Συνάντηση είχαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον κ. Τσίπρα, ο οποίος έφτασε λίγο μετά τις 17:00 στο Βερολίνο, συνοδεύουν ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνωνκαι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Euroworking Group Γιώργος Χουλιαράκης .

Κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Τσίπρα

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τον καλύτερο τρόπο και με αμοιβαία εκτίμηση», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο με τον έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Θα πρέπει τα οικονομικά στοιχεία να είναι σαφή και αυτό πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης των «ΝΕΩΝ» στο Βερολίνο Βούλας Κεχαγιά, η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε: «Εκπροσωπώ ένα μόνο από τα κράτη του ευρώ. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Eurogroup, μετά την αξιολόγηση των θεσμών. Δεν μπορώ να υποσχεθώ κάτι σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα».

«Αποτέλεσμα σήμερα μην περιμένετε» ξεκαθάρισε η Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε θέμα δικαστικής συνδρομής από τη Γερμανία για την υπόθεση Siemens, αλλά και θέμα γερμανικών επανορθώσεων και κατοχικού δανείου.

Αναφερόμενη στις πολεμικές αποζημιώσεις που διεκδικεί η Ελλάδα από τη Γερμανία, η Ανγκελα Μέρκελ είπε: «Από πολιτικής πλευράς το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων για την Γερμανία έχει λυθεί».

Αμέσως μετά, όμως, πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε πόσο υπέφεραν οι Ελληνες από το ναζιστικό καθεστώς. Δεν αγνοούμε το θέμα των αποζημιώσεων. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα».

Η Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε πνεύμα εμπιστοσύνης.

Σημείο εκκίνησης αποτελεί η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ και τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της επιμήκυνσης του προγράμματος.

Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία και να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει, αλλά οι θεσμοί.

«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κ.λπ.», δήλωσε η καγκελάριος και, αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.

«Και οι δύο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Τσίπρας: «Οι Ελληνες δεν είναι τεμπέληδες, και οι Γερμανοί δεν ευθύνονται για τα δεινά μας»

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «γόνιμη συνάντηση» με την Ανγκελα Μέρκελ. «Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος από τον διάλογο για τη γεφύρωση των διαφορών όπου υπάρχουν», πρόσθεσε.

«Προτεραιότητα είναι να σπάσουν τα στερεότυπα: ούτε οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για όλα τα δεινά της Ελλάδας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ήρθα για να ζητήσω οικονομική βοήθεια αλλά για να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις. Η συνάντησή μας μπορεί να βοηθήσει σε αυτό» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Θέλουμε τη βοήθεια της Γερμανίας για την καταπολέμηση διαφθοράς με πρώτη πρωτοβουλία τη δικαστική συνδρομή για τα πεπραγμένα της Siemens» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη σεβασμού όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας.

Ο κ. Τσίπρας, που επανέλαβε ότι δεν αποτέλεσε «success story» το πρόγραμμα διάσωσης, σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής αλλά και τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών.

Ως προτεραιότητες, ο κ. Τσίπρας έθεσε:

– το σπάσιμο των εκατέρωθεν προκαταλήψεων π.χ. ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί υπεύθυνοι για τα δεινά της Ελλάδας

– την από κοινού προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς, όπως η συνδρομή του Βερολίνου για υποθέσεις όπως της Siemens

– την επίλυση διαφορών του παρελθόντος που «ρίχνουν σκιές», όπως το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων.

Η υποδοχή

Ο έλληνας Πρωθυπουργός έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τη γερμανίδα καγκελάριο.

Μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων, οι δύο ηγέτες επιθεώρησαν το τιμητικό άγημα και αμέσως μετά άρχισε η κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου ακολούθησε γεύμα εργασίας, στο οποίο εκτός από τους δύο ηγέτες θα πάρουν μέρος και πέντε συνεργάτες από κάθε πλευρά.

Συγκέντρωση για την ελληνογερμανική φιλία

Την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, αλλά και την στήριξή τους προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν εκατοντάδες συγκεντρωμένοι έξω από την Καγκελαρία, καιενώ αναμένονταν η άφιξη του έλληνα Πρωθυπουργού. Τη συγκέντρωση οργάνωσε το αριστερό κόμμα Die Linke.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, είχαν αναρτήσει πανό και ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί, ακόμη και όταν ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ επιθεωρούσαν το τιμητικό άγημα.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «Η Γερμανία αγαπά την Ελλάδα».