Μία νέα διορία για την κατάθεση συγκεκριμένου σχεδίου μεταρρυθμίσεων, φαίνεται πως δίδεται στην ελληνική κυβέρνηση, έπειτα από την επταμερή συνάντηση των Βρυξελλών στην οποία έλαβαν μέρος η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ καιο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο της ΕΕ, η συζήτηση με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν ειλικρινής και υπήρξαν ενδείξεις σύγκλισης σε επίπεδο διαδικασίας αλλά όχι συνολική ταύτιση απόψεων.

Από πλευράς Μέρκελ και Ολάντ επισημάνθηκε στον Πρωθυπουργό η ανάγκη ταχείας εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, προκειμένου να εκταμιευθούν τα 1,9 δισ. ευρώ των ομολόγων που ζητάει η Ελλάδα.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει διορία μίας εβδομάδας για την υποβολή του σχεδίου και των προτάσεών της σε ειδική συνεδρίαση του Εurogroup.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτίμηση του έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι πρόβλημα ρευστότητας για την ελληνική οικονομία δεν θα υπάρξει έως τα μέσα Απριλίου οπότε θα πρέπει να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ.

Όπως μεταδίδεται από τις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν και υπονόμευσαν τις συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπήρξε πολιτική δέσμευση όλων των ηγετών που παραβρέθηκαν στη μίνι σύνοδο για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Διπλό το συμπέρασμα των αναλυτών

Το συμπέρασμα των περισσότερων αναλυτών από την κρίσιμη συνάντηση των Βρυξελλών είναι διπλό. HΕλληνική πλευρά απέφυγε μεν μια εφιαλτική νύχτα (όπως εκείνη των Καννών) μέσω της «σύγκλισης επί της διαδικασίας» ωστόσο τα περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά για την κυβέρνηση καθώς στο έκτακτο Eurogroup (το οποίο θα οριστεί πιθανόν την επόμενη εβδομάδα) η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει πρόοδο πάνω σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις-μεταρρυθμίσεις, και μάλιστα σε συνεργασία με τα κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα, ώστε να λάβει μια πρόωρη εκταμίευση της δόσης των 1,9 δισ. ευρώ.

Κοινοτικές πηγές περιέγραφαν σαφώς το χρονικό όριο αυτής της διαδικασίας λέγοντας ότι τα διαθέσιμα επαρκούν ως τις 15 Απριλίου.

Το κοινό ανακοινωθέν:

«Αποδεχόμαστε απολύτως τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.


»Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.

»Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.

»Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.

»Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν»

Οχι λεφτά πριν τα μέτρα

To πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι «ο χρόνος και η υπομονή τελειώνει για την Ελλάδα» τονίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε χθες τη νύχτα τους εταίρους του ότι θα παρουσιάσει μεταρρυθμίσεις για να «ξεκλειδώσει» τα χρήματα που θα αποτρέψουν μια χρεοκοπία.
Το πρακτορείο σχολιάζει ότι παρότι ο έλληνας Πρωθυπουργός παρουσίασε μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη οπτική μετά τη συνάντηση, η καγκελάριος Μέρκελ τόνισε ότι δεν θα δοθούν χρήματα πριν η Αθήνα εφαρμόσει δημοσιονομικά μέτρα (budget measures) και άλλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες ήταν απρόθυμη να συναινέσει, σύμφωνα πάντα με το Reuters.
Το πρακτορείο Bloomberg τονίζει ότι Μέρκελ και Ολαντ ζήτησαν από την Ελλάδα να παρουσιάσει άμεσα μια νέα λίστα μέτρων. Προσθέτει ότι αν δεν υπάρξει σημαντική πρόοδος τότε η χώρα κινδυνεύει να ξεμείνει από λεφτά ακόμη και μέσα στον Μάρτιο καθώς πλησιάζουν πληρωμές για το χρέος και η καταβολή των μηνιαίων μισθών και συντάξεων.
Αποκρατικοποιήσεις
Η διαδικασία της συγκεκριμενοποίησης των μεταρρυθμίσεων θα γίνει στην Αθήνα σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς τα οποία όπως πληροφορείται το «Βήμα» έχουν την εξουσιοδότηση να μεταδώσουν το σήμα ότι συντελείται πρόοδος ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο πριν από ραντεβού της Δευτέρας ανάμεσα στην κυρία Μέρκελ και τον κ. Τσίπρα στο Βερολίνο.
Ωστόσο φαίνεται ότι απαιτούνται συγκεκριμένες κινήσεις από την ελληνική πλευρά, όπως κατά πληροφορίες η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των Περιφερειακών Αεροδρομίων ήη ιδιωτικοποίηση του διαχειριστή δικτύου, τουΑΔΜΗΕ, στην οποία αντιτίθεται σαφώς ο υπουργός Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Από την άλλη πλευρά οι Ευρωπαίοι επιμένουν ότιη ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν θα ακυρώσει διαγωνισμούς αποκρατικοποιήσεων που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως συμβαίνει και στις δύο αυτές περιπτώσεις.

Υπουργείο Οικονομικών: Ετοιμάζουμε άμεσα τον κατάλογο μεταρρυθμίσεων

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Συνομιλίες με τις τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων»

«Το Υπουργείο Οικονομικών πληροφορήθηκε ότι οι τεχνικές ομάδες εμπειρογνωμόνων ετοιμάζουν λεπτομερή κατάλογο με τις πληροφορίες που χρειάζονται αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις καθώς και την εξέλιξη των οικονομικών δεδομένων.

Πρόκειται για εξέλιξη την οποία το Υπουργείο Οικονομικών κρίνει θετική καθώς θα βοηθήσει τις συζητήσεις που διεξάγονται σε επίπεδο Brussels Group πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Αναμένουμε τον κατάλογο στον οποίο θα ανταποκριθούμε άμεσα και εποικοδομητικά».