτό συνέβη αυτομάτως όταν ζήτησε την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών. Εξ ού και οι αντιδράσεις των πρωθυπουργών του Βελγίου και της Ιταλίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής.
Κατόπιν αυτού, από τη Δευτέρα το απόγευμα – και αφότου επιβεβαιώθηκε ότι ο κ. Τσίπρας είχε αποστείλει και επιστολή στην κυρία Μέρκελ – βρέθηκε στο Βερολίνο και σε επίπεδο ρητορικής έκανε μία εντυπωσιακή στροφή.
Μεταξύ των άλλων:
– παραδέχθηκε δημοσίως ότι το πρόγραμμα (σ.σ. το μνημόνιο) επέφερε μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή, αποφεύγοντας να το χαρακτηρίσει «αποτυχημένο» και απαριθμώντας στην συνέχεια τα δεινά που προκλήθηκαν (ανεργία, πλήγμα στην κοινωνική συνοχή κλπ.)
– υπογράμμισε ότι για τα δεινά της χώρας δεν φταίνε οι ξένοι, αλλά η ίδια η Ελλάδα
– διευκρίνισε ότι το ζήτημα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων έχουν ηθικό χαρακτήρα και απέφυγε να μιλήσει για οικονομικές αξιώσεις και εκκρεμότητες.
– αμφισβήτησε ότι μέλη της κυβέρνησής του τάσσονται υπέρ της κατάσχεσης γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και πάντως έκλεισε το θέμα ως προς την συγκεκριμένη πτυχή του, λέγοντας ότι «τίποτε από αυτά δεν ισχύει», ενώ εξήρε και την πολιτιστική προσφορά του Ινστιτούτου Γκαίτε.
– χαρακτήρισε «άδικο» το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του Spiegel, στο οποίο ένα φωτομοντάζ εμφανίζει την κυρία Μέρκελ στην Ακρόπολη, συνοδεία ναζί αξιωματικών.
Κατόπιν όλων αυτών και ενώ όλες οι πληροφορίες συνέκλιναν στο ότι ο κ. Τσίπρας ήταν διατεθειμένος να συζητήσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο στην Καγκελαρία, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα υποδεχθούν οι πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ όλες τις εξελίξεις και δηλώσεις.
Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ό,τι κι αν έχει συμφωνηθεί στο Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός αναζητεί τα στοιχεία εκείνα και τις λεπτομέρειες, με τις οποίες θα μπορέσει να κάμψει τις πιθανές ή ενδεχόμενες αντιδράσεις του Αριστερού Ρεύματος, έως ότου έλθεί κάτι προς ψήφιση στη Βουλή.
Από την άλλη πλευρά, η αλλαγή ρητορικής και η εμφανής μεταστροφή των διαθέσεων του κ. Τσίπρα, κατά κάποιους ερμηνεύεται και ως προάγγελος γενικότερων πολιτικών αναδιατάξεων.
Αλλοι πάλι παρατήρησαν ότι όλα αυτά τα στοιχεία μεταστροφής δεν παρατηρήθηκαν σε αξιοσημείωτες δόσεις στην συμπεριφορά και τις δηλώσεις της γερμανίδας καγκελαρίου…